1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Nebeski as – Božidar Komac
Nebeski as – Božidar Komac

Nebeski as – Božidar Komac

443
1
Podelite sa prijateljima:

Ovako bih nazvao Božidara Komca, pomalo nepravedno zapostavljenog šampiona u vazduhoplovstvu.

Još kao dete bio sam opsednut njegovom kolekcijom aviona na daljinsko upravljanje, te nisam izlazio iz njegove radionice. Kako je vreme odmicalo, kako sam rastao, shvatao sam značaj njegove veličine u domaćem i svetskom vazduhoplovstvu.

Božidar Komac, rođen je 7. marta 1926. u Zagrebu, kao dete pokazivao je veliko interesovanje prema preciznoj mehanici i modelarstvu. San mu se ispunio, te svoju letačku karijeru započinje kao nastavnik letenja, probni pilot, letački inspektor. Obučio je preko 300 pitomaca na preko 30 različitih motornih aviona. Sa preko 4.500 sati naleta motornim avionima, i preko 1.600 na jedrilici, Komac je osvojio sve što se osvojiti može, tako da mu je letačka karijera ispunjena najvišim priznanjima. Najvrednije je ono na 4. po redu svetskom prvenstvu u jedriličarstvu u Engleskoj 1954. godine, gde je osvajio prvo mesto sa kolegom Zvonimirom Rajnom.

Zanimljiva činjenica leži u tome da je leteo na jedrilici domaće proizvodnje “Košava”.”Upad” u strogo čuvanu vojnu bazu Komca je doveo do svetske slave. Čak dvostruko više osvojenih poena od drugoplasiranih Italijana ih je odveo na krov sveta. Međutim, Britanci su se žestoko obrukali, jer nisu očekivali da će prvenstvo osvojiti “tamo neki” Jugosloveni, te nisu spremili intoniranje tadašnje himne, pa je naš tim sam zapevao “Hej Sloveni” na pobedničkom postolju.

Nakon četiri godine, dolazi novo svetsko prvenstvo u Poljskoj, gde osvaja četvrto mesto, ali tada je već bio nadaleko poznat u svetskim krugovima vazduhoplovstva, pa je ubrzo nakon prvenstva, tačnije 1957. i 1958., proglašen najboljim sportistom tadašnje Jugoslavije, a njegov uspeh je krunisan trofejima Zlatni Orao.

Vratimo se sada u 1950. i domaće manifestacije.Idemo u Rumu, gde je Komac ostvario prelet jedrilicom čak do Skoplja,dostigavši visinu od čak 4.600 metara,postavivši novi državni rekord, kada je dobio priznanje zlatne “C” značke, koja je kasnije ukrašena dijamantima, shodno uspesima koje je iznova i iznova nizao. Kao apsolutni rekorder nije se tu zaustavio, te je oborio čak deset državnih rekorda, od kojih su dva iz 1953. godine i dalje na snazi.

Preminuo je 14. jula 2013. godine u 87. godini života

Bojan Vlastić

(443)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Goran Koruga

Svaka cast na clanku!!!