1. Home
  2. Vesti
  3. Zanimljivost dana: Mercedesi sa rekordnom kilometražom
Zanimljivost dana: Mercedesi sa rekordnom kilometražom
17

Zanimljivost dana: Mercedesi sa rekordnom kilometražom

61.78K
17
Podelite sa prijateljima:

Irv Gordon i njegov Volvo P1800 drže Ginisov rekord po kilometraži originalnog motora sa prvim vlasnikom, ali to ne znači da ne postoje još impresivniji primerci.

Mercedes E klase pod kodnom oznakom E124 se proizvodio od 1984. pa sve do 1997. godine, a važi za jedan od najizdržljivijih automobila u istoriji. Tome svedoče ova dva primerka koja su do sada prešla neverovatne kilometraže.

Norvežanin Magnus Seli poseduje beli 1991 W124 i tokom 2017. godine njegov ljubimac je imao neverovatnih 3,4 miliona kilometara na satu. Ovaj 84-godišnji taksista kaže da mu je bilo potrebno svega šest godina da pređe prvi milion i da osim menjanja ulja i filtera nije imao nikakvih problema sa motorom. Slična situacija se ponovila i sa drugim i trećim milionom, a njegova “tajna“ je redovno održavanje i korišćenje kvalitetnih Mercedesovih delova.

On dodaje da automatski menjač ni posle toliko vremena ne pokazuje znake slabosti, a sudeći po slikama motor je R6 dizel zapremine tri litre. Dok je ovaj W124 još uvek u voznom stanju, limarija se ne može pohvaliti jednakim uspehom i pokazuje rđu na dosta mesta, što i nije neko iznenađenje kada se zna da je automobil bio star 26 godina u vreme kada su slike završile na internetu.

 

Jednako velika legenda je i njegov prethodnik W123 koji je proslavio Mercedes i postavio ga na mapu sveta kao jedan od najkvalitetnijih automobila u istoriji.

 

Domingo, nekadašnji taksista na Španskom ostvrtu Gran Kanaria, je kupio W123 240D iz 1985. godine kao polovan automobil, tri godine kasnije. Kada je Domingo preminuo 2008. godine i automobil preuzeo njegov sin Francisko, W123 je već imao 3,7 miliona kilometara na satu.

On je osvežio automobil, posebno po pitanju limarije, a W123 je u pokretu 24 sata i dnevno ima tri različita vozača. Najčešća destinacija je aerodrom kao i obilaženje ostrva pa W123 može dnevno da pređe i do 700 kilometara. Ulje se menja sedmično, a u vreme kada je priča objavljena na internetu (septembar 2014. godine) automobil je imao neverovatni 5,6 miliona kilometara na satu.

Jedan od vozača, Rafael, kaže da Mercedes radi bez greške i pri brzini od 120 km/h, a on je lično dostigao i 160 km/h. Svakih milion kilometara, W123 je pretrpeo generalku dok je originalni petostepeni manualni menjač dobio zamenu tek posle 3,7 miliona kilometara na satu. Čak i održavanje se ne radi upotrebom novih delova, već taksi kompanija poseduje još nekoliko W123 kupljenih na otpadu. Prema računici ovaj Mercedes je do sada obišao zemaljsku kuglu 140 puta, prevezao 1.120.000 turista i potrošio 560.000 litara dizela. Posle svega moramo da pitamo – da li je nekome i dalje čudno zašto i “Bog vozi Mercedes“?

Zoran Tomasović

 

(61784)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

17 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Realista

I ovi noviji su bomba veruj mi. Ja vozim c klasu auto bre. Samo sipas i vozis

Mercedes123

Prijatelju mora se kvarit kad to oni hoće da se kvari tako su napravljeni. Kad su napravili model w123 oni su bankrotirali zbog premale prodaje djelova jer je to auto izdržljivo. Model Mercedesa w115 drži rekord u pređenim kilometrima. Tako da svako auto se pravi da se sto prije pokvari tu su usrali sa tim…

P1800

Drzi rekord?Mozda posle Volvoa i to kad Mercedesu odrade 5 generalnih i promene nekoliko menjaca….

Stevan

Posle 124 Merzedes je dobio od drzave da nesme da pravi kvalitetan auto.
Dase usporedi sa BMW i Audi
Sto ukazuje da glava motora ode tek nekih 300 Hiljda Km
Sve zavisi kako se vozi
Al Mercedes je Mercedes
Osim A Klase

Roki

Slažem se samo trebaju napravit da je izdržljivo ko sad bit će traženo auto na tržištu.

Janko

Treba kvalitetno odrzavanje, kvalitetno ulje, gorivo… I nemas problema makar milion km.

Bojan pfc

Mercedes je jedna od najstarijih trkačkih fabrika, pioniri auto sporta, imidž su još tada izgradili, posle nesreće na Le Manu su se povukli iz takmičenja, od 1990 se fabrika ponovo vratila na pistu, već 20 i koju godinu su u F1, a među serijskim modelima ima svakakvih, o ovo su klasični dizeli nekih prošlih vremena

Nikola

Bilo nekad, sad se pripoveda. Vozila su se do skora pravila da traju, sad se prave da okrenu 250k km (ko je srecan) i da idu pod presu.

DEJAN

Lično sam vozio jednu 124 – ku 250d 1986godište i 10godina bio ponosni vlasnik. Auto je imao na satu 980000 km kad sam ga prodao. Potpuno ispravan bez ijedne greške sa svojih 30 godina. Posle njega promenio sam dva auta drugih proizvođača, samo glavobolje. Veću grešku u zivotu do sada nisam napravio od prodaje mercedesa. Svami dan pretražujem oglase u nadi da će se pojaviti bas on da ga ponovo otkupim i uživam.

Master Ns

Ti modeli su još nešto i vredeli ,ovi noviji si katastrofa ne kvalitetni. Ja vozim ML 2011 godište, Pa to je plač majke božije. Nikad više neću kupiti mercedesa. Bolje voziti Hyundai

bla bla

ljudino kupi hyundai nemoj vrijedjati mercedesa nije tebi niko kriv sto sipas gorivo iz kanistera i sto si auto kupio na kredit nemas pare za odrzavanje kupis hyundai koji ima 7 godina garancije a nakon 80 hijada stane mjenjac koji je 4000-5000 hiljada eura polu usovine 3 hiljada itd itd motor kurcu ne valja nemoj mlatiti prznu slamu niko ti nije kriv sto nisi gledao kad si kupovao

miki

Merceses W123 je najbolji automobil ikada napravljen. Ako dobro razmislite naćete puno razloga. Automobil i ništa više, ne igračka, ne kompjuter, samo automobil i to sa zvezdom na haubi!

Yankee

Velika je razlika izmedju „dobar“ i „pouzdan“.

D_C

Dok sam devedesetih ziveo na Kipru, redovno sam se vozio u 123-jkama i 124-kama sa preko milion kilometara na satu. Sa druge strane, nesto ranije, znaci tu oko 1990. sam imao prilike da se skoro svakodnevno premestam iz 123 230E u Peugeot 505 GTD turbo. Da mi je neko davao da biram, pre bih uzeo 505 jer je u svakom pogledu bio bolji, iako naravno ne dugotrajniji. Meca je bio krut, neudoban, bucniji, ma u svakom pogledu vise nalik ruskim vozilima. Doduse, posle se pokazalo da su i 505 sposobni za ogromne kilometraze i svakakve uslove eksploatacije.

Dusan

I peugeot 505 je bio odlican auto, moj koleg ga je nazalost bacio pod presu, ali je presao 2,5 miliona i nije ga njegov otac odrzavao kad je otisao,kod njega i za 10godina propao…