1. Home
  2. Life
  3. Turizam
  4. Zlatiborska avantura
Zlatiborska avantura
0

Zlatiborska avantura

351
0
Podelite sa prijateljima:

Boravak na Zlatiboru može da se obogati obilaskom mesta za koje zna tek mali broj turista. Prva stanica je Ljubiš…

Ako odlučite da posetite ili provedete odmor na Zlatiboru, boravak na ovoj planini možete da obogatite i jednodnevnim izletom. Svejedno je na koju ćete se stranu uputiti, na Zlatiboru ste sa svih strana okruženi prirodnim lepotama. Međutim, ukoliko krenete kao i ekipa „Autorepublike„ prema mestu Ljubiš, preko Gostilja, Sirogojna i manjih sela, možete doživeti nesvakidašnje iskustvo za koje zna tek mali broj turista.

Nastavljajući put od Partizanskih voda prema Crnogorskom primorju, na dvanaestom kilometru nalazi se putokaz za mesto Ljubiš i odatle kreće prava zlatiborska avantura.

Ljubiš jedinstvena oaza

Mesto Ljubiš se nalazi na jugoistočnoj strani zlatiborske visoravni, a naslanja se na brda Čigotu, Murtenicu i Borkovac. Krase ga prelepa, nezagađena priroda, mir, tišina, cvrkut ptica i zvona ovaca. Ljubiš je idealno mesto za odmor svih koji žele da se relaksiraju u laganoj šetnji kroz netaknutu prirodu, daleko od stresne svakodnevice. Sastoji se od centralnog dela i zaseoka Gornjeg Ljubiša i Donjeg Ljubiša.

U ovom mestu možete boraviti i u jednoj nacionalnoj kući, koja će svojim sadržajima i uslugom upotpuniti ceo doživljaj. Ispred samog objekta nalazi se ribnjak u kome se gaji nadaleko čuvena ljubiška pastrmka, a izvor sa kog se vodom snabdeva ribnjak je udaljen samo nekoliko metara. U neposrednoj blizini je i Crkva cara Konstantina i carice Jelene.

Gostilje i vodopad

Jedan od zanimljivijih lokaliteta je svakako selo Gostilje nedaleko od Ljubiša. Ljubazni domaćini rado će vam pokazati sve njegove blagodeti. Gostilje je rodno mesto Dimitrija Tucovića, a pored njegove rodne kuće, posebnu turističku atrakciju predstavlja vodopad na Gostiljskom potoku, visok 20 metara, jedan od najlepših u Srbiji, kao i vodenica potočara. Podneblje je veoma pogodno za gajenje stoke, bavljenje voćarstvom i skupljanje lekovitog bilja. Ovde možete zaista da uživate. Pored reke, nizvodno od vodopada, uz mnogobrojne slapove, čućete samo tišinu.

Pećine

Ukoliko ste pravi ljubitelj pećina, nedaleko od ovog mesta, laganom šetnjom oko dva kilometra dolazite do Markove pećine. Takođe, na nekoliko kilometara nalazi se i Ledena pećina, u kojoj su ogromne ledenice prečnika i do pola metra. Meštani ovoga kraja su nekada ovim ledenicama tokom leta hladili piće. Stopića pećina se nalazi u blizini mesta Rozanstva i jedna je od najlepših pećina u Srbiji.

Dugačka je 2.000, a visoka 50 metara. Pećinski ukrasi su prelepi, a posebno „kade“ – udubljenja oivičena kamenim zidovima u kojima se skuplja voda. Kada se kade napune, voda se preliva iz njih u vidu jedinstvenih kaskada.

Sirogojno

U nastavku zlatiborske avanture stiže se do sela Sirogojno, gde nikako ne smete propustiti priliku da posetite Staro selo, muzej pod otvorenim nebom koji čuva i predstavlja tradicionalno graditeljstvo i materijalno i duhovno nasleđe srpskog sela. Oko 50 originalnih zlatiborskih brvnara, sa više od 2.000 eksponata, izloženo je u jedinstvenoj postavci starih seoskih okućnica u prirodnom okruženju. Selo Sirogojno, udaljeno 24 kilometara od Zlatibora, nalazi se na idealnoj nadmorskoj visini od oko 900 metara.

Pruža niz sadržaja, kao što su organizovanje revija zlatiborskih pletilja na letnjoj pozornici ili u biblioteci, posela kraj ognjišta, a organizovanje letnjih škola tradicionalnih zanata postalo je već dugogodišnja praksa. Svaki gost u Sirogojnu može da obiđe stare spomenike kulture, i to pećine, crkve u Dobroselici, srednjovekovne crkve u Karanu, kao i Crkvu Svetih Petra i Pavla iz 18. veka, kao i da šeta predivnim predelima, obiđe vodenicu – potočaru, banju Vapa sa izvorima lekovite vode, ali i manastire Ovčarsko-kablarske klisure.

Zlatiborska avantura završava se na Partizanskim vodama, koje su udaljene desetak kilometara od Sirogojna. Ko želi mir, ali i avanture u prirodi, ova mesta su idealna za uživanje u zimskim i letnjim danima.

Prva srpska vazdušna banja

Zlatibor je prva srpska vazdušna banja, sa izvanrednim klimatskim i geografskim položejem, bila je i ostala odredište onih koji su, pre svega, tragali za zdravljem, ali i za blagodetnim mirom prelepih padina. Ovu prostranu planinu pitomih padina, prosečne nadmorske visine oko 1000 metara, okružuju Čigota, Murtenica, Tornik, Borkovac i niz drugih manjih brda.

Izuzetne je lepote, prijatne klime, prostranih proplanaka, bujnih pašnjaka, cvetnih livada i vodom bogatih planinskih potoka. Nalazi se na razmeđi dve klime – kontinentalne i mediteranske. Preporučuje se bolesnicima koji imaju problema sa plućnim i disajnim putevima, onima koji pate od poremećaja štitne žlezde, anemije, lakih oboljenja srca i krvnih sudova, kao i depresije. U toku godine ima oko 200 sunčanih dana i najbrojnije livade sa 120 vrsta trava. Leta su topla, a zime blage. Kiše padaju relativno često, a snega ima od oktobra do maja.

 

Tekst: Dragan Stanimirović
Fotografije: Dragan Stanimirović i Ivan Strahinić

 

 

(351)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments