1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Evropska prodaja najviša još od krize
Evropska prodaja najviša još od krize
0

Evropska prodaja najviša još od krize

415
0
Podelite sa prijateljima:

Prodaja automobila u Evropi u prvom polugodištu je porasla za 4,6 odsto, nasuprot predviđanjima da će trend ostati nepromenjen. Dostignut je najviši nivo od juna 2007. pred recesiju.

Svaka automobilska grupa je ostvarila napredak izuzev General Motorsa u odnosu na prošlu godinu u prvih šest meseci. Ipak, postoje naznake da će evropski momentum, koji je započeo 2013. izgubiti na inerciji, uključujući minus od 1,3 odsto u Velikoj Britaniji, drugom najvećem evropskom tržištu nakon Nemačke, koja takođe zaostaje za prosekom sa napretkom od 3,1 odsto.

S druge strane, ostalih pet velikih evropskih tržišta se kotiraju ovako: Italija je napredovala 8,9 odsto i zauzela treće mesto ispred Francuske sa napretkom od 3 odsto. Peta Španija je ostvarila napredak od 7,1 odsto. Međutim, pravi pobednici su noviji članovi Evropske unije – Rumunija je napravila napredak od čak 27 odsto, Hrvatska 24 odsto, Litvanija 20 i Bugarska 19 odsto.

Polugodišnja prodaja je bila pojačana solidnom makroekonomskom situacijom, po mišljenju Evropske centralne banke. Rastuće poverenje u ekonomiju, niske kamate i smanjenje nezaposlenosti su doprineli većoj potražnji.

„Ekonomski oporavak u evropskoj regiji će se nastaviti pojačanim ritmom nego što je prethodno očekivano“, saopštila je ECB, sa rastom bruto domaćeg proizvoda od 1,8 odsto zaključno sa 2019.

Proizvođači su retko kada (ako uopšte i jesu), bili toliko uspešni u regiji“, saopštio je Exane BNP Paribas u junskom izveštaju, u okviru kojeg je revidirana prognoza za 2017. na rast od 3,6 odsto sa prethodnih 0,9 odsto.

Zabrinutost u vezi sa Brexitom

Britanija ostaje veliki znak pitanja, kažu analitičari. OECD očekuje da bruto domaći proizvod u Velikoj Britaniji padne na 1,6 odsto ove godine, odnosno 1 odsto 2018., naglasivši u junskom izveštaju: „Glavni rizik za ekonomiju predstavlja nesigurnost vezana za proces izlaska iz Evropske unije.“

Međutim, prošlogodišnji strahovi da će Brexit pogubno uticati na prodaju auotmobila se nisu materijalizovali. „Unutar i van Velike Britanije, nije bilo takvih potresa o kojima smo pričali u junu 2016.“, rekao je Jan Flečer, glavni analitičar u IHS Markitu. „Sledeće godine ćemo početi da uviđamo šta su se vlade i zakonodavci dogovorili u vezi sa Brexitom, a kupci će donositi odluke u odnosu na to.“

IHS Automotive predviđa da će prodaja putničkih automobila porasti za 2 odsto do kraja godine, „što će biti neznatan pad u odnosu na aktuelan trend“, rekao je Flečer. „Druga polovina prošle godine je bila jaka, tako da već imamo snažnu bazu za poređenje. To je jedan od razloga zašto mislimo da će malo kaskati.“

LMC Automotive predviđa godišnji rast od 2,9 odsto. „Ukupna slika ostaje ona bazirana na regionalnom rastu u godišnjem poređenju, uprkos sporijem ritmu u drugoj polovini ove godine“, saopštio je LMC Automotive. Evercore ISI prognozira da će prodaja u 2017. biti veća za 1,5 odsto u Evropi uz značajan pad od 8 odsto u Velikoj Britaniji.

Exane BNP je takođe izdao upozoravajuće saopštenje kada je britansko tržište u pitanju: „Ovo može biti poslednji napredak u ovom evropskom ciklusu. Sa samopouzdanjem i zaposlenošću na najvišem nivou, pitamo se da li će sledeće iznenađenje biti negativno.“

Polugodišnji pobednici

Tokom juna, bilo je 369.249 dodatnih registracija putničkih automobila za total od 8.461.476. Potražnja je nastavila da bude jaka, posebno u Italiji, na koju se odnosi oko 25 odsto ukupnog evropskog rasta sa dodatne 92.943 prodate jedinice, saopštila je industrijska asocijacija ACEA. Od 34 marke koje su pod monitoringom asocijacije, 23 su napredovale tokom prvih šest meseci, dok je 11 zabeležilo pad.

Najveći dobitinici na procentualnom planu su Alfa Romeo (40 odsto), Lada (32 odsto) i Jaguar (24 odsto). Kada je reč o porastu u vidu broja vozila, pobednici su Toyota (+50.910), Fiat (+46.651) i Mercedes-Benz (+40.387). Njihov zajednički porast prodaje je doprineo 37 odsto u ukupnom napretku.

Toyotina prodaja je porasla za 16 odsto, u najvećoj meri zahvaljujući uspehu C-HR krosovera. Pored Lexusovog porasta od 1,3 odsto, Toyota je bila najbrže rastuća grupa u prvoj polovini 2017. sa 15 odsto.

Fiat Chrysler Automobiles je druga grupa po uspešnosti sa rastom od 11 odsto, čemu je doprinela jaka prodaja modela Tipo i prvog SUV-a Alfa Romea, Stelvija. Fiatov rast od 11 odsto je kompenzovao pad Lancia/Chryslera od 7 odsto, kao i Jeepa, čija je prodaja pala za 2,3 odsto.

Evropska filijala General Motorsa, Opel/Vauxhall, koja je u procesu preuzimanja od strane PSA grupe, jedina je grupa koja je zabeležila pad (2,6 odsto).

Dublji uvid

Detaljniji pogleda na brojke vezane za evropsku prodaju u prvih šest meseci pokazuju neke interesantne trendove.

VW grupa bi mogla da pronađe novu evropsku silu u Seatu, koji je napredovao 17 odsto tokom prvog polugodišta. Posebno dobro se kotira Ateca SUV. Seat je kompenzovao neznatan pad Audija (-0,3 odsto) i mali napredak VW-a (0,4 odsto). Za očekivati je da Seatov novi mali krosover, Arona, dodatno poboljša rezultate do kraja godine.

Nakon što je bio praktično izjednačen sa BMW-om u prvih šest meseci prošle godine, Mercedes je značajno iskočio sa porastom prodaje od 9,5 odsto za ukupno 466.062  isporučene jedinice, dok su Bavarci napredovali za tek 1,8 odsto (434.266 prodatih vozila). „Mercedesova gama deluje izuzetno snažno na tržištu“, rekao je Flečer iz IHS-a. „Mercedes takođe ima neke odlične poteze u sferi finansiranja i lizinga.“

Najveći evropski tržišni dobitnik, kada je o grupama reč, je Toyota, koja je tržišni udeo povećala sa 4,2 na 4,6 odsto. Fiat Chrysler je sa 6,8 skočio na 7,2 odsto. S druge strane, Opel je pao sa 6,7 odsto pao na 6,3. PSA je takođe pala na 10 odsto sa 10,3. To će se sigurno promeniti sledeće godine kada dođe do potpune konsolidacije i integracije Opela u PSA, koja će postati druga po veličini evropska automobilska grupa.

 

 

(415)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments