1. Home
  2. Vesti
  3. BMW gradi test stazu u Češkoj Republici
BMW gradi test stazu u Češkoj Republici
1

BMW gradi test stazu u Češkoj Republici

183
1
Podelite sa prijateljima:

BMW će investirati preko 100 miliona evra u test stazu za autonomna i električna vozila. Lokacija je Češka Republika, a bavarski proizvođač na ovaj način širi svoju teritoriju na polju alternativnih pogonskih tehnologija.

Izgradnja prvog BMW-ovog testnog projekta u istočnoj Evropi znači ujedno i stvaranje nekoliko stotina radnih mesta, koje će Bavarce koštati manje zbog jeftinije radne snage u susednoj državi.

Objekat bi trebalo da bude stavljen u pogon na početku sledeće dekade, saopštio je BMW, jer su postojeći resursi blizu Minhena, u Francuskoj i Švedskoj nedovoljni  za dalji razvoj.

Grupa, koja uključuje takođe i Rolls-Royce i Mini, planira da lansira prvi visokoautomatizovani model, iNext, 2021. godine, a u skladu s planovima, ušla je u partnerstva sa sledećim firmama: Intel, Mobileye, Delphi, Continental i Fiat Chrysler. Cilj je razvoj tržišta autonomnih vozila.

Takođe, u planu je povećanje ponude elektrifikovanih automobila na 25 modela do 2025., od kojih će oko polovina biti na čisto električni pogon.

„Danas, mi smo na pragu ere automatizovane vožnje“, rekao je Herbert Grebenc, šef BMW-ovog menadžmenta zaduženog za nepokretnu imovinu kompanije. „To znači da ćemo u budućnosti imati ogromne investicije u ovoj oblasti.“

Sokolov, nedaleko granice sa Nemačkom, sa izdvojenom parcelom od 500 hektara, izabran je među 82 potencijalne lokacije. Tu će se testirati između ostalog i sistemi vozačke asistencije, kao i kočioni sistemi, rekao je Grebenc.

(183)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan

Da je Palma na vreme ovo cuo, bilo bi u Jagodini. Ovako…kao da je Vlada Srbije birala lokaciju. Nas MUP Skodu tera