1. Home
  2. Vesti
  3. Mazda – kako bez svećica? (video)
Mazda – kako bez svećica? (video)
1

Mazda – kako bez svećica? (video)

8.18K
1
Podelite sa prijateljima:

Mazda još uvek nije objavila detalje revolucionarne tehnologije čija primena bi trebalo da omogući benzinskim motorima da funkcionišu znatno efikasnije, i koja bi trebalo da ovom proizvođaču pruži globalno tržišno preimućstvo u odnosu na konkurenciju, narednih deset do petnaest godina. Naime, Mazda planira da ovi agregati počnu da silaze sa proizvodnih traka tokom 2019. godine, kada bi trebalo da počne i uvođenje u proces proizvodnje i elektrifikovanih modela. Šlag na tortu predstavlja vest da ne postoje planovi prema kojima bi Mazda prenela pravo na ovu tehnologiju, ili isporučivala ovako koncipirane motore, drugim proizvođačima automobila.

Priče, plasirane od strane japanskog proizvođača, o novom, modernom benzinskom agregatu koji bi trebalo da funkcioniše veoma nalik principu u upotrebi kod dizel pandana, počele su još u januaru i najavljivane kao deo SkyActiv-X principa. Otada, javnost gori od želje da sazna kako izgledaju barem konture ove Mazdine revolucionarne zamisli. Čak ni u Ženevi, a suprotno očekivanjima automobilskih entuzijasta, proizvođač nije pružio nikakve dodatne informacije sa tim u vezi. A javnost je sa pravom zainteresovana jer SkyActiv-X agregati bi morali da budu, a prema obećanju proizvođača, 20-30% efikasniji od aktuelnih – onih iz Skyactiv-G linije.

Da probamo da razmotrimo i shvatimo kako funkcionišu novi agregati skrojeni primenom nove, kako je Mazda naziva, HCCI tehnologije.

Kao i još uvek aktuelna generacija motora, i Skyactiv-X agregati će biti natpunjeni, i uprkos ranijim najavama, zadržaće svećice za paljenje mešavine benzina i vazduha pod višim pritiskom, tokom procesa postizanja radne temperature, kao i tokom ekstremnih zahteva koje vozač očekuje da agregat ispuni.

Teoretski, to bi značilo da, dok se vozilo pogonjeno HCCI agregatom kreće autoputem, a nalik principu po kojem dizel motor funkcioniše, se za proces paljenja mešavine vazduh/benzin koristi visok pritisak, što dalje vodi smanjenoj potrošnji i emisiji štetnih gasova u atmosferu. Međutim, onog trenutka kada vozač poželi da izvuče maksimum performansi, Skyactiv-X agregat se vraća na Atkinsonov režim rada, odnosno na klasičan i tradicionalan način funkcionisanja benzinskih agregata.

Bez saznanja u vezi sa konkretnim specifikacijama ovako koncipiranog agregata, odgovori na sledeća pitanja ostaju nerazjašnjeni:

  • Kako Mazdini inženjeri nameravaju da regulišu temperaturu da bi osigurali da tokom paljenja smeše ne dođe do detonantnog sagorevanja sa druge strane?
  •  Sa kolikom uglađenošću će sistem moći da funkcioniše i harmonizuje izmenu Atkinsonovog i HCCI ciklusa?

Dok ne dobijemo odgovore na ova pitanja, možda nije loše da pogledamo prateća obrazloženja i razmišljanja inženjera o Mazdinom novom Skyactiv-X adutu.

(8182)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

I, šta se tačno od ovih najava obistinilo u tehničkom smislu ?