1. Home
  2. Vesti
  3. Istraživanje: Vozači krosovera i Volkswagena najbahatiji
Istraživanje: Vozači krosovera i Volkswagena najbahatiji
5

Istraživanje: Vozači krosovera i Volkswagena najbahatiji

1.74K
5
Podelite sa prijateljima:

Vozači SUV modela najčešće ignorišu kazne za nepropisno parkiranje i čine više prekršaja niskog i umerenog intenziteta, u poređenju sa vozačima vozila iz ostalih segmenata.

Istraživanje je sprovelo osiguravajuće društvo Direct Line na teritoriji Velike Britanije. Nalazi do kojih su istraživači došli pokazuju da je 31% prekršaja koji se odnose na nepropisno parkiranje počinjeno od strane vozača krosovera. Tipski prekršaj se ogleda u parkiranju svog vozila na mestu predviđenom za invalide, iako vozač ne pripada toj kategoriji, a što se jednostavno utvrđuje (ne)prisustvom odgovarajuće plave nalepnice na automobilu. U razvijenim zemljama, nije redak slučaj da se za ovakav prekršaj vozaču privremeno oduzme vozilo.

Istraživači su pregledom obuhvatili oko 2.500 vozila koja su se našla na britanskim parking površinama. Drugo mesto na ovoj neslavnoj listi, zauzeli su vozači automobila iz B segemnta. Njih 18% je kršilo odnosne saobraćajne propise.

Predmet analize u ovom kontekstu su bile i automobilske marke. Ispostavilo se da su vozači Volkswagena najskloniji ponovljenom kršenju propisa, s obzirom na to da je 10% prekršilaca, vozilo baš nemački “narodni auto”. Vozači Opela i Forda su podelili drugo i treće mesto, sa skorom od po 8%.

Direct Line navodi da je najčešći prekršaj bio onaj koji se odnosi na parkiranje na pešačkim ostrvima. Od ukupnog broja nepropisno parkiranih vozila, njih 6% je od strane svojih vlasnika ostavljeno baš na ovaj način.

Ipak, istraživači priznaju da nije baš sve krivica vozača. Kroz decenije automobili postaju sve gabaritniji a parking mesta pokazuju potpuno suprotan trend. Prema nalazima istraživača, prosečna broj slobodnih parking centimetara, nakon što se vozilo ispravno zaustavi na predviđenom mestu, ostaje na cifri od samo 23.

Su Karki, marketing menadžer u kompaniji Direct Line, navodi da je prezauzetost i brzi tempo života vozača, verovatan krivac za njihovu nepažnju prilikom parkiranja.

„Mnogi od nas žive prebrzo. Možda nas to čini dodatno nervoznim u saobraćaju, pa ostavljamo svoje automobile gde stignemo,“ rekla je ona. „Ovo je posebno problematično kada su javne parking površine najzauzetije, što dodatno povećava rizik od udesa. Mnogi odštetni zahtevi koje naša osiguravajuća kompanija dobija, odnose se baš na štete nastale na parking prostoru.“

„Prostori predviđeni za parking vozila kojima upravljaju hendikepirana lica su sa namerom definisana na najpodesnijim mestima. Svako ko bespravno koristi ta mesta bi trebao da pomisli kakav problem pravi na taj način osobama sa hendikepom, i da izbije sebi iz glave ideju da zauzme baš to parking mesto.“

(1735)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Vazi i za Beograd,ubedljivo najbahatiji su vozaci VW i Audija.

Alex

Da, tvoj ćale je jos dosao u Beograd, sto tebe cini rodjenim beogradjaninom…..

Renault Terminator

A najvise primitivaca upravo voze VW i Audi. Sto se tice Beograda i „Beogradjanstva“ u tom gradu sam od 1996 godine,sa po nekoliko godina izleta (rada) u inostranstvo i sad zivim i radim u inostranstvu (najrodjeniji su mi u Beogradu) i nikada sebe nisam smatrao Beogradjaninom i niti cu,mogu biti dio tog grada zbog toliko godina i najrodjenih koji u njemu zive, ali da kazem za sebe da sam Beogradjanin to niti osjecam niti to mogu da kazem.Ja sam Krajisnik sa Banije i to sam i u Beogradu i u Canadi,Austriji i bilo gdje drugdje i sa tim se beskrajno… Pročitaj više »

Norc

dodji na Baniju.