1. Home
  2. Vesti
  3. BMW i dalje (s razlogom) protiv specijalizovane električne platforme
BMW i dalje (s razlogom) protiv specijalizovane električne platforme
0

BMW i dalje (s razlogom) protiv specijalizovane električne platforme

236
0
Podelite sa prijateljima:

Novo rukovodstvo BMW-a neće promeniti kurs i ispratiti primer Mercedes-Benza i Audija, koji su razvili posebne platforme za električne modele, da bi se (po njima) efikasnije borili protiv lidera u segmentu, Tesle.

Šef bavarske marke, Oliver Cipse, smatra da bi BMW-ova „integralna“ platforma, koja može da ugosti električni pogon, mogla da čini jedinstveni prodajni adut. Iz tog razloga, Cipse planira da se drži konzervativne investicione strategije kada je o elektromobilima reč i nastavi filozofiju svog prethodnika, Haralda Krigera.

Evropski proizvođači će morati da investiraju ogromne sume da bi prepolovili prosečnu flotnu emisiju na 59 grama CO2 po kilometru do 2030., od ciljanih 95 g/km koji na snagu stupaju početkom sledeće godine. Deset godina od danas, BMW očekuje da će svaki drugi automobil koji bude prodavao u Evropi biti ili „plug-in“ hibrid ili čist elektromobil, da bi uspeo da se nađe u okviru zadatih ekoloških standarda.

„Po nama, tržišne prognoze su previše nesigurne da bi mogle bespogovorno da zahtevaju nefleksibilne, čisto električne platforme“, izjavio je BMW-ov menadžer, Udo Henle. „Ono što ne želimo je da naše fabrike rade ispod kapaciteta. Henle se prošlog meseca sa ranije pozicije višeg potpredsednika sektora za proizvodnu stragegiju prebacio u odeljenje inženjeringa.

S finansijskog aspekta, ovakav pristup u potpunosti ima smisla, jer u ranoj fazi tržišne tranzicije ka električnim vozilima, fabrike mogu brzo da se prilagode promenama u potražnji. „Izgradnja nove fabrike bi koštala oko milijardu evra, dok bi prilagođavanje postojećih pogona u cilju proizvodnje električnih vozila iziskivalo sumu izraženu u stotinama miliona evra, prvenstveno za karoseristički sektor i sklapanje“, kaže Henle.

BMW će zadržati aktuelnu strategiju koja podrazumeva jednu arhitekturu za modele s prednjim i jednu za automobile sa zadnjim pogonom. Slična filozofija koju Bavarci primenjuju u oblasti konvencionalnih modela sa SUS motorima, ne postoji u slučaju čisto električnih platformi. Kritičari kažu da BMW-ova strategija daje prednost finansijama u odnosu na inovacije, te da bi mogla dovesti to kreiranja nekonkurentnih proizvoda. Henle smatra da to neće biti slučaj sa BMW-om. „Mi nećemo praviti kompromise u vezi sa bilo čim što bi moglo da utiče na kupca“, rekao je on.

BMW-ov recept suprotan Mercedesovom i Audijevom

BMW je već neuspešno eksperimentisao kada je reč o čisto električnim modelima na za to posebno osmišljenoj arhitekturi, kada je i3 pristigao 2013. Bavarski proizvođač kaže da neće nastavljati sa skupom konstrukcijom i3 kod budućih elektromobila.

Prošlog novembra, Cipse je isticao vrline opreznog pristupa koji praktikuje BMW grupa, ocenjujući ga kao faktor diferencijacije u odnosu na konkurenciju. „Mi ne verujemo da je neophodno imati specijalizovanu platformu da bismo postigli željene karakteristike proizvoda“, rekao je šef BMW-a. „Umesto toga, možete ostvariti željeno uz pomoć inteligentne platforme koja ispunjava sve zahteve.“

Matična kompanija Audija, Volkswagen grupa, zauzela je drugačiji pristup. Inženjeri mogu da iskoriste prednosti slobode u razvoju jedinstvenih karakteristika za Audijevu PPE EV arhitekturu, uključujući i 800-vatni sistem koji smanjuje masu, štedi na prostoru i omogućava „ultrabrzo“ punjenje. U međuvremenu, Mercedes razvija EVA2 platformu, koja će činiti osnovu za buduću EQS limuzinu. U redu, ali Mercedes i Audi će morati u isto vreme da računaju da dobru prodaju da bi povratili bar deo (ogromnih) investicija, i tu se nameće pitanje, da li će u tome i uspeti?

S aspekta logike BMW-a, s druge strane, njegovi rivali ne bi trebalo da se zamajavaju platformama specijalno razvijenim za električni pogon, posebno iz razloga što Cipse smatra da integralna platforma ne dolazi sa bilo kakvim nedostacima, poput ograničene autonomije. „Nema potrebe za pravljenjem kompromisa ukoliko sve planirate na vreme. Ja verujem da bi činjenica da nam nije potrebna specijalizovana EV platforma, mogla da bude jedinstven prodajni adut“.

BMW-ov stav vezan za električne arhitekture bi po nekima mogao da bude kratkoročan, posebno iz razloga što EU namerava da se reši zavisnosti od uvoza fosilnih goriva, koji doprinose klimatskim promenama. Evropska unija planira da bude „karbon neutralna“ do 2050. Da bi se ovo postiglo, rekla je u decembru nova predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lejen, u planu su oštriji ciljevi vezani za flotnu emisiju 2030.

AutoRepublika

(236)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments