1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. BMW Srbija do Ascarija (I deo) galerije
BMW Srbija do Ascarija (I deo) galerije

BMW Srbija do Ascarija (I deo) galerije

1.15K
0
Podelite sa prijateljima:

Poslednjih desetak godina, otvoren je konkurs za sticanje titule BMW manekena. Uslovi koje kandidati treba da ispune su multidisciplinarni: komunikativna i druželjubiva ličnost; zavidan nivo opšte kulture; razumevanje i simpatije prema ljubiteljima drugih automobilskih brendova; kupovina više novih BMW ili Mini adrenalinskih proizvoda.

Desetak nas, ovenčani prestižnim titulama BMW manekena, uz kompletnu pekarsku industriju i komunalne službe, pojačani sa dve lepe dame, u sredu pre zore, bili smo na nogama. Beograd – Frankfurt – Malaga – Marbelja – 50 Hours Zero Limits.

Popodne, veče i jutro proveli smo u španskoj verziji Sen Tropea – Marbelji. Cela Costa del Sol oblast, kao sastavni deo Andaluzije, ima izraziti turistički potencijal, prevashodno zbog predivnog prirodnog ambijenta i prijatne klime tokom cele godine. Među 140 hiljada stanovnika, veliki je broj stranaca koji poseduju rezidencijalne objekte, a o samom blagostanju među populacijom, možda najbolje govori podatak da smo u neposrednoj blizini Statue pobede, spazili više luksuznih nego svakodnevnih automobila.

Pedesetak kilometara daleko od Marbelje, u planinskim predelima Andaluzije, u blizini poznatog gradića Ronda, na nekih 800 metara nadmorske visine, locirana je trkačka staza Ascari, dugačka 5.425 metara, i po 13 levih i desnih krivina. To što je najduža staza ovog tipa u Španiji, nije jedino što je izdvaja. Okružena je toliko inspirativnim prirodnim krajolikom da je i sam boravak na lokaciji lekovit. Svi objekti i infrastruktura izgledaju kao da su prirodno izniklu i potpuno se uklapaju u očaravajući imidž.

Na ulazu u kompleks, sačekali su nas BMW instruktori sakupljeni iz raznih evropskih zemalja (Holandije, Bugarske, Poljske, Mađarske, Nemačke) i cela garnitura automobila postrojenih u više kolona, baš kao na jutarnjoj smotri, iz doba još dok je vojska bila sastavni deo naše mladosti. Pre svake test vožnje, imali bismo kratke seanse na kojima bi najnovija tehnološka dostignuća koja su implementirana u automobile koje su nas čekali na platou, bila predstavljena. Predusretljiva omladina iz BMW je zvonko i punog srca pričala o voznim osobinama, bezbedonosnim sistemima, materijalima korišćenim za izradu karoserije i svemu ostalom što bi ljubitelja automobila moglo da zanima. Svako od nas dobio je svoj BMW pasoš, kao svojevrsni dokument raspoznavanja na Ascari poligonu, kao i pregled kompletiranih izazova.

Prva radost, odnosila se na vožnju regionalnim planinskim putevima, još uvek, a prema kasnije kompletiranim utiscima, verovatno i zauvek, perjanice cele BMW game – seriju 7. Dva su najinteresantnija modela koja su pobudila najveću pažnju. Apsolutni hit celog događaja predstavljao je BMW M760 Li xDrive, a verovatno najiinteresantniji izbor u celoj paleti serije 7 je kombinacija označena sa 740e. Najsnažniji automobil u celoj gami pokreće V12 agregat, zapremine 6,6 litara, isti onaj koji se ugrađuje u Rolls Royce modele. Do pre par meseci, ovaj model je imao i najbolje rezultate ubrzanja do 100 km/h, odnosno trebalo mu je samo 3,7 sekundi, ali je novi M5 (kojeg nažalost nismo imali na poligonu, zbog svega nekoliko ukupno proizvedenih primeraka do sada) nadmašio ovaj rezultat za 0,2 sekunde. M760 Li pleni u svakom pogledu, nestvarno je koliko dobro leži u krivinama, koliko precizno i direktno upravljanje ima, baš kao i količina radosti koju pruža vozaču, iako je teži od 2,2 tone.

Posebno je impresivna lakoća postizanja visokih obrtaja. Utisak je da je akcenat sa ovim agregatom, ogromne zapremine i biturbo potpomognutim, želja konstruktora bila da ispegla krivu obrtnog momenta i nepojmljivu snagu učini dostupnom u apsolutno svakom segmentu radnog spektra. Ipak, ovo ni slučajno nije sportski automobil. Oslanjanje, zvučna izolacija i sveukupni komfor i osećaj luksuza, superiorno ostavljaju sve ostale osobine, pa čak i snagu i radost koju pruža odlična kombinacija agretat/transmisija. M oznaka na ovom modelu, verovatno više služi za dopunu imidža, jer ništa na ovom automobilu, izuzev cifara vezanih za performanse, i donekle vizuelnog nastupa, ne asocira na sport. Ni ne treba. Znači, ovaj model je jedna pripitomljena neman,  kojom bismo na stazi ostavili iza sebe neke predstavnike M odeljenja, ali bez onih audio efekata i tvrdog oslanjanja. Ako vas početna cifra od preko 150.000 evra ne uznemirava previše, ali brinete o potrošnji – nemojte. Kompjuter je očitao 16,7 litara na sto kilometara. Za agregat više nego tri puta veće zapremine od 30i, ovakva cifra je zaista neverovatna.

Rastuća nepopularnost dizel agregata, u prvi plan lansira BMW 740e koji kombinuje snažniju verziju dvolitarskog benzinskog motora (oznake 30i) i elektromotora. Uz sve one atribute, luksuza, komfora, oslanjanja koje propušta manje vibracija do putnika nego sekretarica Haralda Krigera telefonskih poziva ka njemu, ova izvedba serije 7 poseduje i izvanredan nivo energetske efikasnosti, odnosno zaista očitanu potrošnju od 8,9 litara. Performanse oduševljavaju, iako agregat nema zvuk i rafiniranost šestocilindraša.

Generalni utisak nakon druženja sa serijom 7: mrtva trka oko najpoželjnijeg mesta u kabini. Verovatno je to ipak sedište iza suvozača, koje može da se podesi na hiljadu i jedan način, od kojih sam najviše uživao u poziciji karakterističnoj za trenutke odmora u dnevnoj sobi: neki poluležeći stav, sa potpuno opruženim nogama, i mogućnošću rada na laptop računaru ili praćenju programa na jednom od ekrana info-zabavnog sistema. Kontrast između osećaja koji pruža boravak u kabini i prirodnog krajolika upotpunjenog kozama „koje pasu pod ručnom kočnicom“, je ogroman. I još nešto, sve ono što je gromoglasno najavljivano, prilikom predstavljanja A8, pa sve to ima i serija 7, evo već dve godine.

Pečat u BMW pasošu koji potvrđuje prolazak kroz carstvo serije 7 je na mestu, idemo na off-road iskušenje.

Odmah da napomenemo da je gama na terenu uključivala samo već poznate i vožene modele, ali je svejedno bilo beskrajno zabavno. Novi X3 nam je predstavljen, u najmanju ruku, kao da pričamo o X2 ili X4 koji se još uvek nisu poklonili publici. Sakriven u tajnom odeljku misterioznog kontejnera, u nekoj mistično plavoj boji X3 40i xDrive, delovao je neuporedivo privlačnije od onog što smo viđali na fotografijama, a posebno u odnosu na odlazeći model, od kojeg izgleda znatno modernije, kako izvana, pa još i više u enterijeru. Na prvu loptu, prilikom upoznavanja sa fotografija, konkurent iz Štutgarta je izgledao privlačnije, međutim, nakon prilike da ga vidimo uživo, u prvi utisak više nismo sigurni, odnosno X3 je, po prvi put (barem autoru) vrlo privlačan automobil. Nažalost, uslov da ga vidimo je bio da odložimo sve uređaje koji bi mogli da ga fotografišu, „da se izujemo, skinemo kaiše i gledamo samo na jedno (poluotvoreno) oko“. Potpuno bespotrebno, jer je automobil mogao da vidi apsolutno svaki posetilac na nedavno održanom frankfurtskom sajmu. Bilo kako bilo, ambicije pomenutog prvog čoveka BMW grupe, u pogledu preuzimanja liderske pozicije u segmentu, nakon upoznavanja sa novim X3, više ne deluju ni najmanje, suludo optimistična. Vrlo brzo, novi X3 će se naći i u salonu Delta Motorsa, eto prilike za test.

Ponovo, i na off road test poligonu, ambijent je nezaboravan, viđali smo nešto slično u američkim vestern filmovima. Važno napomenuti je da se vožnja odvijala po suvom i prilično negostoljubivom terenu za SUV vozila, odnosno krosovere prerušene u terence. I ne, ove staze ne bi bio stanju da prođe nijedan putnički automobil, odnosno xDrive nam je kritično pomogao u više sekvenci gde nam se jedan točak nalazio u vazduhu, dok je dovoljno visok klirens omogućavao da bezbrižno prelazimo preko izraženih neravnina.

Uglovi koji smo savladavali su delovali potpuno beznadežno, ali pogled na nasmejano lice instruktura, jasno nam je stavljao do znanja da je cela ruta, mačiji kašalj, i za (stari) X3, i za ostatak game (X4, X5 i X6). Tokom trajanja test vožnje, kretali smo se pod bočnim nagibom, za koji su uređaji na X5 pokazivali da iznosi 27 stepeni, spuštali smo se zastrašujućom nizbrdicom, koja je izmerena u jednom trenutku na 47%. Strah da će X5 u tim uslovima da napravi gimnastički kolut unapred, nisu se obistinili. Svuda smo prošli potpuno bezbedno, a adrenalin se relativno brzo vratio u normalu.

S obzirom na to, da i sam privatno vozim X5, mogu samo da kažem da mi ni u najluđim snovima, ne bi palo na pamet da ovakvoj torturi, čak ni u terenskim uslovima, izlažem svoj automobil. Drugim rečima, X serija je znatno sposobnija na terenu od svega što može da vam padne na pamet da uradite. Nedavno smo učestvovali i JLR promotivnoj terenskoj vožnji, i verujte da vam neće pasti na pamet da svoje skupocene ljubimce izlažate off-road stresu kojem nisu dorasli. Jednostavno, mogućnosti X serije su znatno veće, od bilo koje potrebe koju realno možete da imate. Treba vam više od toga? Kupite traktor, on je sigurno sposobniji od bilo kog SUV vozila.

Tokom celog trajanja vožnje, uređaj za kontrolisano spuštanje niz strmine, bio je aktiviran, sva test vozila su bila pogonjena dizel agregatima, a ipak najjači utisak se odnosi na to, da smo sva iskušenja savladavali, verovali ili ne, sa potpuno serijskim, veoma širokim pneumaticima izuzetno niskog profila.

Vrlo brzo, prenećemo vam utiske sa vožnje na stazi, gde smo se družili sa i serijom, kao i sa modelima iz M kuhinje, ali i JCW obrađenim Mini četvorotočkašima.

Tekst i fotografije: Zvezdan Božinović

 

(1146)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments