1. Home
  2. Vesti
  3. Novi Mercedes-AMG S63 sa manjim motorom brži od S65
Novi Mercedes-AMG S63 sa manjim motorom brži od S65
0

Novi Mercedes-AMG S63 sa manjim motorom brži od S65

243
0
Podelite sa prijateljima:

Osvežene verzije Mercedes-AMG-a S63 i S65 su predstavljene uz ostatak restilizovane proizvodne linije Mercedesove perjanice, tokom Salona automobila u Šangaju prošle nedelje.

Najznačajnije unapređenje dolazi u vidu novog pogona za S63, u ovom slučaju 4,0-litarskog twin-turbo V8, koji polako zamenjuje vremešnije V8 Mercedesove jedinice.

S63 je najsnažniji do sada, sa 610 ks i 900 Nm. Maksimalni obrtni moment je identičan kao kod bivšeg 5,5-litarskog twin-turba, ali uz više konja.

Poboljšana je i ekonomičnost zahvaljujući manjoj zapremini i tehnologiji deaktivacije cilindara. U tom smislu, ispomoć dolazi i u vidu devetostepenog automatika (ranije sedmostepena jedinica), i dalje u AMG Speedshift MCT izdanju, gde je konvencionalan konverter obrtnog momenta zamenjen kompaktnijim mokrim kvačilom sa brže inicijalno angažovanje.

Kada već govorimo o inicijalnom ubrzanju, „launch control“ sistem na S63, poznat kao Race Start, je olakšao stvari. Kada je automobil u Sport ili Sport+ režimu, sve što vozač treba da uradi da bi pokrenuo „launch control“ je da pritisne papučicu kočnice u isto vreme potpuno oslobodivši papučicu gasa.

Optimalni obrtaji motora se automatski postavljaju, tako da u zavisnosti od zahteva ili vozne površine, obrtaji mogu da se povećavaju ili snižavaju u izvesnom rasponu kroz baratanje polugicama na upravljaču. Čim vozač oslobodi papučicu kočnice, velika limuzina do 100 km/h „doleće“ za neverovatnih 3,5 sekundi.

Ovaj sprint je takođe potpomognut pogonom na sve točkove koji akcenat stavlja na zadnju osovinu (ovaj sistem je standardan).

Kupci koji žele S65, ostaju bez novog motora. Ova „zver“ i dalje ispod haube nosi 6,0-litarski twin-turbo V12 sa 630 konja i 1000 Nm. Takođe je zadržan standardni sedmostepeni automatski menjač. Značajno veća masa (2175 u odnosu na 1995 kilograma) i stariji sedmostepeni menjač znače da je S65 zapravo sporiji od S63, jer mu je za sprint do „stotke“ potrebno 4,3 sekunde.

Maksimalna brzina je kod oba modela elektronski ograničena na 250 km/h, ali može biti povećana na 300 km/h.

Ono što je takođe primetno je da S63 i S65 sada izgledaju dosta agresivnije. To je posebno vidljivo spreda, gde počiva novi odbojnik sa „zjapećim“ otvorima za usis vazduha i zatamnjenim spliterom. Automobili takođe poseduju lake naplatke od aluminijumskih legura i četvrtasto oblikovane završetke izduvnih cevi u difuzoru, integrisanom u zadnji odbojnik.

U ostale modifikacije se ubrajaju ostale komponente koje su nove u čitavoj porodici S klase.

Nova Mercedesova perjanica kreće u prodaju ove jeseni, a cenovna lista će blagovremeno biti objavljena.

 

(243)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments