1. Home
  2. Life
  3. Turizam
  4. Zlatiborska „Gold Gondola“ – adrenalin koji se obnavlja
Zlatiborska „Gold Gondola“ – adrenalin koji se obnavlja
1

Zlatiborska „Gold Gondola“ – adrenalin koji se obnavlja

968
1
Podelite sa prijateljima:

Prva asocijacija kada kažemo gondola, svakako je Venecija… Gondola je zapravo plitki drveni čamac, a ujedno i simbol ovog prelepog italijanskog grada. Nekada ih je vodama venecijanskih kanala i laguna plovilo neverovatnih 14 000, da bi danas njihov ukupan broj iznosio svega 500. Pravljene su od osam vrsta drveta, a kasnije da bi bile lakše, izrađivane su od šperploče, i farbane  u crno da bi izgledale elegantnije… Neke od njih su imale male kabine koje su se zatvarale žaluzinama, sa glavnom idejom da zaštite putnike od loših vremenskih uslova. Te kabine se više ne koriste, baš iz razloga da se turistima ne bi zaklanjao prelep pogled na mostove i obale.  Pre su se koristile u svrhu prevoza putnika i robe, da bi danas njihova namena bila isključivo u turističke svrhe.

Čemu onda sva ova priča o gondolama i njihovoj svrsi i nameni kada Zlatibor nema znatne vodene tokove, kojima bi gondole plovile? Nekoliko desetina pedalina, uredno poređanih po boji i veličini, omogućavaju posetiocima da dožive čaroliju na zlatiborskom jezeru tokom letnje turističke sezone. U strogom centru, tik uz Kraljev trg, okruženo borovom šumom i uređenim pešačkim stazama, ovo veštačko jezero bogatog letnjeg sadržaja, pruža svim gostima Zlatibora da udahnu zdravlje i ponesu najlepse moguce uspomene sa ove planine.

I dalje ostaje nejasno u kakvoj su relaciji Zlatibor i gondole… Odgovor je neverovatan. U najskorijoj budućnosti, ova planina dobija svoju prvu panoramsku gondolu, i to ni manje, ni više, nego najdužu na svetu. To će ujedno biti najvredniji projekat u istoriji ove planine, čija će ukupna vrednost iznositi 13 miliona evra. Svetski rekord u dužini panoramske godnole ovog tipa držala je kineska TianmenShan Cable Car, sa ukupnom dužinom od 7,4 kilometra. Ona se nalazi u okviru nacionalnog parka Zhangijasie u Kini, gde je svojevremeno  snimljen film „Avatar“, nagrađen oskarom.

Naša gondola će nositi naziv „Gold gondola“, i njen osnovni cilj bice da centar Zlatibora spoji sa „Ski centrom Tornik“. Planom je predviđeno da impresivna, najsavremenija vazdužna trasa bude duga oko 9000 metara. Trenutni kapacitet gondole je 600 putnika na čas, koji će biti smešteni u 55 zasebnih, savremeno opremljenih kabina sa po 10 sedećih mesta. Maksimalni kapacitet koji vremenom može da se dostigne je 90 kabina i 1000 putnika na čas. Nezaboravna adrenalinska vožnja trajaće 25 minuta pri čemu će brzina kretanja gondole iznosit 6m/s.

Kompletna instalacija urađena je u saradnji sa renomiranim francuskim proizvođačem „Pomagalski“, i u skladu je sa najvišim svetskim standardima zaštite životne sredine. Opština Čajetina godinama ulaže ogroman napor, da postane prva ekološka opština u Srbiji.

Zbog projekta veka, kako mnogi nazivaju gondolu, osnovano je javno preduzeće „Gold gondola“, čija će osnovna delatnost biti bazirana na prevozu putnika, a osim toga, značajne prihode će ostvarivati i iz marketinških aktivnosti. Zamisao je da se ulaganja u milionsku investiciju vrate kroz okviran period od deset godina, kada se predviđa da će Zlatibor postati glavna turistička destinacija u zemlji i regionu. Očekuje se da će broj turista na godišnjem nivou iznositi oko milion a broj realizovanih noćenja čak i do deset miliona.

Najlepši deo ove vazdušne priče je trasa na kojoj će se obavljati prevoz skijaša, avanturista i svih onih koji žele da adrenalin ne prestaje… Panoramska vožnja samim krovom vazdušne banje, ispod oblaka a iznad Ribničkog jezera i borovih šuma učiniće svačiji doživljaj posebnim.

Početna stanica avanturističke panoramske vožnje, imaće naziv,  kako drugačije nego „Avantura park“. Ovaj park biće najveći na Balkanu  i prostiraće se na ukupnoj površini od 1000 m2. Posetiocima će nuditi razne sadržaje. Imaće tri dela, u prvom je predviđena izgradnja prepreka u vidu paukove mreže, visećih mostova, veseće mreže, tarzan lijane, surfa na dasci… nešto po ugledu na popularni serijal „Nindža ratnici“. Drugi deo je predviđen za najmlađe posetioce, gde se vodilo računa o njihovoj maksimalnoj bezbednosti. Treći deo će biti tzv. „agiliti park“, sa preprekama u vidu drvenih lavirinata, visećih mostova, zidova za penjanje, balans greda… Zamišljeno je da sve bude u jakim i veselim bojama, kako bi posetioci ovog parka imali sto bolji ugođaj.

Srce gondole ,međustanica, ili kako još nazivaju ovo mesto, „Zlatni grad“, biće smešteno na pola puta vožnje, uz samo Ribničko jezero. U budućnosti će predstavljaci centar savremenog, zdravstvenog i sportsko-rekreativnog turizma. Ova destinacija već je postala meta mnogih domaćih i stranih investitora. Svi veruju da ce interesovanje za vožnju gondolom biti toliko veliko i da će dovesti do značajnog rasta prihoda u svim uslugama koje planina pruža, misleći  se najviše na smeštaj i ugostiteljske usluge.

Na kraju uzbudljivog putovanja stiže se na Tornik. Razlika u nadmorskoj visini između početne i krajnje stanice iznosi 531 metar. Sa vrha Zlatibora visokog 1496 metara, pogled puca na sve četiri strane sveta. Ski centar nudi mnogo sadržaja tokom cele godine. Sa njegovog vrha vide se Tara, Jahorina, Čigota, Murtenica, mnogobrojna sela (Draglica, Jablanica, Stublo, Semegnjevo). Tornik će ujedno biti i krajnja stanica i konačno odredište našeg putovanja.

 

Što se same izgradnje gondole tiče, bitno je napomenuti da će se radovi odvijati paralelno i istovremeno na više lokacija. Zapravo, zamišljeno je da se najpre iskopaju temelji za noseće stubove žičare, kojih će u ovom slučaju biti 36. Od početne stanice koja će biti smeštena u srcu Zlatibora, pa do međustanice Ribničko jezero, broj stubova će iznositi 19. Ostatak stubova, tj. njih 17,  biće postavljeni na deonici od međustanice Ribničko jezero, ili kako mnogi nazivaju ovaj deo, „Zlatni grad“ do Tornika, koji će predstavljati krajnje odredište naših putnika. Međusobno rastojanje i visina stubova zavisiće od geodetskih uslova i nagiba terena. Njihova visina će varirati od 6,45 metara do čak 30 metara. Raspon će takođe biti uslovljen karakteristikama terena i iznosiće prosečno od 160-450 metara. Maksimalno moguće rastojanje na jednom delu, predviđeno projektom biće neverovatnih 544 metra. Radovi na montaži specifične opreme na velikim visinama, spadaju u grupu poslova sa visokim stepenom rizika, zbog svog gabarita i specifičnosti terena na kome će projekat biti realizovan. Zbog svega toga, angažovaće se radnici sa iskustvom na istim ili sličnim poslovima, kako bi se stepen rizika sveo na minimum. Planom je predviđeno da ovo bude jednosmerna-kružna, viseća i jednoužna žičara, sa prečnikom užeta od 50mm. . Potrebna startna snaga elektromotora je oko 640 kW na prvoj deonici, odnosno oko 720 kW na drugoj deonici.

Glavni izvođač radova biće firma „MPP Jedinstvo“ iz Užica, ali ovako složeni i nesvakidašnji projekti kako to obično biva, moraju se realizovati udruženim snagama. U izgradnji Gold gondole će učestvovati i firme sa iskustvom u izradi sličnih sistema, a to su:  Elkoms Beograd, Hidromontaža Beograd i Amigom iz Kraljeva.

Ništa nam drugo ne preostaje nego da poželimo izvođaču radova što bržu realizaciju projekta svetskih performansi… Ali tu željama nije kraj!

Šta još poželeti?

*Našoj državi želimo da pomogne opštini Čajetina da prevaziđe birokratske probleme i da što pre lansira u zvezde potencijal i projekat zlata vredan…

*Našim budućim avanturistima, turistima i hedonistima želimo da ne idu preko granica da traže nešto nesvakidašnje, jer ćemo i mi to imati u najskorijoj budućnosti…

*Našem ličnom budžetu želimo da se ne rasipa po tuđim teritorijama, jer će svako imati priliku da se u svojoj domovini za uloženo minimalno, oseća maksimalno…

*A sebi samima za početak možemo poželeti, dobru vožnju, adrenalin koji se obnavlja i sreću koja ne prestaje, dok po prvi put krstarimo iznad šuma, livada i jezera, kroz maglu, sneg, kišu i vetar…a sve to kao u 3D filmu… U realnosti… U Gold gondoli…

 

Svetska a naša – „Gold Gondola“ Zlatibor

 

Nadica Filipović

(968)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Zlatibor je do te mere urbanistički uništen, da ja odavno više nemam želju da tamo nogom krocim ili ga bilo kome preporucim. Ono je spomenik ljudskoj gluposti. Tuga.