1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Volkswagen sprema baterije u čvrstom obliku
Volkswagen sprema baterije u čvrstom obliku
1

Volkswagen sprema baterije u čvrstom obliku

195
1
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen je u junu ove godine preuzeo kontrolni deo akcija u kompaniji QuantumScape koja se bavi razvojem „čvrstih“ baterija za električne automobile. 

Nemački gigant platio je 100 miliona dolara za preuzimanje ove kompanije, a plan je da se sada formira zajednički poduhvat kako bi se ubrzao razvoj pomenutog tipa baterija kao i kako bi se pronašli odgovarajući načini za masovno proizvodnju istih. Baterije sa čvrstim elektrolitima imaju prednost u odnosu na aktuelne litijum-jonske u tome što su manje, imaju manju masu i mogućnost bržeg punjenja.

Volkswagenov juriš ka elektrifikaciji uslovljen je baterijama sa većim kapacitetom koje će omogućiti između ostalog i veću autonomiju vozila koja se trenutno smatra ključnom stavkom pri prodaji električnih automobila.

U zajedničkom poduhvatu VW će se fokusirati na izazove masovne proizvodnje, dok će QuantumScape biti koncentrisan na razvoj novog tipa baterija. Plan je da ova saradnja stvori serijsku proizvodnju ovakvog tipa baterija 2025. godine.

S druge strane, veliki rival Volkswagena, Toyota, već celu deceniju radi na razvoju čvrstih baterija. Njihove najave kažu da će 2022. godine plasirati serijsku proizvodnju. Ukoliko se ovo zaista i ostvari, japanska marka biće u velikoj prednosti nad nemačkom grupacijom.

(195)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Goran Jurkovic

I kao i u svemu EV tako i u ovome vagen zaostaje.