1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Kako funkcionišu opcione kočnice na Porsche Cayenneu 2018.
Kako funkcionišu opcione kočnice na Porsche Cayenneu 2018.
0

Kako funkcionišu opcione kočnice na Porsche Cayenneu 2018.

495
0
Podelite sa prijateljima:

Shvatiti na pravi način šta znači skraćenica PSCB (Porsche Surface Coated Brakes) košta nekoliko hiljada evra, naravno, preko cene osnovnog modela. Da vidimo šta možemo da uradimo na ovu temu, potpuno besplatno.

Prvo što upada u oči je veličina kočionih diskova i u belo obojenih kočionih čeljusti, koje sakrivaju čelične diskove, obložene tankim, ali ekstremno čvrstim slojem volframovog karbida. Ova karakteristika im pruža prevagu u performansama, u odnosu na standardni kočioni sistem, ali donosi i ređe intervale zamene kočionih pločica, kao i sledstveno manje kočionih opiljaka nastalih usled trošenja. Evo kako rade posao:

Od prljavštine do (manje) prljavštine

Poznata je patološka sklonost Porsche inženjera da razviju kočioni sistem koji će da funkcioniše znatno bolje nego u konkurentskim modelima. Imperativ su kraći zaustavni putevi i postojanost. Međutim, često se u prošlosti dešavalo da je cena za ovakve performanse plaćana povećanim habanjem i pratećom prljavštinom, kao i neprijatnim zvukovima iz kočionog sistema (poput cviljenja, skičanja i slično). Nekim kupcima ovo nije ni najmanje smetalo, ali bilo je i onih koji su očekivali civilizovanije, ali jednako efikasne kočnice.

Porsche je, u želji da reši problem, tragao za kočionim sistemom koji će proizvoditi najmanje buke, kao i najmanju količinu opiljaka i prašine tokom eksploatacije. Uostalom, ka tome teži svaki proizvođač, ne samo Porsche. Kako su se ranije verzije pokazale nedoraslim ovim zadacima, Porsche je u saradnji sa (kim bi drugim nego sa) kompanijom Bosch, u kočioni sistem ugradio rotor.

Tokom razvoja, Porsche je otkrio da je odgovornost za većinu nastale prašine na kočionim diskovima, dok se na prašinu koja nastaje od trošenja pločica odnosi samo 30% ukupne prljavštine. Razlog tome je krajnje logičan: diskovi i pločice tokom eksploatacije se ravnomerno troše, ali su diskovi znatno veće površine, pa je i prljavština i prašina koja potiče od njih znatno veća. Sva ta prljavština je morala negde da ode, a gde bi drugo završila nego na, po pravilu, prelepim felnama od lake legure.

Kako bi smanjio nivo tako stvorene prljavštine, Porsche inženjeri su se dosetili da smanje količinu  materijala koji se haba tokom korisnog veka upotrebe. Volframovi karbidi su upravo podesni za ovako nešto, posebno znajući da su nekoliko puta tvrđi od čelika koji je ranije korišćen. Samo trunka ovog materijala, u poređenju sa količinom konvencionalnog materijala to jest čelika, je bila potrebna da se željeni efekat postigne, i to bez uvećanja težine vozila. Svaki PSCB čelični rotor je obložen sa 100 mikrona debelim volframovim karbidom (0,1 milimetar). Kada se ovaj sloj potroši, u redovnom ciklusu eksploatacije, disk je zreo za zamenu, ali je životni vek ovakvog diska čak 30% duži od standardnog. Na ovaj način, količina prljavštine koju redukuju opcione PSCB kočnice je u nivou od neverovatnih 90%.

Ovde je važno da napomenemo da su novi PSCB rotori inkompatibilni sa tradicionalnim keramičkim ili metalnim kočionim pločicama, pa tako Akebono proizvodi pločice od materijala koji nije poznat, i koji će i ostati u tajnosti jer su sve strane uključene u proizvodnju istih, obavezane na poverljivost. Bilo kako bilo, nemoguće je od standardnih elemenata kočionog sistema nekakvim kombinacijama pločica i diskova dobiti PSCB. Momenat zrelosti za zamenu će procenjivati ovlašćeni servisi, a ukoliko se elementi pohabaju i ne zamene, kočione performanse će opasti drastično, pa neće biti načina da to vozač ne primeti u vožnji.

U bazičnoj formi, PSCB kočnice imaju veći koeficijent trenja od standardnih kočnica koje se ugrađuju u Porsche modele, što I ne čudi jer su korišćeni diskovi dimenzija 16,4 i 14,4 inča, u prečniku, napred i nazad, dok su te mere kod standardnih kočnica 13,8 i 13,0 inča. Razlika u zaustavnim putevima je prilično dramatična. PSCB kočnice zaustavljaju automobile nekoliko metara ranije u odnosu na standardne, pri zaustavljanju vozila koje se kreće brzinom od 100 km/h.

Napomenučemo još samo da je ovaj kočioni sistem dostupan, za sada, samo na modelu Cayenne najnovije generacije, ali da inženjeri vredno rade, kako bi ga prilagodili i ostatku game.

(495)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments