1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Najava: VN Kine – Šangaj (VIDEO)
Najava: VN Kine – Šangaj (VIDEO)
0

Najava: VN Kine – Šangaj (VIDEO)

210
0
Podelite sa prijateljima:

Trka za Veliku nagradu Kine vozi se na mađunarodnoj stazi u Šangaju.

Stazu je dizajnirao Herman Tilke. Kada se pojavila ova staza je bila najskuplja ikada viđena u Formuli 1. Cena izgradnje ovog kompleksa iznosila je vrtoglavih 240.000.000 dolara. Sa trona najskuplje staze skinuo ju je skinula staza u Abu Dabiju koja je koštala ne verovatnih 6.000.000.000 dolara.

Projekat za dovođenje Formule 1 u Kinu pokrenut je još tokom devedesetih godine prošlog veka. Rukovodstvo Formule 1 je 2002. godine potpisalo sedmogodišnji ugovor sa ovom stazom od 2004. do 2011. godine. Prva trka u Šangaju vožena je 26. septembra 2004. godine. Na trci je trijumfovao Rubens Barikelo u Ferrariju. Naredne godine, trka je bila poslednja u kalendaru i na njoj je pobedu odneo Fernando Alonso, tada već dvostruki šampion sveta. Na toj trci, Renault je osvojio titulu u konkurenciji konstruktora za tu godinu. Sledeća trka (2006. godine), ostaće zauvek upamćena jer je na njoj pobedio Mihael Šumaher, a to mu je bila poslednja pobeda u karijeri Organizatori su 2010. godine pretili da će se povući iz Formule 1, jer su plaćali najviše takse za učešće u šampionatu. Nakon sastanka sa Bernijem Eklestonom, dogovoreno je da se takse smanje i ugovor je produžen do 2017., da bi u septembru te godine potpisali ugovor na još tri godine tako da je staza u Šangaju sigurno na kalendaru do 2020. godine.

Specifikacije staze

Staza je dugačka 5,351 kilometar, trka traje 56 krugova, što znači da je ukupna dužina trke oko 305 kilometara. Izgled staze je urađen po uzoru na kineski znak Shang (上) koji u prevodu znači „uzvišen/viši/iznad“. Po karakteristikama ovo je klasična moderna staza. Ima srednje brze i spore krivine, kao i dva pravca gde vozači idu pun gas preko jednog kilometra.

Staza ima 16 krivina od kojih su karakteristične dve krivine koje imaju oblik kućice od puža i dva dugačka pravca. Najduži pravac je dugačak oko 1400 metara, a maksimalna brzina koju na njemu postižu je 330 km/h. Vozači na punom gasu provedu 56% kruga. Udaljenost linije starta od prve krivine je 265 metara. Rekord staze je postavio Hamilton prošle godine, krugom za 1:31.678.

Od aktuelnih vozača na ovoj stazi pobede imaju Hamilton (5), Alonso (2), Fetel (1), Raikonen (1). Pored njih pobedu na ovoj stazi imaju još i Niko Rosberg (2),  Mihael Šumaher (1), Rubens Barikelo (1), Dženson Baton (1).  Od timova na ovoj stazi najviše uspeha ima Mercedes sa čak 5 pobeda. Na ovoj stazi je Niko Rosberg 2012. godine doneo prvu pobedu Mercedesu nakon povratka u Formulu 1. Zatim sledi Ferrari sa 4 pobede, McLaren sa 3, a po jednu pobedu imaju Red Bull i Renault.

Prethodnih godine na ovoj stazi je bilo mnogo zanimljivih trenuntaka poput početka problema između Kvjata i Fetela, kada je Fetel udario u Raikonena kako bi izbegao Rusa

ili kada je Hamilton ostao bez titule kada se zaglavio u šljunku na ulsaku u pit lejn

Ne treba ni izostaviti prošlogodišnju trku kada je Hamilton imao sreće kao Fetel ove godine u Australiji sa virtuelnim vozilom bezbednosti i došao do trijumfa.

Šta nas čeka ove godine ostaje da se vidi u nedelju ujutru kada startuje trka za Veliku nagradu Kine.

(210)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments