1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes: AMG i Maybach kreću putem elektrifikacije
Mercedes: AMG i Maybach kreću putem elektrifikacije
0

Mercedes: AMG i Maybach kreću putem elektrifikacije

136
0
Podelite sa prijateljima:

Šef nemačke marke je potvrdio da će u bliskoj budućnosti Mercedes biti daleko više „elektrifikovan“ nego što je slučaj u ovom trenutku. Elektrifikacija će zahvatiti i AMG i Maybach pobrendove. 

Prvi čovek Daimlera, Ola Kelenijus, saopštio je da je novi cilj te kompanije da više od polovine prodatih automobila koriste ispomoć elektromotora ili budu u potpunosti električna vozila. Rok za dostizanje ovog ambicioznog cilja jeste 2030. godina.

Kako bi omogućili dalji rast prodaje, u Mercedesu su isplanirali da uvećaju portfolio podbrendova AMG i Maybach, ali i da isto učine sa gamom G klase. Sve tri navedene familije automobila uskoro će dobiti i potpuno električna izdanja.

Početak novog talasa elektrifikacije kod Mercedesa se očekuje već naredne godine. Tada bi trebalo da vidimo EQS, te eto odmah i prilike da se plasira i Maybach verzija tog automobila. Nakon EQS-a koji ima za zadatak da probije led, stići će i EQE, potom EQS SUV i EQE SUV.

Malo se zna o nadolazećim električnim modelima proizvođača iz Štutgarta. Poznato je da će EQS biti prvi automobil Mercedesa postavljen na novu EVA modularnu platformu namenjenu upravo baterijskim vozilima. Osim toga, iz Mercedesa najavljuju da će električni pandan S klase raspolagati sa 700 km dometa sa punom baterijom po WLTP protokolu.

Nemačka marka je potvrdila da će sledeće godine početi elektrifikacija AMG odeljenja. Očekuje se da će performantno odeljenje ponuditi plug-in hibridna izdanja, najverovatnije u kombinaciji redni šestak i elektromotor, ili četvorocilindarski agregat i elektromotor. Što se tiče Maybacha, navedeno je da je cilj „da se ponuda udvostruči“. To verovatno znači da će luksuzno izdanje dobiti još dva modela, a kako EQS i EQS SUV uskoro stižu na tržište, izgledno je da se radi upravo o ovim automobilima.

Ola Kelenijus nije precizirao kako će doći do elektrifikacije G klase, samo je kazao da će legenda nastaviti da raste, i da će proći kroz elektrifikaciju. No, Mercedes ima još veće planove u drugoj polovini decenije.

Tako bi 2025. godine ovaj brend trebalo da poseduje još jednu platformu isključivo za električne modele. Ova buduća arhitektura će takođe biti modularna i nosiće naziv MMA (Mercedes-Benz Modular Architecture), i biće namenjena kao temelj za stvaranje baterijskih automobila kompaktnih dimenzija.

Mercedes očigledno žestoko ulazi u sferu električnih automobila, a bitka u ovom segmentu je zapravo tek počela.

AutoRepublika

(136)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments