1. Home
  2. Prezentacije
  3. Volkswagen ID Vizzion koncept
Volkswagen ID Vizzion koncept
2

Volkswagen ID Vizzion koncept

350
2
Podelite sa prijateljima:

Nema predaje

Volkswagen Phaeton nije opravdao očekivanja, ali to ne znači da je nemački proizvođač vozila spreman da odustane od većeg premijum sedana. Na ovogodišnjem Salonu automobila u Ženevi svetlost dana je ugledao ID Vizzion koncept, sa kojim je Volkswagen najavio kako bi Phaetonov naslednik mogao da izgleda.

Kratka istorija

Phaeton je debitovao 2003. godine sa ciljem da pokaže svetu da je Volkswagen sposoban da proizvede premijum sedan, koji će biti jednako dobar kao oni iz Mercedesa i BMW-a. Dok je tu poziciju već izuzetno dobro popunjavao Audi, druga priča kaže da je Volkswagen ipak bio ljut što mu se Mercedes „meša u posao“ sa A klasom, pa je odlučio da ga nadmaši u sopstvenoj igri. Phaeton će opstati u proizvodnji 13 godina i u tom periodu će biti prodato nešto manje od 90.000 vozila. Ali to ne znači da se nemački gigant predaje. Kompanija je nedavno predstavila veoma ambiciozni plan po kome će da investira čak deset milijardi evra u električne proizvode do 2025. godine. Neki od njih su već predstavljeni u koncept formama i to svi sa ID oznakama, a reč je o tradicionalnom heču (ID Hatchback), zatim manjem krosoveru (ID Crozz) i vanu (ID Buzz). Još uvek se očekuje veći SUV, a svetlost dana je sada ugledao i četvrti koncept – ID Vizzion.

Dizajn

Sa dužinom od 5.163 milimetra, ID Vizzion svakako nije mali automobil i po dimenzijama dosta podseća na Mercedes S klase. On je takođe 1.947 milimetra širok i 1.506 milimetara visok, što ga čini nešto kraćim, ali i širim i višim nego Phaeton, što nam definitivno govori koga nemački gigant ima na umu kao zamenu. Nepoznato je koji detalji sa koncepta će ući u serijsku proizvodnju, ali kako ona treba da startuje tek 2021. godine, nećemo biti iznenađeni ukoliko serijski automobil bude gotovo identičan sa izuzetkom povećih felni. Prednji deo je veoma jednostavan, bez maske hladnjaka koja se viđa na većini proizvoda, sa LED osvetljenjem i manjim znakom kompanije. Zadnji deo prati sličnu strategiju sa dugačkim osvetljenjem po celoj širini vozila.

Zadnja vrata su kontraš, ali ni ovaj deo ne treba očekivati u serijskoj proizvodnji pošto ona ne bi mogla da zadovolje većinu današnjih sigurnosnih mera.

Enterijer

Najveći šok koji su posetioci doživeli u Ženevi je ležao u podatku da ID Vizzion uopšte nema volan. On ima četiri podeljena sedišta i tehnologiju budućnosti, koja zahteva i samostalni auto-pilot zahvaljujući kome „vozač“ i neće morati da upravlja automobilom. Volkswagen kaže da ono što publika ne može da vidi je veliki broj lasera, radara i kamera u gotovo svakom delu automobila, a oni će biti u stanju da donesu pravu odluku u vožnji.

Dok neki i nisu oduševljeni ovom odlukom, posebno posle raznih sudara sa Teslinim proizvodima, iz Volkswagena kažu da će njihov sistem biti značajno savremeniji i do 2025. godine automobilima više volan i neće biti potreban. To znači da kada ID Vizzion debituje četiri godine ranije, on će ipak imati volan i auto-pilot će zahtevati minimalnu reakciju vozača.

Mehanika

Kao i ostali ID proizvodi, i Vizzion će se proizvoditi na novoj MEB (Modularen Elektrik Baukasten) patformi, ali je ona produžena za najveći budući električni model kompanije. Vizzion pokreću dva električna motora. Onaj prvi od 101 ks se nalazi u prednjem delu vozila i pokreće prednje točkove dok onaj drugi od 201 ks se nalazi pozadi i pokreće zadnje točkove. To znači da će serijski model razvijati impresivnih 302 ks i moći će da prebaci većinu snage na bilo koji točak po potrebi. Po nekim procenama, ubrzanje do 100 km/h će trajati 6,3 sekunde uz maksimalnu brzinu od 180 km/h. Poveće 111 kWh litijumske baterije se nalaze ispod zadnjih sedišta, a sa jednim punjenjem Vizzion može da pređe 661 km.

Zaključak

U vreme kada pokušava da se udalji od proverenih dizel motora, Volkswagen je još jednom pokazao da će biti lider i u svetu električnih automobila. Vizzion je samo nastavio tradiciju koju su raniji ID koncepti započeli, pa samo ostaje da vidimo kako će serijski model da izgleda. Nissan je još uvek najprodavaniji proizvođač električnih automobila na svetu dok je Tesla verovatno najpoznatiji. Ali do 2021. godine sve bi se moglo promeniti i Volkswagen bi mogao da postane novi lider …

Zoran Tomasović

 

 

 

 

(350)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan

Veoma lep dizajn, ali sa ovim nivoom autonomne vožnje, čini se da je enterijer mogao da bude potpuno drugačije organizovan (optimizovan). Mnogo smislenije deluje da se putnici gledaju, nego da su okrenuti leđima, jedni drugima 🙂

Bungi

„Impresivnih 302 konja“.? Dajte ljudi, Rimac je na konceptu 2 došao do cifre 1900.