1. Home
  2. Vesti
  3. Zanimljivost dana: Fordova skupocena “greška“ – aluminijum
Zanimljivost dana: Fordova skupocena “greška“ – aluminijum

Zanimljivost dana: Fordova skupocena “greška“ – aluminijum

1.12K
3
Podelite sa prijateljima:

Pre tri godine Ford je šokirao javnost i predstavio novu generaciju popularnog pikapa F-Series sa aluminijskom školjkom umesto tradicionalne čelične. Nikada ranije se nije desio slučaj da neki proizvođač koristi aluminijum u toliko velikoj meri, ali barem na papiru ovaj pikap je delovao kao tehnološko čudo sa težinom nižom za 350 kilograma u poređenju sa tradicionalnim pikapima i turbo V6 motorom koji bi mogao da obavlja posao nekadašnjih V8 mašina. Ford se nadao da će aluminijum pružiti veliku prednost u ratu protiv sve većih standarda o potrošnji i visokih cena goriva. F-Series je trebao da još više ukrade kupce iz konkurencije od strane General Motorsa i Chryslera i da zahteva premijum cene, čime bi se nadoknadili troškovi koje cene aluminijuma donose.

Ali danas, tri godine kasnije, ovakvi potezi su rezultirali sa manje koristi nego što se Ford originalno nadao. Sa niskim cenama goriva, potrošnja više nije prodajna prednost kao što je bila u vreme kada je 2015. godine, F-Series počeo sa razvojom. Ovaj pikap je zadržao titulu najprodavanijeg vozila u Sjedinjenim Američkim Državama 40. godinu za redom i uspeo da poveća udeo na tržištu, ali u minimalnoj meri. Samo tržišno učešće je u stvari manje nego što je bilo 2013. godine, iako to možda prodajni brojevi ne potvrđuju. Kada se na to dodaju i visoke cene aluminijuma, niko nije bio iznenađen što je Fordov profit prošle godine pao za 17%.

U tri godine proizvodnje sadašnje generacije cene aluminijuma su skočile za preko 20% i verovatno će nastaviti da rastu sa carinskim ratom koji američki predsednik Donald Tramp trenutno vodi. Tramp želi da poveća porez na uvoz aluminijuma na 10% kao i čelika na 25%, čime su cene Fordovih akcija na berzi pale za 3% prethodnih dana.

Eksperti kažu da kada je Ford krenuo sa radom sadašnje generacije F-Series, galon (3,78 litara) je koštao oko 3,5 dolara, a proizvođač je očekivao da će se one duplirati u roku od nekoliko godina. Samim tim, čak i minimalna razlika u potrošnji bi igrala veliku ulogu u odluci kupaca. Međutim, desilo se suprotno, pa je do 2015. godine galon benzina koštao svega 2,20 dolara, a čak i danas je podnošljivih 2,80 dolara. Dzo Hinrih, predsednik kompanije za globalnu prodaju, kaže da cene aluminijuma predstavljaju određeni problem, ali ne i glavni. On dodaje da korišćenje laganih materijala pruža veće mogućnosti i da se tako nešto jako dopada kupcima.

U 2017. godini F-Series, u čiju ponudu spadaju F-150 i veći Super Duty (F-250, F-350 i F-450) pikapi, je privukao preko milion kupaca, od čega 896.000 samo u SAD. Navedena cifra je najveća još od 2005. godine, a ovaj pikap takođe ima i visoku prodajnu cenu. Naime, prošle godine ona je u proseku iznosila čak 49.552 dolara ili za preko 6.000 više nego tri godine ranije. Neki primerci, kao što je F-450 Limited, prelazi cifru od 100.000 dolara. Kompanija ne objavljuje koliko svaki model donosi profita, ali u slučaju F-Series eksperti veruju da je reč o cifri od preko 10.000 dolara na svakom prodatom primerku. Radi poređenja, na većini većih automobila (Fusion i Taurus) ta cifra je samo par stotina dolara dok na Fiestu i Focusu američki proizvođač vozila gubi novac na domaćem tržištu. Fordov finansijski direktor Robert Šanks kaže da pad profita nema nikakve veze sa F-Series već da kompanija investira veće sume novca na električne proizvode kao i na značajnije probijanje u Aziju i Južnu Ameriku.

Ali ako značajnije pogledamo brojeve dolazimo do nekih zabrinjavajućih podataka. Dok je F-Series i dalje ubedljivo prodajni lider, konkurencija ne sedi skrštenih ruku. Prošle godine on je imao udeo od 37,4% na tržištu pikapa, što je za 2% manje nego 2013. godine. Konkurencija kao što su Chevrolet Silverado, GMC Sierra, Ram Pickup, Toyota Tundra i Nissan Titan nije uspela da smanji razliku, ali jeste privukla veći broj novih kupaca, uglavnom zahvaljujući svojim nižim cenama. Zatim dolazimo i do samog profita kod Forda, koji je prošle godine iznosio 7,5 milijardi dolara ili 1,5 milijardu dolara manje nego godinu dana ranije. Radi poređenja, veliki rival General Motors se mogao pohvaliti profitom od 11,9 milijardi dolara.

Čak i ako cene aluminijuma ostaju identične, Ford čeka nekoliko teških godina. Posle rekordne 2016. godine u kojoj je prodato 17,5 miliona novih automobila, očekivanja su da će prodaja narednih godina nastaviti da pada. Blizanci Chevrolet i GMC su nedavno predstavili novu generaciju Silverada, odnosno Sierre, a sa novim modelom stiže i Ram. To znači da će F-Series biti drugi najstariji pikap na tržištu (odmah iza Toyote Tundre), ali treba spomenuti da ga je kompanija osvežila pre nekoliko meseci sa modernijim farovima i maske hladnjaka i novim V6 dizel motorom. Dzef Šuster, ekspert sa radom na aluminijumu, dodaje da cene ovog metala nisu jedini problem. Rad sa aluminijumom je značajno teži u poređenju sa čelikom, pa tako Ford ne samo što je morao da zaposli i trenira radnike koji zahtevaju veće plate već je bio primoran da u potpunosti moderizuje mašineriju.

Na kraju dana možda je najbolje da zaključimo da aluminijski F-Series možda nije kompletna katastrofa, ali takođe nije ni kompletni uspeh koji je američki gigant očekivao.

Zoran Tomasović

 

(1121)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pa, dobro, nije ispalo idealno za Ford, ali, valjda su barem kupci profitirali od tog aluminijuma. I lakših vozila.

Renault Terminator

Mile,sad Tramp da pogura F150,nista se ti neboj?…

Yankee

Dace Bog. 🙂