1. Home
  2. Vesti
  3. Istorija – Nissan Skyline/GTR u šest minuta (video i galerija)
Istorija – Nissan Skyline/GTR u šest minuta (video i galerija)
0

Istorija – Nissan Skyline/GTR u šest minuta (video i galerija)

664
0
Podelite sa prijateljima:

Jedna od najvećih japanskih ikona, kada je o sportskim automobilima reč, je bez dileme Nissan Skyline/GTR. O bilo kojoj generaciji da se radi, one i dan danas izazivaju pažnju, a Cars Evolution je priredio šestominutni video klip istorijata ovog legendarnog modela.

Prvi Skyline, ali i onaj koji je usledio nakon njega, proizvodila je kompanija pod imenom Prince, koje se mi „malo“ stariji dobro sećamo. Dakle, prvenac i njegov pratilac nisu bili Nissanovi automobili, a sve je započelo 1957. godine sa 1,5-litarskim motorom sa 54 ks i nekim luksuznim detaljima za to doba, da bi usledio Prince Skyline Sport, 1962. godine, sa 92 ks. Tek par stotina primeraka je bilo proizvedeno.

Prvi pravi GT-R model se pojavio 1970., samo godinu dana nakon spajanja Nissana i Datsuna. Bio je pogonjen moćnim agregatom sa 162 ks, iz 2,0-litarskog motora, koji je bio u ravni sa Porscheom 911 iz tog doba. Sa više od 30 pobeda u trkama za manje od dve godine, GT-R je uskoro postao poznato ime u automobilizmu.

Sa disk kočnicama na sva četiri točka i istim motorom, Skyline 2000 GT-R iz 1973. je jedan od najređih modela, a zbog naftne krize, proizvedeno je samo 197 jedinica. GT-R naziv je zatim nestao i nije ga bilo više od deset godina, da bi uskrsnuo 1989. sa GT-R (R32), prvim modelom koji je poneo nadimak „Godzilla“. Imao je rasnu trkačku mašinu ispod haube, elektronski kontrolisan pogon na sve točkove, kao i upravljanje na sva četiri točka. Naravno, postao je jedan od najslavnijih GT-R modela u istoriji.

GT-R (R33) je bio prvi serijski automobil koji je krug na Nirburgringu prošao za manje od osam minuta, ali je zbog veće mase bio sporiji u sprintu od 0 do 100 km/h u odnosu na prethodnika.

Pogledajte video i uživajte.

Izvor: Cars Evolution via Motor 1

(664)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments