1. Home
  2. Vesti
  3. I Minhen ide ka zabrani dizela
I Minhen ide ka zabrani dizela
2

I Minhen ide ka zabrani dizela

567
2
Podelite sa prijateljima:

Minhen, dom BMW grupe, razmatra zabranu vozila pogonjenih dizel motorima zbog „šokirajuće“ emisije azotnih oksida  u ovom gradu, izjavio je gradonačelnik za Süddeutsche Zeitung.

Čuveni skandal sa Volkswagenom, pokrenuo je preispitivanje dizel tehnologije i stavio je pod znak pitanja, a proizvođači automobila imaju velike probleme da se usklade sa sve strožijom regulativom emisije azotnih oksida.

„Koliko god da bih želeo da izbegnem ovakve zabrane, mislim da je malo verovatno da ćemo proći bez njih u budućnosti“, rekao je gradonačelnik Minhena, Diter Rajter.

Na pitanje u vezi sa najnovijim merenjima prisutnosti azotnih oksida u gradu, on je rekao: „Rezultati su šokirajući, niko to nije očekivao.“

Štutgart, sedište Mercedes-Benza i Porschea, priprema se da očisti svoje ulice od dizel vozila počev od sledeće godine.

Između 133.000 i 170.000 vozila bi moglo da bude pogođeno ovom zabranom u Minhenu, u zavisnosti od toga koliko će ona biti striktna. Automobili koji su u skladu sa Evro 6 standardima će biti izuzeti.

Pre „dizelgejta“ polovina prodatih automobila u Nemačkoj se odnosila na vozila pogonjena naftom. Od tada, tržište dizel automobila je u konstantnom padu.

U martu, na ova vozila se odnosilo samo 40 odsto ukupne prodaje novih automobila, u poređenju sa prošlogodišnjih 45,8 odsto, odnosno 48,1 odsto 2012.

Zbog visoke potražnje na domaćem tržištu i visokog stepena efikasnosti ovog tipa pogona, tri najveća nemačka proizvođača, VW, Mercedes i BMW su tradicionalno ulagali ogromne sume na fabrike i razvoj dizel motora.

 

(567)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
posmatrač

Znači, kada ja krenem za „Minken“, lepo bicikl „na kola“, pa, kada blizu „Minkena“ pridjem, onda „na pedale“ …

Zvezdan

I to samo ako ti je bicikl u skladu sa Euro 6 regulativom 🙂