1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Mercedes već od sledeće godine ima u funkciji parking bez prisustva vozača
Mercedes već od sledeće godine ima u funkciji parking bez prisustva vozača
0

Mercedes već od sledeće godine ima u funkciji parking bez prisustva vozača

196
0
Podelite sa prijateljima:

BMW je odavno lansirao krilaticu „ultimativna vozačka mašina“, ali već izvesno vreme su stvari takve da po izboru „vozačka mašina“ može da se pronađe i kod drugih marki, dok nemačka automobilska industrija, uz spomenuti BMW, nastoji da izbaci vozača iz kompletne jednačine.

Mercedes-Benz je takođe zakoračio u svet autonomne vožnje. Kompanija je lansirala automatizovani parking servis u svojoj višespratnoj garaži koju koriste posetioci Mercedes-Benz muzeja u Štutgartu. Servis omogućava putnicima da ostave svoj Mercedes, a on samostalno pronalazzi parking mesto. Zapravo, ne radi se samo o automobilima, već i o zgradi. U saradnji sa renomiranim Boschom, štutgartski proizvođač je parking pretvorio u jednu inteligentnu strukturu.

„Parkiranje će u budućnosti biti automatizovani proces“, rekao je Gerhard Štajger, direktor sistema kontrole šasije u Boschu. „Primenom infrastrukture inteligentnog parkinga u više nivoa  i umrežavanjem s vozilima, uspeli smo da ostvarimo parkiranje bez vozača značajno ranije nego što je bilo planirano.“

Ukratko, senzori instalirani kroz parking vrše monitoring čitavog prostora, kao i automobila i zapravo pomažu navođenju automobila ka određenom parking mestu. Autonomni sistem vozila dodatno pomaže procesu, osiguravajući da automobil izvrši bezbedne autonomne manevre ulazeći i izlazeći sa pakringa. Kao što je i očekivano, sve će se kontrolisati putem aplikacije na mobilnom telefonu.

Pre lansiranja automatizovanog sistema parkiranja, on će biti podrvgnut temeljnim testiranjima i fazi isprobavanja uz pomoć odabranih vozila, sve pod budnim okom lokalnih vlasti. Ukoliko sve bude teklo kako treba, finalno odobrenje će stići 2018., tako da ćemo dobiti prvi parking sistem na svetu bez prisustva vozača.

Takođe, sa Audijevim autonomnim projektom A7, proizvođači definitivno idu ubrzano ka kreiranju vozila kojima vozač neće biti potreban.

(196)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments