1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Volvo očekuje rekordnu 2018. godinu
Volvo očekuje rekordnu 2018. godinu
0

Volvo očekuje rekordnu 2018. godinu

173
0
Podelite sa prijateljima:

Volvo Cars očekuje proširenje SUV portfolija, što je potez koji bi trebalo da pomogne kompaniji da nastavi značajan rast i tokom ove godine.

U 2017. Volvoova dobit iz poslovanja je porasla za 26 odsto, na 14,1 milijardu švedskih kruna, što je 1,43 milijarde evra, zahvaljujući porastu prodaje od 7 odsto, na 571.577 jedinica.

Šef švedske marke, Hakan Samuelson, odlučan je u tome da će sjajno prodajno izdanje biti nastavljeno i tokom ove godine: „Ovo će biti još jedna godina u kojoj ćemo imati značajan rast i uvećan profi.“

Samuelson gaji optimizam na osnovu velike potražnje za SUV modelima marke, u koje je uključena i novopečena, druga generacija XC60 bestselera i dolazak XC40 kompakta.

„U istoriji Volvoa, nikada nismo imali tako dominantan proizvodni portfolio“, rekao je Samuelson. „Iz tog razloga govorimo da je vreme za najbolje prodajne performanse.“

Na pitanje da li bi Volvo mogao da proda 600.000 vozila po prvi put (ove godine), Samuelson nije bio voljan da da preciznu prognozu: „Mi treba da nastavimo rast u ritmu kojeg trenutno imamo.“

Volvo cilja povećanje globalne prodaje na 800.000 vozila tokom 2020. Čak i uz skroman porast od 5 odsto u 2018., globalni obim će porasti iznad 600.000 jedinica.

Prioritetne investicije

Dok je Daimler ranije upozorio (tokom ovog meseca) da očekuje da povećanje profita bude skresano zbog investiranja u nove tehnologije (električna i autonomna vozila), Volvo smatra da će zaobići taj problem uz donošenje teških odluka.

„Mi više u odnosu na druge kompanije stavljamo prioritete jer ne možemo da postignemo sve“, rekao je Samuelson. „Mi smo otvoreno rekli da na možemo investirati u novu generaciju dizel motora jer ćemo se fokusirati na elektrifikaciju. To nismo čuli od bilo koga drugog.“

Pored toga on je izjavio da će Volvo profitirati na tome što neće morati da u potpunosti finansira solucije u oblasti tehnologija električnog pogona i autonomne vožnje. Švedski proizvođač računa i na Polestar, koji će takođe učestvovati u razvoju električnih pogonskih sistema, dok će zajednički projekat kompanije Zeunity sa švedskim snabdevačem Autoliv, iznedriti softver potreban za buduće autonomne automobile.

„Uz pomoć koju će obezbediti Polestar i Zeunity, mi možemo troškove razvoja da držimo na istom nivou“, rekao je Samuelson.

Volvoov šef finansija, Hans Oskarson, dodao je da je kompanija završila 2017. sa 12,5 milijardi kruna neto keš sredstava (1,22 milijardi evra). „Veoma sam samouveren kada je reč o našoj sposobnosti da nastavimo investiranje“, rekao je Oskarson tokom kompanijske konferencije na temu finansijskih rezultata.

Odbacivanje dizela

Dok je Samuelson izjavio da udeo Volvoovih dizela pada u Evropi, izvestan broj kupaca koji je odustao od ovog vida pogona, prebacio se na plug-in hibride. Šef kompanije je takođe rekao da se oko 15 odsto prodaje XC90 odnosi upravo na plug-in hibridne varijante. To je oko 10 odsto više u odnosu na vreme kada je Volvo započeo instalaciju ove tehnologije u XC90, 2015. godine. Kompanija očekuje sličan trend i kada je XC60 u pitanju.

 

(173)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments