1. Home
  2. Vesti
  3. Tri najuspešnija slova u Volkswagenovoj azbuci – MQB
Tri najuspešnija slova u Volkswagenovoj azbuci – MQB
1

Tri najuspešnija slova u Volkswagenovoj azbuci – MQB

652
1
Podelite sa prijateljima:

Volkswagenova MQB arhitektura je osnova na kojoj počiva najprodavaniji model marke, Golf koji je tokom 2017. godine prodat u “tiražu” od 968.284 primeraka. Modularna platforma se takođe koristi kao temelj za još pet modela marke, kojih je na globalnom nivou, tokom prošle godine, prodato ukupno 3,8 miliona primeraka.

Drugi najprodavaniji model marke je Jetta/Sagitar (što je naziv koji se koristi za konkretan automobil namenjen kupcima u Kini). Sedan verzija Golfa je lane zabeležila prodaju od 883.346 komada. Volkswagen Jetta, koja je započela tržištni život pre nekoliko meseci, sada takođe počiva na MQB platformi, baš kao i treći i četvrti na listi najpopularnijih modela marke među kupcima. Govorimo o krosoveru Tiguan, sa 769.870 prodatih primeraka (sa standardnim i produženim međuosovinskim rastojanjem), a onda i o gradskom modelu, koji smo testirali, VW Polo.

VW Lavida, je limuzina namenjena isključivo kineskim kupcima. I ona počiva na MQB platformi, a zauzela je šesto mesto na listi bestselera nemačkog giganta. Ovaj sedan je pronašao 507.000 kupaca tokom prethodne godine.

Naposletku, tu je i paleta modela sa oznakama Passat/Magotan, koja se nudi na evropskom, američkom i kineskom tržištu. Aktuelna verzija za kupce sa Starog kontinenta je takođe utemeljena na MQB arhitekturi, ali su primerci namenjeni američkim i kineskim kupcima, od ove godine, izmešteni na novu platformu. Prošlogodišnja prodaja ovih verzija, koje opet povezuju magična tri MQB slova, zaustavila se na 660.000 komada.

Koliko je ovo važna arhitekura za ceo konglomerat, govori i činjenica da smo vam predstavili samo cifre koje se tiču marke VW. Nije tajna da i brojni drugi marke nemačke poslovne grupacije koriste identičnu arhitekturu za svoje modele.

(652)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ne znam za ovaj savremeni „MQB“, ali, na staroj „platformi“ sa Wb od 2.578 mm ( WIki „kaže“ da nosi oznaku PQ35 ) je proizvedeno baš, baš dosta vozila pod bedževima VW, Audi, Škoda i Seat, a koja su bila „savremenici“ golfa mk5 i mk6. Mislim da su u pitanju daleko veće cifre od „MQB“.