1. Home
  2. Prezentacije
  3. Acura TLX (2018)
Acura TLX (2018)
0

Acura TLX (2018)

274
0
Podelite sa prijateljima:

„Život je previše kratak da bih vozio dosadne automobile“

 

Lexus je danas najpoznatiji japanski premijum brend, ali malo je onih koji znaju da je Acura bila kompanija koja je rivalu otvorila put. Osnovana 1986. godine ili tri godine pre Lexusa, Acura je već u svojoj drugoj godini na američkom tržištu privukla oko 110.000 kupaca i izbila na treće mesto po prodaji u klasi – iza domaćih Cadillaca i Lincolna, ali ispred nemačkih rivala kao što su Mercedes, BMW i Audi. Jedna od snaga kompanije je ležala u pristupačnom osnovnom modelu, koji je tokom godina nekoliko puta menjao ime i poziciju, a od 2014. godine takvu ulogu je preuzeo model TLX. On je bio prekretnica za Acuru, kako sa pozitivne tako i sa negativne strane, ali je sada vreme za njegovo prvo osvežavanja. To se desilo na ovogodišnjem Salonu automobila u Njujorku, gde je debitovao model za 2018. godinu.

 

Od Integre do TSX

Integra je bila prva Acura i kroz celu svoju istoriju se prodavala izuzetno dobro. Zasnovana na Hondi Civic, ovaj automobil i njen naslednik RSX su činili oko trećinu prodaje cele Acure i do 2005. godine omogućili kompaniji da zabeleži najbolju prodajnu godinu u istoriji (209.610). Tokom 2003. godine u ponudu je dodat i model iznad Integre, koji je nosio TSX oznaku, a u pitanju je bio ništa više nego nešto izmenjene verzije Honde Accord sa evropskog tržišta. I pored toga, TSX je godišnje privlačio oko 35.000 kupaca i predstavljao alternativu svima onima koji žele „skoro“ luksuzan automobil. TSX je bio jeftiniji od rivala kao što su Mercedes C klase, BMW serije 3 i Audi A4, najviše iz razloga što je Acura bila jedna od retkih kompanija koja je imala dva predstavnika u istoj kategoriji. Pored TSX-a, tu je bio i nešto veći sedan TL, sa luksuznijim materijalima, moćnijim motorima i više opreme. Tokom 2012. godine Acura je donela odluku da penzioniše TSX i TL i zameni ih sa potpuno novim proizvodom TLX. Ovaj potez je bio veoma riskantan pošto su TSX i TL zajedno činili oko polovinu prodaje Acure, ali želja da ne zavisi od jeftinijih modela je naterala čelnike na neke neshvatljive poteze.

 

2014 TLX

Predstavljanje 2014 TLX-a je uglavnom prošlo u pozitivnom svetlu od strane medija. Iako i dalje sa pogonom na prednje točkove, TLX je dobio pohvale na račun enterijera, završne izrade i generalnog paketa oprema po početnoj ceni od samo 32.000 dolara. To je bilo poprilično niže u poređenju sa konkurencijom, pa tako čak i američki rivali pružaju nižu početnu cenu, a ovaj potez se očigledno mnogo dopao kupcima i u prvoj punoj godini TLX je privukao 47.080 kupaca. Nažalost, Acurin udeo na tržištu je pao na samo 0,92%, što je najmanji broj u poslednjih 17 godina, pa samim tim kompanija mora da traži načine kako da privuče nove kupce. Prva generacija TLX je korišten za „ispitivanje tržišta“ pa je sada red na osveženoj verziji da pokaže svoje znanje.

Dizajnerske promene

Dizajn je jedna kategorija u kojoj je TLX zauzimao sam vrh klase, posebno kada se uporedi sa ne baš atraktivnim prethodnicima. Najveća novina kod osveženog modela leži u novoj masci hladnjaka koja ne samo što je veća, već je i detaljnija, i u velikoj meri podseća na onu kod većeg krosovera MDX – najprodavanijeg modela Acure. Kompanija je sada odlučila i da promeni boje pa tako predstavljeni model donosi crnu masku dok je u prošlosti ona bila hromirana. Branici su takođe nešto izmenjeni, posebno zadnji kod modela sa V6 motorom zahvaljujući duplom auspuhu. U suštini, dizajn je i dalje jedan od najlepših u klasi i donosi prepoznatljive linije sa kojima neće biti pomešan sa bilo kojim drugim automobilom na ulici.

Tu je i potpuno novi A-Spec paket opreme koji menja dosadašnji GT i on je dostupan u verzijama sa R4 i V6 motorima. A-Spec donosi 19-inčne felne, mali spojler, agresivniju masku, maglenke i dupli auspuh. Po pitanju enterijera, ovaj paket opreme odlikuje izbor dve boje sportskih kožnih sedišta (crvena i crna), volan prekriven kožom, aluminijske detalje i osvetljenje u crvenoj boji. Mehaničke promene su minimalne i odnose se na podešeno ogibljenje u sportskom stilu, ali ne i unapređenja po pitanju performansi.

 

Luksuzniji enterijeri

Dok sam enterijer gotovo i nije dobio unapređenja, TLX se sada može dobiti sa nekoliko novih paketa opreme kao što su „Technology“ i „Advance“. Svi modeli pružaju standardne 17-inčne felne (uz opcione od 18 i 19 inča), Apple CarPlay i Android Auto, ali spomenuta dva paketa opreme dodaju i LED farove, kamere pod nekoliko uglova za svaki deo automobila, bežični punjač telefona, grejače i hlađenja u oba reda sedišta i još mnogo toga. Sigurnosne mere su u samom rangu u klasi pa se očekuje da će TLX dobiti maksimalne ocene po pitanju testova u sudarima.

 

Mehanika

Sa mehaničke strane TLX se nije značajnije promenio. Standardan motor je i dalje 2,4-litarski od četiri cilindra koji razvija 206 ks, a snaga se prenosi na prednje točkove preko osmostepenog automatskog menjača. Tu je i V6 opcija zapremine 3,5 litara sa 290 ks, a on pruža jednu brzinu više i može se naručiti i sa pogonom na sva četiri točka. Modele sa pogonom na prednje točkove odlikuje nešto šta Acura zove „Precision All-Wheel Steer“ (P-AWS), pri čemu se kontrolišu boljke ponašanja u krivinama takvih automobila dok pogon na sva četiri točka nosi „Super Handling All-Wheel-Drive“ (SH-AWD) oznaku. U prošlosti oba sistema su dobila veoma visoke ocene za sportsku i zabavnu vožnju i pored podatka da TLX ne pruža pogon na zadnje točkove. To znači da ovaj automobil može da nadmaši neke rivale sa pogonom napred, kao što su Lincoln MKZ i Audi A4, ali ne i Mercedes C klase, BMW serije 3, Cadillac ATS i Lexus IS.

Zaključak

Početna cena od 32.000 dolara ne bi trebalo da se promeni u značajnoj meri, što znači da je TLX i dalje jedna od boljih kupovina u klasi. Međutim, Acurin predstavnik i dalje ima nekoliko mana. Pogon na prednje točkove će svakako oterati mnoge kupce, kao i nedostatak turbo motora, a možda najveći problem leži u samom tržištu, koje sve više zahteva krosovere umesto konvencionalne automobile. Karta na koju je Acura uvek igrala je uzuzetan kvalitet na duži period, pa tako u 2016. godini Hondin luksuzni brend je završio na odličnoj osmoj poziciji u generalnom plasmanu i četvrtom između premijum marki (ispred su se našli Lexus, Porsche i Buick). Bilo kako bilo, na Acuri je teških nekoliko godina.

 

Zoran Tomasović

(274)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments