1. Home
  2. Istorija
  3. Tatra Streamlined
Tatra Streamlined
0

Tatra Streamlined

934
0
Podelite sa prijateljima:

„Zaboravljeni“

Iako je Tatra kompanija koja se danas uglavnom koncentriše na proizvodnju kamiona i autobusa, situacija nije uvek bila takva. Češki proizvođač vozila je doneo mnogo inovacija u svetu auto industrije, a najviše pažnje su privukli takozvani aerodinamični „Streamlined“ automobili iz 1930-ih godina. Oni ne samo što su promenili standarde i način na koji su automobili dizajnirani, već su takođe bili omiljeni među mnogim političarima. Među njima je napoznatiji bio Adolf Hitler čiji je mali dragulj Volkswagen Beetle nastao upravo kao kopija Tatre.

Hans Ledwinka

Istorija Tatre vuče poreklo još iz 1850. godine u tadašnjoj Austro-Ugarskoj, kada je osnovana mala kompanija pod imenom Sustala Wagon Works. Kompanija je tokom ranih godina proizvodila vagone za vozove i kočije, a krajem 19. veka je prešla i na automobile. Najpoznatiji inženjer kompanije je sigurno bio mladi Hans Ledwinka, koji je sa samo 19 godina 1902. godine napravio trkački automobil sa maksimalnom brzinom od impresivnih 115 km/h. Ubrzo je dobio posao u Tatri, gde će ostati narednih 40 godina, a mnogi su u stanju da uporede njegovu karijeru sa legendarnim Ferdinandom Porscheom. Obojica su rođena u Austriji i počeli su sa radom na automobilima u isto vreme, a posle Drugog svetskog rata obojica su završili u zatvorima. Međutim, dok je Porsche završio u francuskom zatvoru i uskoro izašao iz njega nakon što je familija platila veliku odštetu, Ledwinka nije bio slične sreće i proveo je šest godina u surovim ruskim zatvorima pre nego što je pušten na slobodu 1951. godine.

Hans Ledwinka

Rani koncepti

U svakom slučaju, tokom 1910-ih i 1920-ih godina, Ledwinka je dizajnirao nekoliko modela kompanije, koji na prvi pogled nisu izgledali mnogo drugačiji od većine proizvoda na tržištu. Međutim, početkom 1930-ih godina tim počinje sa radom na novom V570 prototipu, koji bi imao motor postavljen pozadi i pogon na zadnjim točkovima. Zahvaljujući odličnom rasporedu težine, V570 je mogao biti vožen u svim vremenskim uslovima, a takođe je imao i visoku stabilnost. Buka motora ne bi smetala vozaču i putnicima, posebno pri brzinama manjim od 50 km/h, a vazdušno hlađenje bi bilo efikasnije pri svim temperaturama. Prvi prototip je bio gotov 1931. godine, ali Ledwinka nije bio zadovoljan. I pored nekih aerodinamičnih linija, posebno u vidu krova i zadnjeg dela vozila, automobil je i dalje u velikoj meri bio dosta kockast da bi se iskoristila aerodinamična prednost. Tim se uskoro vraća na posao i kreće rad na novom prototipu. Ovaj put V570 je imao dosta aerodinamičniji prednji i zadnji deo, sa izbačenim farovima i dugačkim krovom da bi se prostor maksimalno iskoristio. Pozadi se nalazio mali motor od dva cilindra i 854 cc, koji je razvijao samo 18 ks.

V570 prototip, inspiracija za Volkswagen Beetle

Bubina inspiracija

Niko sigurno nije bio više oduševljen nego Ferdinand Porsche, kome je Adolf Hitler najavio proizvodnju nemačkog narodnog automobila, a Porscheu se V570 toliko dopao da je odlučio da ga kopira. Dok je Hitler jednom prilikom izjavio da su Tatre idealni automobili za nemačke puteve, sam Porsche je priznao da su on i Ledwinka često delili ideje jedan od drugog. U svakom slučaju, rani prototip nemačkog narodnog automobila je bio identičan V570, a Tatra je odgovorila sa tužbom. Uskoro je počeo Drugi svetski rat, u kome je Porsche usavršio automobil koji će kasnije postati poznat kao Beetle, a tužba odbačena. Međutim, posle rata ona je ponovo otvorena i Volkswagen je morao Česima da plati odštetu od tri miliona nemačkih maraka.

T77

T77 debituje

Ohrabrena pozitivnim kritikama, Tatra odlučuje da primeni sve ono šta je naučila iz T570 i na serijskom modelu. Godinu dana nakon što je drugi prototip završen, na tržištu debituje T77, značajno veći automobil sa istom strategijom, aerodinamičnim linijama i V8 motorom. Ledwinka je predstavio T77 na salonu automobila u Pragu 1934. godine i odmah dopustio visokim političarima države da ih testiraju. I pored ogromnih dimenzija i težine koja je dostizala 1,8 tona, T77 je mogao da dostigne 145 km/h, a političarima se posebno dopalo što čak i pri visokim brzinama automobil je bio tih i udoban. Niko nije bio više oduševljen nego Adolf Hitler, koji se često vozio u jednom takvom automobilu tokom putovanja kroz Evropu. Ono što je posebno bilo impresivno je što je T77 dostizao navedenu brzinu iako je imao „samo“ 59 ks, a čak i dosta lakši 1932 Ford sa Flathead V8 motorom i 85 ks nije mogao preko 120 km/h. Razlog je, naravno ležao u aerodinamici, po kojoj je češki proizvođač automobila bio jedan od prvih u istoriji koji je odlučio da krene ovom strategijom. T77 će ostati u proizvodnji do 1938. godine, do kada će biti proizvedeno 249 primeraka (plus četiri rana prototipa), od čega je većina pripala nemačkim političarima.

T77

Dodatne alternative

Godine 1939. Tatra debituje dva nova automobila. Prvi je nosio T97 oznaku i bio namenjen kao jeftinija alternativa svima onima koji nisu mogli da priušte skupocene V8 modele kompanije. T97 je zadržao većinu dizajnerskih linija, kao i strategiju sa T77, ali je imao mali 1,8-litarski motor od četiri cilindra koji je razvijao 39 ks. T97 je takođe mogao da dostigne impresivnih 130 km/h, a do 1939. godine, kada je proizvodnja završena, 508 primeraka je pronašlo kupce. Glavni razlog za to leži u Drugom svetskom ratu, a kada je Nemačka preuzela komandu nad Čehoslovačkom 1938. godine, Hitler je naredio da ovaj automobil bude ugašen da ne bi predstavljao konkurenciju novonastalom Volkswagen Beetleu. Mnogo više pažnje je privukao T87, koji je bio direktan naslednik T77. Ovaj automobil je doneo novu aerodinamičnu dizajnersku revoluciju, iako je i dalje u velikoj meri ličio na T77, a pružao je i takozvana „samoubilačka“ prednja vrata, što je u navedenom periodu uglavnom bilo rezervisano samo za skupocene automobile. Najviše pažnje je privukao novi V8 motor zapremine tri litra, koji je povećao snagu na 85 ks i maksimalnu brzinu od 160 km/h, ali je takođe bio i veoma velik potrošač sa kombinovanom potrošnjom od preko 20 litara na 100 km/h. Isto kao i njegov prethodnik, T87 je bio izuzetno popularan među političarima i do 1950. godine je proizvedeno 3.056 primeraka.

T97

Krizne godine posle rata

U periodu posle rata, dok se Evropa još uvek oporavljala od ruševina, Tatra je tražila načine kako da poveća prodaju i opstane na tržištu. Kao rezultat je nastao model 600, poznatiji kao Tatraplan, koji je bio jednako aerodinamičan kao i prethodnici, ali je imao manji dvolitarski motor od 52 ks. Iako dosta popularan sa prodajom od 6.342 primeraka u šest godina, to ipak nije bilo dovoljno da održi kompaniju u životu. Tatra dobija naredbu da uradi poseban automobil koji će samo visoki političari moći da voze, a kao rezultat nastaje model 603. Ovaj automobil je nastao sasvim slučajno u vreme kada je Tatra bila spremna da se povuče iz biznisa automobila i da se kocentriše samo na kamione i autobuse, ali se tim tajno sastajao posle radnih sati i radio na crtežima i detaljima novog automobila. Tada je prvi prototip bio gotov 1955. godine, on se jako dopao čelnim ljudima kompanije i dobio zeleno svetlo za serijsku proizvodnju.

T87

603 postaje ikona

U periodu od 1956. do 1975. godine su postojale tri različite verzije, a sve ih je odlikovao V8 motor iz T87. Ona prva serija se najlakše prepoznaje po tri fara, a 1962. godine je debitovala druga serija sa četiri fara dok je treća serija dobila prostor sa pet sedišta i nešto izmenjenu masku kada je debitovala 1968. godine.

603
603

Kao što smo spomenuli, 603 su mogli da kupe samo visoki političari komunističke Čehoslovačke, ali značajan broj primeraka je takođe izvezen i u Kinu, Kubu i Istočnu Nemačku. Tatra je takođe planirala da proizvodi i karavan i kombi, ali oni nikada nisu dobili zeleno svetlo i njihovi prototipovi se danas nalaze u muzejima. Zanimljivo je da je 603 imao i solidnu karijeru iza sebe u auto-moto sportu, uključujući i reli Monte Karla, a u domaćim šampionatima ovaj automobil je ostvario 60 pobeda u 79 trka.

T87
T87

Kraj stiže

U svakom slučaju, definitivan kraj stiže posle 1975. godine kada je debitovala zamena u vidu modela 613. Ovaj automobil je zanemario aerodinamične linije iz prošlosti i pružao moderan dizajn urađen od strane Vignale u Italiji. Danas je Tatra jedan od najpoznatijih automobila koji su ikada došli iz neke bivše ili sadašnje komunističke države i uz ZIL sigurno najpoznatiji automobil državnika. Iako kompanija danas proizvodi samo kamione i autobuse, njihovi automobili i dalje privlače mnogo pažnje po skupovima i muzejima automobila.

603

A Hans Ledwinka? Nakon što je pušten iz zatvora 1951. godine, Ledwinka se vratio u kompaniju, ali se brzo povukao i živeo dosta usamljenim životom pre nego što je preminuo 1967. godine. Njegovo ime sigurno zaslužuje da se nađe u istorijskim knjigama, posebno pored imena Ferdinand Porschea, koji je ukrao ideju i stekao ime sa jednim od najpoznatijim svetskim automobilom, Beetle, upravo od Ledwinke.

613, poslednja Tatra sa motorom postavljenim pozadi

Zoran Tomasović

(934)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments