1. Home
  2. Novo u Auto Republici
  3. Adut FCA se zove Abarth
Adut FCA se zove Abarth

Adut FCA se zove Abarth

448
0
Podelite sa prijateljima:

Fiat poseduje sjajan recept da male automobile pretvori u veliki profit. Abarth 500 portfolio s premijum cenovnom listom se prodaje odlično, uprkos tome što je standardni model star već više od jedne dekade.

Prodaja Abartha u Evropi porasla za 47 odsto do kraja avgusta prošle godine.

FCA je uradio sjajnu stvar oživevši Abarth kao zasebnu diviziju, čuvenu po tome što modifikuje Fiatove modele na atraktivan i za mnoge kupce pozitivno nostalgičan način. Prodaja u Evropi dokazuje da je formula uspešna. Isto važi i za severnoameričko tržište. Tamo gde je Fiat uspeo, Toyotin Scion nije, a bio je u potrazi za istom grupom kupaca.

Većina Abarthovih modela koji se prodaju u EU i EFTA zemljama, verzije su Fiata 500. Prodajne brojke su u avgustu 2017. pokazale napredak od čak 65 odsto, odnosno 47 odsto u dotadašnjem delu godine. Automobili ove marke su posebno popularni u Italiji, ali i u Velikoj Britaniji.

Da li je FCA proučio na koji način Porsche održava prodaju 911-ice, Boxstera i Caymana na visokom nivou? Sasvim moguće i zašto da ne! Dodavanje limitiranih serija sa „paprenijim“ cenovnim etiketama u potpunosti ima smisla, jer među vozačkom populacijom još uvek ima mnogo potencijalnih kupaca čiji su glavni kriterijumi emocije i ljubav prema dobroj vožnji. Abarth 500 je tako povezan sa Maseratijem i Ferrarijem, učinivši da dotični modeli izgledaju potpuno drugačije u odnosnu na konvencionalne modela na kojima su bazirani. Genijalno, nema šta.

Abarth 695 Tribuno Ferrari
Abarth 695 Edizione Maserati

595 Competizione izgleda atraktivno, elegantno i pre svega – brzo

Ono što je imperativ kod Abarthovih modela je da izgledaju kao „ubice divova“. Minijaturni Fiat 500 u Abarth izdanju je najbolji primer za to. Potencijal prosto izbija iz svake njegove „pore“. I naravno… bedž u vidu „škorpiona“, već decenijama jedan od najomiljenijih među automobilskim entuzijastima uopšte. Ko ne bi poželeo 595 Competizione?

Abarth 595 Competizione

Odvojene prodajne brojke za Fiat i Abarth nisu dostupne u okviru podataka JATO Dynamicsa, ali bez obzira na to, 135.038 jedinica Fiata 500 i Abartha 500 u okviru godine zaključno sa krajem avgusta 2017. deluju impresivno. U avgustu je bilo 10.733 novih registracija, što je 24 odsto više u odnosu na godinu dana ranije. Čak i ukoliko se manje od 10 odsto ukupne prodaje odnosi na Abarth vezije, to znači sjajan profit. Primera radi, na britanskom tržištu najjeftiniji  500 sa oznakom „škorpiona“ kota 14.700 funti, pa ide sve do 35.897 funti za 695 Biposto Record ediciju. Nećemo reći ništa novo sa konstatacijom da kupci ovakvih automobila ne štede sa opcijama, što u prevodu znači da se skuplji modeli mnogo bolje prodaju.

595 Competizione se računa kao najbolji u „ergeli“ mada nije „nabrijan“ kao 695 Biposto, koji ima samo dva sedišta i zapravo je automobil predviđen za stazu.

Abarth 695 Biposto

Ono što onima sa manjim „entuzijazmom“ može da zasmeta je „tvrd“ trim ogibljenja, odnosno kratak hod amortizera, ali ipak je ovo jedan Abarth (595 Competizione), čija se karoserija u oštroj krivini neće gotovo uopšte nagnuti, što naravno nije slučaj sa konvencionalnim rođakom.

Abarth 695 Biposto

FCA, svaka čast za „džepnu raketu“

Armaturna tabla izgleda bolje i atraktivnije, dok sedišta donose sjajan sportski i osećaj prestiža. Isto važi i za volan. Jedino mali ekran info-zabavnog sistema sugeriše vremešnost modela, mada se nekima od nas i to „staro“ rešenje više sviđa od novih „ultra wide“ egzibicija, koju praktikuju premijum proizvođači u današnja vremena.

Čak i bez pritiska na SPORT dugme, 595 se grleno i „preteći“ oglašava na svaki pritisak na papučicu gasa. 180 razigranih konja iz 1,4-litarskog turbo motora zvuče čak moćnije nego što bi se pretpostavilo. Standardni „Monza“ izduvni sistem je glasan, a sa isključenim SPORT režimom, agresivnost mu se smanjuje do željene mere. Subjektivan osećaj je da automobil ubrzava brže od fabrički navedenih 6,7 km/h (od 0 do 100 km/h).

Abarth 595 Competizione enterijer

595 Competizione možda ima prtljažnik od tek 185 litara korisne zapremine, ali koga briga za to? Možda je radijus okreta prevelik za ovako mali automobil, ali i tu ćemo reći „pa šta?“. Sve su to benigne i beznačajne stvari u odnosu na gigantski karakter ovog malog automobila.

Fiat je sa oživljavanjem Abartha definitivno uradio pravu stvar i u tom stilu treba da nastavi! Bravo!

Priredio: Pavle Barta

(448)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments