1. Home
  2. Vesti
  3. S lica mesta: sudar Audija A4 allroad i autobusa
S lica mesta: sudar Audija A4 allroad i autobusa
7

S lica mesta: sudar Audija A4 allroad i autobusa

2.02K
7
Podelite sa prijateljima:

Obavezna literatura za vlasnike automobila VAG grupacije

Turistička sezona je na svom vrhuncu, a na crnogorskom primorju vlada opšti haos u saobraćaju.

Sjedeći na terasi jednog rostarana u Baru, mjesto Dobra Voda, kroz koje prolazi međunarodni put prema Albaniji pa nadalje, bio sam svjedok sudara koji je nastao, manjim dijelom ljudskom, a većim dijelom neočekivanim ponašanjem automobila „premijum“ proizvođača.

Put na kojem se nesreća dogodila je i više nego neprikladan, s obzirom da tokom sezone njime prođe dnevno više od 10.000 vozila, što putničkih automobila, tako autobusa i kamiona. Na svojim najširim djelovima nije širi od 6 metara, a proširenja za mimoilaženje su veoma rijetka. Stanje asfalta nije ništa bolje, tako da krivicu ove nesreće jednim malim dijelom možemo prepisati i putu. Kako smo dobro upoznati mi na Balkanu, 3 mjeseca pred parlamentarne izbore, mještanima se obećava put rađen po „evropskim standardima“, ali eto skoro pune 3 decenije, ništa od toga. Nego da ne ulazimo u politiku, jer je ipak ovo automobilski portal.

U pomenutom sudaru, učestvovali su turistički autobus marke Iveco, kao i Audi A4 allroad aktuelne generacije. Oba vozila su se kretala brzinom kojom sam put to dozvoljava, a krivina na kojoj se desila nesreća je i više nego pregledna. Vozač Audija je iz nepoznatog razloga u krivinu ušao veoma široko i vjerovatno prekasno uočio autobus iz suprotnog smjera. Istog momenta je stao na kočnicu i okrenuo volan udesno, ali se onda dešava dobro poznati problem kod većine vozila VAG grupacije: podupravljanje, karakteristično po proklizavanju prednjih točkova. U  ovoj situaciji, Audi je proklizao gotovo 5 metara. Vjerujemo da je vozač sve vozačke asistencije držao uključenim, s obzirom da je pored sebe imao još 3 putnika, odnosno svoju porodicu. Svom srećom niko nije povrijeđen, a sudar se desio pri relativno maloj brzini, tako da je ukupna šteta najniža moguća.

Šta želimo poručiti ovim člankom, vjerovatno se sada pitate? Dobro znamo da su proizvodi VAG grupacije najbrojniji na našem području, a njihovi vozači bivaju i previše sigurni u mogućnosti automobila. Svaku vrstu proklizavanja je veoma teško kontrolisati bez prethodnog iskustva ili obuke, a podupravljanje možemo slobodno kategorisati u manje očekivano. Lako je prepoznati automobil sa tedencijom ka podupravljanju. Ako ima prednji pogon, onda su mnogo veće šanse za podupravljanje nego ako je u pitanju zadnji pogon, kojem mnogo češće „pobjegne“ zadnji dio automobila. Nakon toga prosto podignite haubu motora i pogledajte da li se on nalazi ispred ili na prednjoj osovini. Uvjeravamo vas da ćete na gotovo svim automobilima VAG grupacije, i još par automobila, vidjeti motor koji svom svojom težinom stoji ispred prednje osovine. Samim tim, ako ste vozač automobila poput ovih, nemojte previše vjerovati svom Quattro, 4Motion, ili nekom drugom pogonu na sve točkove, jer najmanja nepravilnost na putu, pri neusklađenoj brzini, ili naglo okretanje volana može dovesti do nesreće.

Zapamtite, kao i uvijek, sigurnost je apsolutno najvažnija stvar u saobraćaju, a stvari poput „sportskih“ dodataka, čip tjuninga i zatamnjenih stakala su daleko manje važne. Zato apelujemo svim vozačima, da prije nego li potroše na vizuelne detalje, prvo ulože na kvalitetne pneumatike, zamjenu dotrajalih djelova trapa i obnavljanja istrošenog kočnog sistema. Vjerujte nam na riječ, vašoj porodici i prijateljima je mnogo draži vaš život, nego izgled automobila.

Enes Eki Alković

(2019)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Sasa

Kad porastem bicu BMW

Zvezdan Božinović

Pa čak ni tada 🙂 Understeering on AllRoad(s)

Гага

Аутор чланка каже „tako da je ukupna šteta najniža moguća“ !!! Овде је штета прилично велика, само четири ваздушна јастука коштају за овај аутомобил преко 3.000,- евра, а где је предња хауба, браник са „милион“ жабица, хладњак, предња маска,…… + оно што се не види на сликама.

Zvezdan Božinović

Da, po cenama rezervnih delova i komponenti koje primenjuje nemačka trojka, šteta bi glatko mogla da dostigne iznos od 10.000 evra. Eto vazdušni jastuci 3.000, jedan far 1.800 evra, hauba i blatobran 2.000, maska hladnjaka i branik više od 1.000 i sve ono što se ne vidi… Ali, to je toliko zbog podmukle i ničim sputane senovne politike premijum proizvođača. Objektivno, po cenama delova i rada, to bi bilo 8 do 10 puta manje…

Renault Terminator

Meni zao autobusa,zao mi kolege jbt,nadam se da su putnici u autobusu ok,da nije bilo padanja,prignjecenja,lomova laktova,ramena,zglobova,ruku… Sigurno je vozac Audija ocekivao da mu se gradski autobus skloni sa kolovoza,da sidje sa puta da bi on sa Audijem mogao nesmetano i neometano da prodje.Jer,ja vozim Audi,ti vozis autobus,logicno je da se ti sklonis meni nego ja tebi.Tako vecinom razmisljaju vozaci Audija a i VW.I mene su vozaci tih brendova udarali i naravno uvijek su bili krivi ali kad izadje iz auta i kad pocne da tumaci svoj ZOBS kako je on to zamislio u svojoj glavi pa to je komedija… Pročitaj više »

Fedja

Kakve veze ima vuča kada zakočiš naglo i smotaš volan? Svaki automobil će u takvoj situaciji produžiti pravo. Kada blokiraju prednji točkovi tu nema više upravljanja,automobil po inerciji ide dok se ne zaustavi. Da je malo popustio kočnicu, verovatno bi izbegao sudar ili bi šteta bila dosta manja.

Dejan

Slažem se sa Feđinim komentarom. Ponekad „leganje“ na kočnicu neće baš mnogo pomoći.
Inače od kako ja pratim Auto republiku mogu reći da je ovo prvi neozbiljan (da ne kažemo loš) članak