1. Home
  2. Sajmovi
  3. BMW: Pre manje od 5 godina najavljivan iDrive 7, sada promovisan iDrive 9
BMW: Pre manje od 5 godina najavljivan iDrive 7, sada promovisan iDrive 9
0

BMW: Pre manje od 5 godina najavljivan iDrive 7, sada promovisan iDrive 9

147
0
Podelite sa prijateljima:

Kompanija iz Minhena je najavila skoru implementaciju novog operativnog sistema koji se oslanja na Android, i koji će se zvati iDrive 9. Mnogi novinari, uključujući tu i nas same, su ostali zabezeknuti brzinom kojom su Bavarci polako za penziju spremili, pre samo par godina na sva zvona promovisani sistem iDrive 8, onda kada je stigao električni SUV BMW iX. Ma ne samo to, u proleće 2018. godine smo pisali o najavi uvođenja sistema iDrive 7, a model koji ga je premijerno poneo je bio BMW X5, sve to pre manje od četiri i po godine…

Podesno mesto za novu priču o iskoraku plavo-belog brenda ovih dana predstavlja Sajam potrošačke elektronike CES, na kom je dat i prvi uvid u to što operativni sistem oslonjen na Android može da pruži. Uvodni krosover u paletu BMW-a će ga prvi koristiti, što će se dogoditi već za dva meseca. Reč je o modelu X1.

Novinari sa sajta BMWblog su objavili ovu priču, pritom navodeći da će nova generacija kupeolikog krosovera s oznakom BMW X2 biti prva ona koja će iznedriti potpuno taze automobil s jednako friškim softverom. Ipak, to ne znači da će svi modeli u skoroj budućnosti preći na novi sistem, već će pre toga dobiti priliku da vlasnicima vozila ponude unapređenu verziju još uvek aktuelnog. Ona bi se mogla nazvati iDrive 8.5.

Na pitanje zašto se sva vozila ne prebace odmah na iDrive 9, stiže odgovor u vidu pojašnjenja da je operativni sistem ugrađen čak i u tek lansiranu perjanicu (Seriju 7) utemeljen na Linuxu, ba bi kodiranje spram novih programa bilo suštinski različito.

Kako bilo, naše kolege objavljuju da će korisničko iskustvo svakako biti veoma slično, najpre s aspekta funkcionalnosti. Ipak, vozila koja će posedovati operativni sistem iDrive 8.5 neće moći da se služe aplikacijama iz virtuelne prodavnice aplikacija u okviru Androida, a što je planirano za iDrive 9. BMW navodi da će prvi model koji će koristiti iDrive 8.5 biti nova Serija 5 koju ćemo videti tokom leta, a koja će biti promovisana uz baterijski pandan zvani i5.

U nekom kasnijem trenutku će i „sedmica“ dobiti iDrive 8.5, što je za očekivati da se dogodi u drugom delu tekuće godine. Zaista nesvojstveno Bavarcima da u roku od godinu dana na perjanici ponude inovirani operativni sistem, ali i ova priča potrvđuje da automobilska industrija ide putem koji je utabala industrija razvoja i proizvodnje pametnih telefona…

Prve najave o uvođenju sistema iDrive 9 su došle tokom leta kada se, istini za volju, mart 2023. godine pominjao kao planirani datum pokretanja novotarije. Sledeći „bemvejac“ u nizu koji dobija pravo na ovaj sistem jeste minivan kog proizvođač originalno označava sa „2 Series Active Tourer“.

Na kraju još da dodamo da će kroz odnosnu tranziciju proći i modeli Minija, ali uz vizuelnu diferencijaciju kako bi bili odnegovani u osobenom duhu, a ne kao „mali BMW“. Pojedinosti je malo, ali se najavljuje da će novi sistem podržavati trodimenzionalnu navigaciju i komande zadavane dodirom.

AutoRepublika

(147)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments