1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Bosch izneo još jednu senzacionalnu tvrdnju: Možda smo spasili dizel
Bosch izneo još jednu senzacionalnu tvrdnju: Možda smo spasili dizel

Bosch izneo još jednu senzacionalnu tvrdnju: Možda smo spasili dizel

1.03K
0
Podelite sa prijateljima:

Nadamo se da su ovaj put bili kreativniji u spasavanju dizel tehnologije, u odnosu na prethodnu operaciju “spasavanja” koja je krunisana događajima koji se u svetu nazivaju dizelgejt.

Svetski poznat dobavljač komponenti za automobilsku industriju, kompanija Robert Bosch GmbH, navodi da je razvila novi sistem za kontrolu emisije izduvnih gasova čija primena dovodi da znatno nižih nivoa štetnih emisija, od striktnih zahteva koji u Evropskoj uniji stupaju na snagu 2020. godine. Na taj način, Bosch veruje da je spasio brojne proizvođače automobila od problema koji bi nastali zabranom upotrebe dizela u gradovima. Još važnije, kompanija se nada da je ovo toliko značajno otkriće, da bi moglo da dovede do spasavanja dizel tehnologije, generalno.

Bosch navodi da tehnologija kombinuje napredni sistem ubrizgavanja goriva, novorazvijeni sistem upravljanja protoka vazduha u cilju recirkulacije izduvnih gasova, kao i inteligentno upravljanje temperaturom. Pored ovih sistema, nikakve dodatne komponente nisu neophodne. Bosch dalje navodi da primena ovog tehnološkog rešenja omogućava sniženje emisije zloglasnih azotnih oksida na samo 10% od onog koji dozvoljavaju rigorozni propisi koji stupaju na snagu za dve godine u EU, čak i u uslovima eksploatacije u realnom saobraćaju. Pronalazač tvrdi da su rezultati, odnosno učinak tehnološkog rešenja, konzistentni, nezavisno od uslova vožnje, odnosno nezavisno od toga koliko je vozački stil agresivan.

Govoreći na kompanijskoj godišnjoj konferenciji, održanoj van Štutgarta, šef kompanije Volkmar Denner je izjavio da je rešenje dostupno već sada, i da primena istog neće usloviti značajan porast proizvođačke cene automobila.

Motori sa unutrašnjim sagorevanjem — benzinski ili dizel, svejedno — uskoro će emitovati toliko malo čestica čađi i azotnih oksida da to neće imati ikakav značajan uticaj na kvalitet vazduha,“ rekao je on, sudeći prema transkriptima sa sastanka. „Za svaku pragmatičnu osobu, neopterećenu ideološkim interesom, za poboljšanje kvaliteta vazduha u našim gradovima, dizel motori i njihov dalje tehnološko usavršavanje će biti očigledan deo odgovora.

„Nakon svojevrsne ekološke rehabilitacije, dizel može doživeti ponovni uzlet. Nisu SUS motori zastareli. Naprotiv, zastarele su debate o napuštanju ove tehnologije.

Bosch je najveći dobavljač komponenti za dizel motore, i među najznačajnijim kupcima se nalaze Volkswagen, General Motors i Fiat Chrysler. Kompanija se borila sa negativnim publicitetom zbog svoje uloge u dizelgejtu, koji je i doveo do toga da mnogi gradovi počnu razmatranje u vezi eventualne zabrane dizela u centralnim zonama. Bosch se našao i na meti nemačkih vlasti u istrazi o ulozi kompanije u dizelgejt aferi.

Dener je izjavio da kompanija sarađuje u punoj meri sa vlastima, i pozvao na primenu višeg nivoa transparentnosti testova emisija konvencionalno pogonjenih automobila, kao i onih elektrifikovanih, sa posebnim akcentom na emisije ugljen dioksida. Šef Boscha je dodao da kompanija zabranjuje primenu tehnologije koja prepoznaje testne uslove i spram tih spoznaja upravlja količinama izduvnih gasova, preneo je Bloomberg.

Poslednje pribavljeni dokazi upućuju na zaključak da je velika žurba u zaokretu ka elektrifikovanim vozilima, nedovoljna da bi sprečila velike proizvođače da uvide, i dalje kritično važnu ulogu, vremenom sve efikasnijih motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

O pogledima na sudbinu dizel tehnologije najvećih svetskih proizvođača, možete da pročitate ovde.

(1025)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments