1. Home
  2. Testovi
  3. Audi A8 3.0 TDI L Quattro (2011.) – Nagradna igra
Audi A8 3.0 TDI L Quattro (2011.) – Nagradna igra

Audi A8 3.0 TDI L Quattro (2011.) – Nagradna igra

12.17K
14
Podelite sa prijateljima:

U sklopu zagrevanja atmosfere i pripreme javnosti za nastupajuću premijeru novog Audija A8, rukovodstvo VW AG – filijala Audi, donelo je odluku da angažuje Auto Republiku u cilju pronalaženja još efektnijeg promo slogana, od aktuelnog (doduše istinitog): „Vorsprung durch Technik“ (Napredak kroz tehnologiju). Pošto bez vas, poštovana publiko, nismo u stanju da odgovorimo zahtevima renomiranog proizvođača, raspisujemo tender za izradu predloga. Da bi nam olakšali posao, na test smo dobili Audi Q7 , kao i ovde predstavljeni Audi A8. Molimo za pomoć kako se ne bi obrukali pred naručiocem u Ingolštatu. Najšarmantniji predlozi će biti prosleđeni proizvođaču, a Auto Republika će objaviti testove koje izabrani autori tih predloga budu pripremili.

Par osnovnih napomena

Produžena, odnosno vrhunska verzija A8 je inicijalno bila lansirana sa W12 motorom, dok je nešto kasnije i ova verzija dobila sve agregate koji su u ponudi i u „standardnom“ A8. Ovde naravno ograda, jer Audi A8, u bilo kojoj varijanti, teško može da se nazove standardnim.

Svih 13 centimetara povećanja ukupne dužine, u odnosu na A8, je iskorišćeno na produžen međuosovinski razmak, dok je dalje povećanje još jedino u visinu – 2 milimetra.

Audi A8 nove generacije, koji će biti predstavljen 11. jula, imaće brojna unapređenja u odnosu na još uvek aktuelni model. Karoserija novog modela je napravljena sa učešćem aluminijuma od 58 odsto , dok je testirani model sadržao značajno manji procenat ovog laganog materijala. I kao takav, bio je 40% lakši od svog dvojnika izrađenog od čelika u potpunosti.

Naš A8 pogoni V6 agregat zapremine 2.967 kubika (190 kW/580 Nm pri 1.750 obrtaja), koji radi u sadejstvu sa osmostepenom tiptronic transmisijom. Komercijalni naziv tiptronic sakriva tehnologiju izmene stepena prenosa elektronskim putem odnosno „preko žice“. Pogon je permanentan uz 60% isporučene snage, u uobičajenim okolnostima, na zadnju osovinu i mogućnost da u izuzetnim situacijama taj isti procenat bude prenet na prednju osovinu ili čak 80% na zadnju.

 

Servotronic upravljački sistem je zadužen za asistenciju pri upravljanju, dok je deo standardne opreme adaptivno vazdušno oslanjanje, čijom postavkom može da se upravlja i manuelnim putem, preko Audi Drive Select funkcije: Normal, Comfort, Sport i Individual. Putem ovih opcija se utiče i na rad transmisije, servotronic upravljačkog mehanizma i pre sense bezbednosnog sistema. Kontakt sa tlom se ostvaruje preko pneumatika 255/45 R19, montiranih na aluminijumske felne sa 5 paoka.

Model na testu poseduje duža zadnja vrata, dva odvojena grejana i ventilirana sedišta, može slobodno da se kaže divana, sa električnim podešavanjima koja uključuju bezmalo transformaciju do nivoa poluležećeg položaja. Pored toga, na raspolaganju je i četvorozonski klima uređaj. Sa zadnjih sedišta, najbolji je i pogled na dva otvora panoramskog krova. Koža na zadnjim sedištima je komercijalno nazvana Valonea i prošla je kroz poseban tretman kako bi bila što mekša i dugotrajnija.

Sistemi pomoći vozaču su brojni u našem A8: start/stop funkcija; navigacioni sistem (kao deo MMI Navigation Plus); adaptivni tempomat (funkcioniše sve do maksimalne brzine od 250 km/h); sistem za održavanje pravca; sistem za izbegavanje i minimizovanje posledica eventualno neizbežne nezgode; detekcija mrtvog ugla… Drugari, ovo možda danas deluje uobičajeno i u klasi ispod – ovo je model iz 2011. godine.

 

Dosta je bilo tehničkih informacija – idemo na lične utiske

Sa dvadesetak metara udaljenosti spažen, deluje grandiozno. Ogromna limuzina, već viđenog, i sada zastarelog izgleda. Ipak, i dalje je u stanju da ugreje srce čak i kad ste pored njega, a to mu je najslabija tačka – dizajn. Ulazak u kabinu znatno popravlja utisak i tu se čovek oseća skoro potpuno u korak sa vremenom koje, tehnologiji i dizajnu automobila, izmiču brže nego trideset petogodišnjakinji život.

Najfinija koža pršti na sve strane, na sedištima, čini se najkvalitetnija: perforirana, u boji slonove kosti. Sama sedišta su idealna u svakom smislu: i po tome kako se osećaju i leđa, i (da oprostite) stražnjica, pa i butine; po opcijama za podešavanje i po bočnoj podršci. Pored kože, instalirani su, na centralnom grebenu, i umeci od poliranog i lakiranog plemenitog drveta, koji se nekome sigurno dopadaju. Ja doduše nisam taj, ali nemam prava da poreknem kvalitet materijala i smisao za postrojavanje kolorita u kokpitu. U očima vozača se prvo pojavljuje dovoljno atraktivan volan, a između paoka, analogna instrument tabla sa ukusno izdignutim, od ostatka površine ploče, kružnim pokazivačima broja obrtaja i brzine kretanja. Ne može bez digalnog prikaza, naravno – a on je u fazonu „sad me vidiš – sad me ne vidiš“, odnosno izdiže se iz centralne konzole po startovanju motora, i obratno. I po veličini i rezoluciji zaostaje za današnjim stepenom tehnološkog razvoja. Ispod njega, pozicioniran je horizontalni panel sa ručicom menjača, MMI kontrolama, kao i nešto iznad, komande klima uređaja.

Sekcija vozila u drugom redu liči na kupe u vagonu nekog futurističkog Orient expresa. Zaista, izbeglice sa Bliskog istoka bi, nažalost, dušu dale da imaju celokupni životni prostor tih dimenzija. Interkontinentalna putovanja u ovom automobilu da prođu bez zamora putnika – očito je to bila naredba inženjerima. I deluje da su uspeli.

Sveukupan utisak veoma pozitivan: izvanredna završna obrada, plemeniti materijali, ergonomija na nivou kakav se očekuje, a lakoća korišćenja info-zabavnog sistema zadovoljavajuća.

 

Kuda ćemo ovakvom limuzinom?

Najveće iskušenje za A8 je gradska vožnja, pretpostavljamo. Silazak sa parking mesta, s obzirom na visoko izdignuće na kom je bio parkiran, prošlo je bez neželjene kolizije za podlogom, a zbog ogromnog međuosovinskog rastojanja (3.122 milimetra) nije da nismo brinuli. Prvi dodiri, prvi kilometar. I nisam mogao da odolim a da se ne parkiram prvom zgodom. Saobraćajnu dozvolu u ruke, gde su naočare? Problem rešen, gledam i ne verujem, agregat zaista ima 3 litra, ali je iz kabine utisak da je tiši nego dvolitarski. Znači prvi i najjači utisak – apsolutno neverovatna zvučna izolacija. Ima tiših automobila, čak smo ih i vozili, ali to su savremenici Teslinih dostignuća: e-Golf i BMW i3 , a nikako dizel sagorevači. Isti agregat u Q7, samo savremeniji i snažniji, čuje se za dve oktave glasnije, a oba vozila su u, otprilike, istom cenovnom rangu.

Odlično, nastavljamo da živimo A8 dan. Lutamo besciljno gradom i vrlo brzo zaboravljamo na dimenzije automobila. Bolje reći, navikli smo se na njih brzo. I nismo ni probali da se provlačimo kroz tesnace, na način na koji bi nas neki skromniji Audi privlačio. Putni računar je zabeležio 13,2 litara na 100 kilometara gradske vožnje. Bilo je živopisno pre podne po centru Beograda, radni dan.

Izlazak na autoput ka Nišu smo i mi i A8, nakon gradske vožnje, doživeli kao prohladnu vetrovitu noć nakon tropskog dana. Kao da smo raširili krila. Ne pričam ovde o brzini kretanja, već o lakoći kretanja, o spokoju putovanja. Ni u jednom trenutku nismo vozili brže od 140 km/h. I u gradskoj vožnji kao i na autoput sekciji, Audi Drive Select je bio podešen na Comfort. Vožnja u ovom režimu je fantazija… Ne, bolje ovako: iako i ovde čovek ima puno kontrolu nad automobilom, ovo je nešto najbliže autonomnoj vožnji . Toliko je angažovanje vozača svedeno na minimum, da je to čudo jedno. I dok u nekim više sportskim modelima (čak i u dugačkim limuzinskim varijantama), osećate poželjnu dozu napetosti i radosti u vožnji, ovde su ti osećaji i potrebe za intervencijom ljudske ruke svedeni na minimum. Glavni bezbednosni rizik u A8 je opasnost da vozač ne zaspi za volanom.

Najbolji ispit za voznu dinamiku predstavlja vožnja po regionalnim i magistralnim putevima koji nisu toliko opterećeni saobraćajem. Prelazak na režim Sport i isećaj na upravljaču je sasvim prikladan, odnosno dovoljno je direktno da budemo zadovoljni, ali nije blizu konkurenciji iz Minhena. Slično je i sa ponašanjem u nešto drskijoj vožnji kroz krivine – uprkos svim sistemima asistencije, težina se oseća, ali limiti nisu tako mali, pa postoji i izvesna doza vozačkog zadovoljstva. Uprkos tome što nam je A8 sugerisao (vlasniku u stvari) da je vreme za zamenu kočionih pločica, automobil se zaustavljao beskompromisno i ravnomerno spram pritiska pedale. Ubrzanja i međuubrzanja su odlična, ali je subjektivni osećaj mnogo razblažen, sveukupno baršunastim doživljajem koji A8 budi i u vozaču i u putnicima. Automatska transmisija radi odličnan posao i savršeno je ukomponovana sa motorom.

Od bezbednosnih sistema, najveće oduševljenje je izazvao sistem za noćno osmatranje, koji radi pomoću kamera i prikazuje vozaču blagovremeno dešavanja ispred automobila, mnogo pre nego što to on može da zapazi, uz svu pažnju. Pored toga, sistem za detekciju vozila u mrtvom uglu, uvek dobro dođe.

Na kraju testa, potrošnja je u proseku iznosila 11,1 litar na 100 kilometara. A8 je kupljen od prijatelja, četiri i po godine star, i plaćen je 40.000 evra. Na dan kupoprodaje, kilometar sat je pokazivao brojku oko 140.000. Na test je stigao sa 212.500 kilometara, što je, kada se sačita sa opštim stanjem automobila, podatak za nevericu. Prema tome, za potencijalne kupce novih a još više korišćenih Audi vozila više klase: materijali koji se ugrađuju su toliko kvalitetni da i posle ovakve pređene kilometraže izgledaju očuvanije nego u nepremijum automobilima posle 50.000 kilometara.

Prema svemu viđenom i doživljenom, Audiju A8 se više raduju putnici nego vozač, pa je naša ideja za novi Audi A8, promo slogan, bi bila:

ULTIMATIVNA PUTNIČKA MAŠINA

Šta mislite vi? Pišite nam, Audi čeka, promocija novog A8 je baš blizu.

Tekst: Zvezdan Božinović

Foto: Ružica Majkić i Zvezdan Božinović

Audi A8 TDI 3.0 L Quattro (2011.)

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Limuzina
Vrata/Sedišta: 4/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 5256 x 1949 x 1471 mm
Međuosovinsko rastojanje: 3.122 mm
Zapremina prtljažnika: 413 l
Masa praznog vozila: 2010 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: V6/Turbo dizel
Zapremina: 2.976 cm³
Snaga: 190 kW/258 ks pri 4.000-4.200 o/min
Maks. obrtni moment: 580 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip: Quattro na sve točkove
Menjač: A/8 Tiptronic

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: Multilink/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi
Pneumatici napred/nazad: 255/45 R19

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 6,1
Maks. brzina: 250 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: dizel
Zapremina rezervoara: 82 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 6,0/11,1 l
Emisija CO2: 158 g/km

Cena test modela:

40.000 evra (pre 18 meseci i sa 140.000 kilometara na satu)

Dobre strane:

Zvučna izolacija, kvalitet materijala i izrade, menjač, sistemi asistencije

Loše strane:

Dizajn eksterijera i masa vozila
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 6 Ukupno 7,5
Enterijer: 9
Kvalitet izrade
Karoserija: 10 Ukupno 10
Kabina: 10
Praktičnost
Karoserija: 9 Ukupno 8,5
Kabina: 8
Komfor
Napred: 10 Ukupno 10
Pozadi: 10
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 9 Ukupno 9
Kočnice: 9
Motor
Performanse: 8 Ukupno 8
Potrošnja: 8
Menjač
Preciznost: 9 Ukupno 9
Efikasnost: 9
Cena
Prihvatljivost: 8
Ocena: 8,61

(12171)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

14 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MMS Car

Ne bi imao nista protiv da dobijem ovu nagradu.

Zvezdan

Delimo sa vama neke od predloga za Nagradnu igru:
1.Pojava koja godinama traje.
2.Kvaliteta kojoj vreme ne moze naskoditi.
3.Četri prstena za one odvažne.
4.Uvek ispred vremena.
5.Buducnost koja nema granica
Pozz svima

Dragoslav

Više od vožnje

Zvezdan

Kreativno!

javor

aj neko nek mi objasni kako funkcionise ova nagradna igra

Japanautofan

Kupis nov Audi i to je vec nagrada. Dobijas sve gore navedeno :p 😉

Zvezdan

Dragi Javore, sve je počelo u mojoj glavi kao zabava i za sebe i za čitaoce. Inicijalna zamisao je bila, da ako dobijemo dovoljno dobre ideje, da ih podelimo sa svima, a autorima najboljih slogana damo priliku da napišu text/test svog ili nekog zanimljivog automobila koji su vozili, a kao nagradu da taj materijal bude objavljen. Međutim, možemo i ovako: u nedelji koja sledi, znači od 3. jula, koji automobil bude bio na testu u redakciji, čitalac iz Beograda ili Novog Sada (odnosno u ova dva grada) može da dogovori sa nama vožnju test automobila na sat vremena na primer,… Pročitaj više »

Aleksandar

Najnoviji audi a8 gospodar prstenova.
Pozz ?

Lazar

Kvalitet kog vreme ne može zgaziti.

Zvezdan

Bravo Lazare. Imamo jos jedan predlog iz BiH: Savrsenstvo proizilazi iz potrebe. Svetski!

Marko

Proslost,Sadasnjost i Buducnost za jednim volanom!

vedo

auto je prejako 😀

NIKOLA

Zver

NIKOLA

Zver od auta