1. Home
  2. Prezentacije
  3. Nissan Kicks (2019.)
Nissan Kicks (2019.)
0

Nissan Kicks (2019.)

1.24K
0
Podelite sa prijateljima:

„Praktičnost pre stila“

Velika popularnost krosover vozila u današnja vremena nije protekla bez kritičara. Mnogi će se složiti da su ona prevelika i preteška i da pritom nemaju nikakvu prednost u poređenju sa tradicionalnim karavanima. Nissan je jedan od proizvođača koji se slaže sa ovom tvrdnjom, pa je odlučio da zameni jedan od svojih omiljenih proizvoda – Juke. Na ovogodišnjem Salonu automobila u Los Anđelesu svetlost dana je ugledao model Kicks i najavio da će zauzeti poziciju najmanjeg krosovera kompanije.

Kratka istorija

Juke je stigao na tržište tek 2011. godine, ali je samom svojom pojavom brzo postao veoma prepoznatljiv na ulicama. Jedni su ga hvalili da je najružniji proizvod u prodaji, drugi da je poseban, ali nema sumnje da je svako znao o kom vozilu je reč. Njegova najveća popularnost je uvek bila u Evropi, gde je godišnja prodaja redovno prelazila cifru od preko 100.000 primeraka, dok je američka prodaja iznosila tek trećinu spomenute cifre. Juke je imao kupce zbog svog specifičnog dizajna, ali po mnogim karakteristikama nije bio preterano praktičan, pa je samim tim zaobilazio veliki broj potencijalnih kupaca. Kicks je tu da promeni navedene karakteristike, a sve je počelo tamo gde se najmanje očekivalo – u Brazilu.

Dizajn

Kicks nije potpuno novi model i već se prodaje na određenim tržištima Južne Amerike, a koncept je debitovao još 2014. godine. Inspirisan čuvenim brazilskim karnevalom, Kicks je postao zajednično delo dva potpuno različita dizajnerska studija (iz San Dijega i Rio de Žaneira), a serijski model je bio gotovo identičan. Prednji deo prati trenutnu Nissanovu dizajnersku strategiju i dosta liči na umanjeni Qashqai i Rogue/X-Trail. Krov je dosta viši u poređenju sa Jukeom dok je zadnji deo otvoreniji i pregledniji. Japanski proizvođač vozila želi da pruži i veliku listu dizajnerskih modifikacija po ukusu kupca, a očekuje da će posebno biti popularna dvo-boja (krov se može dobiti u četiri različite boje). Ono šta se takođe napominje da kupac ne treba da očekuje izbor kao kod Minija, a to se posebno pokazalo u Los Anđelesu gde je predstavljena samo jedna verzija.

Enterijer

Kicks je u svakom pogledu veći nego Juke i tek nešto manji nego Qashqai, a to se odrazilo i na prostor enterijera. Nissan se hvali kako je svaki red sedišta veći u poređenju sa modelom koga zamenjuje, a posebno impresivna je zapremina gepeka, koja je dvostruko veća nego kod Jukea. Kicks je daleko ispred i rivala kao što su Mazda CX-3, Toyota C-HR i Honda HR-V, a tu je pozavidna standardna sigurnosna oprema. Kamera za zadnji deo vozila, automatsko kočenje u slučaju opasnosti i upozorenje za potencijalni sudar su dostupni na svim verzijama, a za ekstra novac kupac može da dobije i upozorenje o mrtvom uglu i kamere i za ostale delove automobila. Kicks dolazi i sa opcionim Bose audio sistemom sa osam zvučnika, ali je on dostupan samo kao Premijum paket na najskupljem SR modelu. Pošto ovaj krosover cilja na mlade kupce, tu je i 7,0-inčni monitor sa Apple CarPlay i Android Auto konekcijom.

Mehanika

Jedna od glavnih vrlina Jukea je bila njegov 1,6-litarski turbo motor, ali Kicks neće biti dostupan sa sličnom tehnologijom. U vreme zvanične prezentacije je potvrđen samo 1,6-litarski atmosferski benzinac sa 125 ks i 156 Nm obrtnog momenta, što je za 63 ks i 84 Nm manje u poređenju sa turbo verzijom. Nissan u Kini nudi i manji 1,5-litarski atmosferski benzinac sa 99 ks i 134 Nm obrtnog momenta, a sasvim je sigurno da će evropski kupci moći da biraju i dizel opciju. Ako nedostatak moćnijih motora nije dovoljno razoćaravajući, onda podatak da je jedini menjač CVT i da je pogon na prednje točkove jedina opcija, dodatno komplikuju situaciju. Nissanov cilj je efikasnost potrošnje, a ona bi na autoputu trebalo da iznosi tek nešto više od sedam litara, čime će Kicks biti najekonomičniji model u klasi.

Zaključak

Nissan planira da prodaje Kicks u preko 80 država širom sveta, a cena na američkom tržištu će da iznosi veoma niskih 19.000 dolara. To čini Kicks jednim od najjeftinijih u klasi, a japanski proizvođač vozila je već poznat po visokim popustima, pa samim tim ovaj krosover će sigurno nadmašiti Juke po prodaji. Ostaje žal što u ponudi nema neki od turbo motora ili pogon na sva četiri točka, ali možda Nissan sprema specijalni model da predstavi i sportsku RS verziju. Bilo kako bilo, osveženje je videti proizvod koji cilja na praktičnost umesto sa sportskim linijama i samom pojavom.

Zoran Tomasović

 

(1244)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments