1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagenovo finasiranje fudbalskog kluba VfL Wolfsburg dovedeno u pitanje
Volkswagenovo finasiranje fudbalskog kluba VfL Wolfsburg dovedeno u pitanje
0

Volkswagenovo finasiranje fudbalskog kluba VfL Wolfsburg dovedeno u pitanje

241
0
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen grupa je glavni sponzor fudbalskog kluba VfL Wolfsburg, što nakon 20 godina dolazi u pitanje.

Naime, zbog aktuelne krize izazvane „dizelgejtom“, kompanija je lansirala program kresanja troškova, što bi moglo da se odrazi i na finansiranje fudbalskog kluba.

S obzirom na globalnu popularnost fudbala, mnogi proizvođači automobila vide sponzorstva u okviru ovog sporta idealnim za kreiranje marketinške platforme i privlačenje novih kupaca. Chevroletov „bowtie“ logo počiva na dresovima igrača Manchester Uniteda, dok je Fiatovo „čedo“ Juventus, finalista Lige šampiona.

Volfsburg, grad od oko 125.000 duša, samo svoje postojanje duguje Volkswagenu. Podignut po naredbi Adolfa Hitlera 1938., da bi se u njemu proizvodio „narodni automobil“, polovinu stanovništva ima direktno povezanu sa kompanijom.

Volkswagen je godinama sponzorisao fudbalski klub, mada je taj potez često dovođen u pitanje od strane ekonomskih stručnjaka, jer VfL Wolfsburg ima ograničene vidove privređivanja i nema međunarodnu bazu navijača.

Od 18 bundesligaša, Volkswagenov klub je rangiran kao peti po vrednosti – 184 miliona evra. Prvi je naravno Bayern dvadeset sedmostruki šampion Nemačke – 579 miliona evra.

Međutim, subotnji poraz od Hamburga SV, kluba sa dvostruko manjom vrednosti, označio je da Wolfsburg mora da se suoči sa rivalima iz Eintracht Braunschweiga u „plej-ofu“ 25. i 29. maja, da bi odlučio dalju sudbinu, odnosno obezbedio opstanak u ligi.

„Ovo je udarac ispod pojasa za igrače i upravu kluba“, rekao je Volfgang Hoce, direktor kluba i bivši menadžer u Volkswagenu, nakon što je Hamburg preskočio Wolfsburg na tabeli.

VW-ov portparol je odbio da komentariše potencijalnu promenu politike sponzorisanja fudbalskog kluba.

Nakon što je VfL Wolfsburg osvojio Kup Nemačke 2015. godine i stigao do četvrt-finala Lige šampiona, najelitnijeg evropskog fudbalskog takmičenja, stvari su počele da se menjaju na ne baš pozitivan način u sledećoj sezoni.

Unutrašnji problemi

Nevolje su ipak više izazvane unutrašnjim potresima prouzrokovanim promenama trenera i gubitkom glavnog strelca, Kevina de Bruinea nego rezanjem troškova od strane Volkswagena.

Nakon dizel skandala, koji je izbio septembra 2015., VW je obustavio planove za izgradnju novog omladinskog trening centra vrednog 40 miliona evra, ali je nastavio da finansijski podržava VfL Wolfsburg sa 90 miliona evra po sezoni.

Od 2014., Volkswagen je investirao oko 100 miliona evra da bi klub potpisao sa belgijskim asom, De Bruineom, koji je prodat Machester Cityju, kao i internacionalcima Andreom Širleom, Julijanom Drekslerom i Junusom Malijem.

Uz planove kompanije da ukine 23.000 radnih mesta u Nemačkoj do 2025., oživi matičnu marku i revidira sve investicione projekte, dani rekordnih transfera u VfL Wolfsburg bi mogli da postanu deo prošlosti.

Umesto toga, VW će ciljati da potpisuje ugovore sa igračima koji su posvećeniji klubu, da neguje sopstveni mlađi pogon, i da generalno planira dugoročnije a ne da se orijentiše na trenutan uspeh.

Novi pristup je podržao i šef nemačkog giganta, Matijas Miler, koji za razliku od svog prethodnika, Martina Vinterkorna, nije zagriženi ljubitelj fudbala. Pod Vinterkornom, VW je proširio direktno sponzorisanje i podršku preko dilera, marki i proizvodnih pogona na šest od ukupno 18 bundesligaša.

Ohrabren povećanim profitom premijum modela, Audi je preuzeo 9 odsto akcija Bayerna 2011. godine i 19,9 osto FC Ingolstadta, još jednog kluba koji je na putu da ispadne iz lige. Audijev udeo u Bayernu se smanjio na 8,3 odsto nakon što je osiguravajući gigant, Allianz, preuzeo sličan paket.

Što se VfL Wolfsburga tiče, timu predstoji emotivni derbi sa Eintracht Braunschweigom, koji je završio kao treći u drugoj diviziji, pobedivši Karlsruhe 2:1 u nedelju.

„Plej-of“ mečevi će kreirati tenziju u VW-u, jer su dva grada jedan od drugog udaljeni samo 25 kilometara. Eintracht je sponzorisan od strane VW-ove španske divizije, Seata, a Braunschweig je sedište finansijskog ogranka nemačkog proizvođača, kao i najstarije fabrike u Nemačkoj.

 

(241)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments