1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Honda e i zvanično poslala klasične retrovizore u istoriju
Honda e i zvanično poslala klasične retrovizore u istoriju
1

Honda e i zvanično poslala klasične retrovizore u istoriju

4.60K
1
Podelite sa prijateljima:

Japanska marka potvrdila je da će serijska varijanta električnog mališana koristiti kamere umesto tradicionalnih retrovizora. 

Ovakvo rešenje smo već videli na prvom konceptualnom modelu koji je prikazan na Salonu automobila u Frankfurtu 2017. godine. Tada, Honda nije imala planove da to vozilo stigne i do serijske proizvodnje, no nakon fantastične reakcije publike ali i stručne javnosti, Japanci su odlučili da uđu u segment malih električnih automobila.

Honda navodi da iza odluke da ovakvo napredno rešenje bude zastupljeno i u finalnoj verziji stoji nekoliko razloga. Pre svega, uklanjanjem klasičnih retrovizora dobija se povoljniji oblik kada je reč o aerodinamici, te je otpor vazduha pri kretanju automobila manji za 3,8%. Ovo je posebno važno kod električnih automobila jer uvećava autonomiju kretanja.

Potom, tu je bolja preglednost. Kamere prenose sliku iz spoljašnosti u realnom vremenu, a zahvaljujući širokom sočivu, omogućavaju veću preglednost nego retrovizora sa ogledalima. Honda ističe da je „slepi ugao“ umanjen za najmanje 10%.

Honda e postaviće se naspram drugih električnih malih gradskih automobila u Evropi, a kao glavni konkurenti vide se Renault Zoe i električna varijanta Peugeota 208.

AutoRepublika 

(4603)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Zaboravise reći i da ove kamere znače istovremeno i uštedu na ime elektromotora i mehanizma za podešavanje retrovizora, kao i za preklapanje, a i za grejanje …
Naravno, blagodeti tih ušteda ce ostati samo na proizvodjacu.
Na kupcu ce ostati breme verovatno skupljeg zamenskog dela.
Bezbednosno, ako su hteli manji mrtvi ugao, mogli su kameru pomeriti još napred. Setimo se gde su nekada bili retrovizori.
Takodje, bezbednosno, blejanje u monitor ne mora da znači i veću bezbednost.