1. Home
  2. Prezentacije
  3. Subaru Impreza (2018.)
Subaru Impreza (2018.)
0

Subaru Impreza (2018.)

489
0
Podelite sa prijateljima:

„Bolna tačka“

Subaru se može pohvaliti rekordnim periodom u svojoj dugogodišnjoj istoriji. Na gotovo svim tržištima prodaja obara rekorde, profit je među najvećim u automobilskoj industriji, a svaki novi proizvod je popularniji od prethodnog. Šta je onda problem? Japanski proizvođač vozila ne samo što nije zabeležio rast prodaje u Evropi već je njegova prodaja prošle godine bila među najmanjim u istoriji brenda. Subaru se nada popraviti impresiju sa novom generacijom Impreze koja je premijerno prikazana na ovogodišnjem Salonu automobila u Frankfurtu.

Uspesi Subarua

Iako je Subaru osnovan još 1917. godine kao Nakajima Aircraft, kompanija se oprobala sa automobilima tek krajem 1950-ih godina. Ono po čemu je Subaru stekao ime u automobilskom svetu je pogon na sva četiri točka, koji je debitovao 1971. godine na modelu Leone. Danas je Subaru svetski lider po broju prodatih takvih automobila, a prošle godine čak 965.892 primerka je pronašlo kupce širom sveta. To je bilo dovoljno da se nadmaši drugoplasirani Audi za preko 245.000 jedinica. Subaru je takođe jedan od lidera po profitu prema prodaji i on iznosi 18,4%, što stavlja japanskog giganta odmah iza Porschea u automobilskoj industriji, a uspeh je ostvaren pre svega zahvaljujući visokim sigurnosnim merama i niskim troškovima proizvodnje. Međutim, i pored svih uspeha, Subaru je prošle godine u Evropi prodao tek oko 46.000 vozila pa se postavlja pitanje kakve promene su potrebne da i ovaj kontinent shvati šta čini Subaru impresivnim.

Dizajn

Impreza je potpuno nova za 2018. godinu na evropskom tržištu, ali je ovaj dizajn predstavljen Amerikancima još pre dve godine. Za razliku od američkog rođaka, koji je dostupan i kao sedan, evropski kupci će moći da biraju samo heč sa petoro vrata. Sam dizajn se nije značajno promenio, pa tako i dalje deli mnoge linije sa prethodnikom, ali je dosta ozbiljniji i elegantniji. Prednji deo karakteriše tradicionalna maska hladnjaka sa LED farovima dok je zadnji deo evolucija prethodnika. Subaru obećava da će njegov predstavnik biti jedan od bolje opremljenih u kategoriji u kojoj dominiraju Volkswagen Golf, Opel Astra, Ford Focus i ostali velikani, sa standardnim aluminijskim felnama i kvalitetnijim osvetljenjem. Impreza možda ne deluje preterano sportski, pa ni elegantno, ali se čini da je pratila strategiju Golfa i da pruža po malo iz svakog sveta.

Enterijer

Nova Impreza je za 10 milimetara niža, 35 milimetara šira i 25 milimetara duža u poređenju sa prethodnikom i to se u velikoj meri odrazilo i na prostor enterijera. On je među najvećim u klasi, a posebno impresivna je zapremina gepeka od 1.280 litara sa spuštenim sedištima. To je za 10 litara više nego u prošlosti i za 70 litara više nego najbliži pratilac Astra. Nova platforma je poboljšala i udobnost na zavidan nivo, a sam enterijer je izuzetno kvalitetno urađen i jednostavan za korišćenje.

Subaru očekuje da će impresionirati i porodične kupce zahvaljujući visokim sigurnosnim merama. Nova Impreza je u stanju da upije energiju za 40% bolje nego u prošlosti, a tu je i novi sigurnosni sistem koju kompanije zove „Eyesight“. On koristi nekoliko kamera da predvidi opasnost na putu i zatim aktivira gas ili kočnice, zadrži pravac ili skrene, upozori vozača i na kraju izbegle ili ublaži sudar.

Mehanika

Jedan od ključnih razloga zahvaljujući kojem Subaru ostvaruje visok profit je samo jedna platforma koja je zatim deljena na sve modele. Kompanija je prošle godine debitovala sa potpuno novom New Global Platformom sa modelom XV, pa je Impreza logičan sledbenik. Kao i svaki drugi model kompanije, sa izuzetkom BRZ-a (urađen u saradnji sa Toyotom), pogon na sva četiri točka je standardan i jedina opcija. U ponudi motora će se naći dva bokser benzinca, a manji od njih zapremine 1,6 litara je identičan prethodniku i razvija 112 ks i 150 Nm obrtnog momenta. Jedina opcija je dvolitarski sa 154 ks i 197 Nm obrtnog momenta. Jedini menjač je CVT automatik koji pruža najbolju kombinaciju performansi i ekonomičnosti.

Zaključak

Subaru je značajno unapredio Imprezu, ali nedostatak dizel motora i nešto veća početna cena (oko 19.000 evra) u poređenju sa konkurencijom će najverovatnije igrati ključnu ulogu u tome da evropski kupci i dalje zaobilaze ovaj automobil. Ali Subaru ne očajava, pa sve dok je prodaja visoka u Americi i Kini razloga za brigu nema. Do 2020. godine, Subaru planira da podigne svoju globalnu prodaju na 1,2 miliona vozila na godišnjem nivou, ali će Evropa verovatno i dalje činiti samo mali procenat spomenute cifre.

Zoran Tomasović

(489)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments