1. Home
  2. Vesti
  3. UAE – zbog njihove obesti čovek poželi da se fosilna goriva potroše što pre :-)
UAE – zbog njihove obesti čovek poželi da se fosilna goriva potroše što pre :-)
0

UAE – zbog njihove obesti čovek poželi da se fosilna goriva potroše što pre :-)

573
0
Podelite sa prijateljima:

Nedavno smo posetili Ujedinjene Arapske Emirate, a o duhu ove države i strukturi voznog parka po brendovima, možete da pročitate u rubrici Putopisi. Ova vest samo potvrđuje i dopunjuje utiske iz našeg boravka u Emiratima.

Da smo koji mesec kasnije bili u poseti, na glavnom putnom pravcu kroz Emirate, Sheikh Mohamed bin Zayed Road, naišli bi na grafiku smajlija, vesele žute boje, i to na samom drumu! Prvih nekoliko smajlija su “položeni” na autoputu u severnom delu zemlje. Na ovaj način, saobraćajne poruke su počele da budu izložene na još jednom “univerzalnom jeziku”, pored onih koji su već u upotrebi: arapski, engleski i urdu.

Ministarstvo infrastrukture i razvoja UAE je pokrenulo projekat podizanja svesti o bezbednosti na putevima, i to se opredelilo da učini u veselom maniru. Pored ovih “smajlii pionira”, za očekivati je da se i novi smajlići pojave na mnogim drugim putnim pravcima širom zemlje.

Inicijativa je pokrenuta sa ciljem podizanja osećaja radosti i sreće među korisnicima autoputa, kao i sa željom da se putnici ohrabre da pozovu telefonski broj koji služi za hitne slučajeve, a koji nadzire direktno Ministarstvo. Za slučaj da vam se desi neka “autoputna” neprijatnost u Emiratima, ovo je magični broj: 80088889.

Ahmed Al Hammadi, direktor sektora za puteve, u sastavu Ministarstva, je izjavio da bi ova akcija i projekat trebalo dodatno da doprinesu podizanju nivoa endorfina u krvi stanovnika Emirata. Ovde nije jasno da li direktor misli na 15% stanovništva koji i bez smajlića žive u blagostanju (bez prolivenog znoja, izuzev izazvanog paklenim temperaturama) i rasipaju silne količine pijaće vode u pustinji, ili misli na preostalih 85% (doseljeničkog) stanovništva koje živi sa misijom da usreći starosedeoce.

Njegova originalna izjava zvuči ovako: „Federalni putevi koji su pod nadzorom našeg Ministarstva, širom zemlje, biće poligon za podizanje nivoa sreće korisnika puteva i doprineće našoj težnji da im obezbedimo život vredan življenja. Stanovništvo Emirata je u središtu politike Ministarstva. Radimo sa željom da im donesemo novu radost i podignemo nivo bezbednosti na putevima”.

Mi sa Balkana možemo jedino da se zapitamo da li živimo na istoj planeti, kao što možemo i da probamo da razumemo šta im daje ovakve nivoe kreativnosti, s obzirom da znamo da se alkohol u ovom delu sveta ne konzumira.

(573)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments