1. Home
  2. Vesti
  3. SAD planiraju da za kineske električne automobile uvedu carine od 100 odsto?
SAD planiraju da za kineske električne automobile uvedu carine od 100 odsto?
2

SAD planiraju da za kineske električne automobile uvedu carine od 100 odsto?

148
2
Podelite sa prijateljima:

Mediji prenose da bi u SAD ubuduće mogla biti uvedena carina od 100 odsto na kineske električne automobile. Carine na nemačke automobile takođe bi mogle da porastu.

Wall Street Journal prenosi da američka vlada planira da poveća uvozne carine na električne automobile iz Kine na 100 odsto. To bi bilo četiri puta više nego ranije. Očekuje se da će se carine za poluprovodnike, solarne panele i baterije iz Kine takođe učetvorostručiti, dodaje se u izveštaju.

Kako prenosi heise.de, vladajući „demokrati“ dugo su se žalili na preveliki kapacitet Kine u proizvodnji električnih vozila. Samo prošle godine, BYD je na tržište izbacio automobil koji se prodavao za 12 hiljada dolara, dok su automobili američkih proizvođača koštali tri do četiri puta više, pritom ne donose profit.

U EU postoji i zabrinutost zbog jeftinog kineskog uvoza. Komisija EU je u oktobru pokrenula istragu o subvencijama za električna vozila na baterije iz Kine. U Briselu postoje planovi za kaznene carine na uvoz kineskih električnih automobila, o čemu s vremena na vreme pišemo, dodajući nove informacije…

Carinski planovi američke vlade prete da intenziviraju trgovinski sukob sa Kinom i mogli bi da „poskupe planirano prestrojavanje američke ekonomije ka proizvodnji i mobilnosti koja je pogodna za klimu“, analizira „Frankfurter Allgemeine Zeitung“.

Nemački proizvođači automobila takođe bi mogli biti pogođeni planovima Bajdenove vlade: Wall Street Journal navodi da bi na sve uvezene automobile mogle da budu uvedene dodatne carine od 2,5 odsto. To bi poskupilo sve automobile u SAD koji se tamo ne proizvode. Nekoliko medija izveštava da predsednik Džo Bajden planira da objavi nove carine u utorak, 14. maja, to jest danas.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova osudio je planove: „Kina će preduzeti sve neophodne mere da odbrani svoja prava i interese“, rekao je portparol, a prenosi faz.net. Zbog sve većeg kineskog izvoza u oblasti obnovljivih izvora energije, američka vlada očigledno vidi kinesku industriju kao pretnju.

Bajdenov prethodnik Tramp već je uveo carine u vrednosti od 300 milijardi dolara na robu iz Kine. Trgovinski zvaničnici u vladi izjasnili su se za veće carine, dok je ministarka finansija Dženet Jelen zagovarala koncentrisanje carina na strateške sektore. U predizbornoj kampanji, Bajden i Tramp su oštri prema Kini. Tramp je najavio 60 odsto veće carine na sve kineske proizvode.

AutoRepublika

(148)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

trebali su još pre 30 god uvesti i 200% na japanske i evropske

Matija

Zasto?