1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Volkswagen i Microsoft zajedničkim snagama idu u „oblake“
Volkswagen i Microsoft zajedničkim snagama idu u „oblake“

Volkswagen i Microsoft zajedničkim snagama idu u „oblake“

266
0
Podelite sa prijateljima:

Budući VW modeli se pridružuju globalnoj mreži.

Proizvođači automobila i tehnološki giganti ubrzano ulaze u partnerstva formirajući zajedničke poduhvate. Očigledno je da su i jedni i drugi shvatili da je bolje udruživati se nego samostalno raditi nešto gde ne postoji odgovarajuća ekspertiza.

Kako automobili postaju pokretni kompjuteri, proizvođačima je neophodno da pronađu načine da ih održe digitalno povezanim iz brojnih razloga. Međusobna komunikacija između automobila i komunikacija automobila i infrastrukture nalaže obradu i upravljanje velikom količinom podataka, a jedan od načina da se to efikasno uradi je „cloud“ tehnologija kao podrška brojnim servisima.

Kompanija koja ulazi u „oblake“ je Volkswagen, i to u partnerstvu sa Microsoftom. Cilj je razvoj „sveobuhvatnog industrijskog automobilskog ’Clouda’“ pod imenom „Volkswagen Automotive Cloud“ ili „Volkswagenov automobilski oblak“.

Ova tehnologija će omogućiti nemačkom gigantu da obezbedi čitav niz usluga klijentima, kao što su „streaming“, povezivanje smartfona, personalni asistent, predviđanje obavljanja servisa, ažuriranja i unapređenja, kao i mnogo toga drugog. VW se nada da će uključivati više od pet miliona novih vozila godišnje u „Internet of Things“ (IoT) u „Cloud“, počev od 2020. VW će svoj servis izraditi na Microsoftovoj Azure platformi kao i Azure IoT Edge.

Trenutno, budućnost ovog tipa povezanosti je veoma aktuelna, jer proizvođači istražuju ovu oblast. Renault-Nissan-Mitsubishi alijansa se udružila s Googleom, kao i Volvo. Oba entita uvode Android operativni sistema u svoja vozila. Doduše, njihova ideja nije do te mere ambiciozna kao Volkswagenov ulazak u IoT.

Ako proizvođači automobila planiraju da povezuju automobile i infrastrukturu lansirajući električna i autonomna vozila, biće im potrebno rešenje za razmenu ogromne količine podataka i to na efikasan način za svako individualno vozilo. „Cloud“ platforma upravo to rešava.

Međutim, to takođe znači da će proizvođačima automobila biti potrebno mnogo specifičnih podataka, kao što su lokacija i brzina vozila. Potrošači generalno nemaju probleme da neke privatne detalje prenose preko smartfona tehnološkim kompanijama, tako da ubeđivanje da isto treba da urade i sa automobilskim markama, ne bi trebalo da bude teško.

 

(266)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments