1. Home
  2. Vesti
  3. Stiže performantna Toyota Corolla u karavanskom izdanju?
Stiže performantna Toyota Corolla u karavanskom izdanju?
4

Stiže performantna Toyota Corolla u karavanskom izdanju?

357
4
Podelite sa prijateljima:

Posle niza godina zanemarivanja klase performantnih vozila, Toyota se vratila u velikom stilu. 

Sve je počelo sa novom generacijom Supre, da bi nedavno predstavljeni GR Yaris pokupio sve simpatije, kako stručne javnosti, tako i nebrojenih ljubitelja automobilizma. Pre nekoliko sedmica se pojavila nova glasina – da će japanska marka uskoro ponuditi još jedan performantni model.

Naime, veruje se da je sledeće automobil koji bi trebalo da dobije GRMN tretman upravo i najprodavaniji četvorotočkaš proizvođača iz Japana – Corolla. Verovali ili ne, ali Corolla je prošle godine stigla do 1.134.632 registracije!

Dakle, veruje se da će GR Corolla stići na tržište do 2023. godine i da će krenuti putem koji je već utabao GR Yaris. No, do sada se verovalo da će u ponudi biti samo hečbek, mada sada stižu informacije iz raznih delova sveta da će Toyota ponuditi i karavansko izdanje performantne Corolle!

Što se tiče motora on bi trebalo da bude preuzet od već pomenutog potentnog Yarisa. Kod manjeg brata se pood haubom nalazi 1,6-litarski turbo trocilindraš, za koji Toyota navodi da je najsnažniji trocilindraš u serijskim vozilima koji je trenutno u ponudi. Ovaj motor razvija 261 ks i 360 Nm, a snaga se na sve točkove prenosi putem šestostepenog manuelnog menjača.

No, kako je Corolla ipak daleko veći automobil od Yarisa, sasvim je moguće da će Toyotini inženjeri poraditi na pogonskoj jedinici kako bi izvukli još snage iz agregata. S druge strane, nema ni govora o elektrifikaciji, pomalo čudno za lidera u sferi klasičnih hibrida, ali Japanci forsiraju puristički pristup kod ovakvih performantnih vozila.

AutoRepublika 

(357)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Toyota je prošle godine imala fascinantnu prodaju u Srbiji (bila je ukupno treća), a ne znam gde je kvaka: „Najviše putničkih vozila prodali su sledeći brendovi: Škoda (3.809), Fiat (2.145), Renault (1.858), Toyota (1.319) i Hyundai (1.202). Prate ih automobili marke Volkswagen (1.040), Dacia (1.013) i Opel (1.004). … Alfa Romeo (28), Citroen (505), Ford (274), Honda (102), Jaguar (77), Jeep (385), Kia (804), Lada (144), Land Rover (163), Mazda (393), Mini (67), Mitsubishi (18), Nissan (747), Peugeot (498), Seat (372), Subaru (10), Suzuki (334), Volvo (291) … Tako je Audi ukupno prodao 665 putničkih vozila prošle godine, BMW 679,… Pročitaj više »

S mile

Šta i koliko se od Fiata prodavalo. Ako znaš…

S mile

Primetih da ima 1.6L i 3 cilindra. Ranije je koliko ja znam, praksa bila da ima oko 0.4L po cilindru. Kod većine proizvođača. Otkud sad 0.53L cilindar?

Sebastian L.

Čini mi se da sam negde u teorijama čitao kako je optimalna zapremina po cilindru 500 cm2 sa termodinamickog stanovišta. Zato su ranije etaloni kod motora bili četvorocilindraš od 2.000 kubika, šestocilindraš od 3.000 kubika i td. Nisam siguran da li beše natpunjenje ima neke veze sa ovom teorijom