1. Home
  2. Vesti
  3. Šta nezgoda u Baltimoru znači za automobilski svet?
Šta nezgoda u Baltimoru znači za automobilski svet?
4

Šta nezgoda u Baltimoru znači za automobilski svet?

11.43K
4
Podelite sa prijateljima:

Svet je do sada sigurno upoznat s nezgodom koja se odigrala tokom ranih jutarnjih sati u utorak po lokalnom vremenu u američkom gradu Baltimoru. Kontejnerski brod MV Dali, koji plovi pod zastavom Singaputa, je udario u most nazvan Francis Skor Ki u jedan sat i 28 minuta posle ponoći, nakon čega se most srušio i više vozila je palo u vodu. Bila je aktuelna potraga za još šest osoba, a iz Obalske straže kažu da ne veruju da će ih pronaći žive zbog niskih temperatura u reci Patapsko.

Most je inače izgrađen još 1977. godine.

Spomenuti brod MV Dali se uputio u Šri Lanku sa preko tri hiljade kontejnera, ali je ubrzo posle toga došlo do mehaničkih problema zbog čega je udario u jedan od stubova mosta. Samo par minuta kasnije, most se srušio, a na njemu je u tom momentu bilo nekoliko radnika koji su popravljali asfalt. Upravo se za njima još uvek traga.

Istraga će potrajati više meseci i objašnjenje šta i kako se desilo sigurno nećemo dobiti u skorijoj budućnosti. Automobilsku javnost je interesovalo kako će ovaj nesrećni slučaj igrati ulogu među ćetvorotočkašima pošto je najveći grad američke savezne države Merilenda jedna od najvećih luka „preko bare“.

Protekle godine je uvezeno čak 847.158 automobila baš preko Baltimora, a ova lokacija je ključna za firme kao što su Toyota, Nissan, General Motors, Volvo, Jaguar-Land Rover, kao i za celu grupaciju Volkswagen. Nijedna od njih nije imala svoje automobile na brodu MV Dali, ali će svejedno taj deo luke biti zatvoren barem neko vreme i uvoz novih četvorotočkaša neće biti moguć preko Baltimora. Neki brodovi su već poslati u druge luke, što će u velikoj meri da ugrozi isporuke vozila ka izložbeno-prodajnim salonima.


Šta to znači za spomenute firme? Pa takozvani „zakon ponude i tražnje“ kaže da što je zaliha manja, to vrednost te zalihe počinje da skače. U prevodu na neki jednostavniji jezik, biće potrebno platiti mnogo više novca za određene modele, nego što je do sada bio slučaj za automobile pod logotipima brendova spomenutih korporacija.

S vedrije strane, firme kao što su Toyota, Nissan i General Motors većinu modela za ovo tržište proizvode baš u Sjedinjenim Američkim Državama, ali je situacija pomalo drugačija za Volvo, Jaguar-Land Rover i određene marke pod kontrolom grupe Volkswagen. Tu mislimo na imena kao što su Audi, Porsche, Lamborghini i Bentley.

Američki automobilski i poslovni mediji takođe navode da štetu nije pretrpela samo automobilska industrija u kontekstu logistika isporuka samih četvorotočkaša, već je problematično i to što preko Baltimora stižu i nafta, ugalj i razni materijali potrebni da bi industrija funkcionisala.


Eksperti ne očekuju da će proces čišćenja lokacije dugo trajati, ali će američka javnost sigurno osetiti posledice – ako nigde drugde, onda prilikom vađenja novčanika na benzinskoj pumpi.

AutoRepublika

(11434)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Posle uvidjaja, pregleda za osiguranje, ce se brzo ukloniti jedno polje, u cilju oslobadjanja za vodeni saobracaj. Ali…za drumski saobracaj ce se cekati novi most. Godine su u pitanju. Masa vozaca ce putovati satima duze, okolo.

BB

Ali ga je majstor odradio, svaka mu čast…

Matija

Danasnja informacija sa TV: samo materijalna steta ceni se na 4 milijarde dolara. Ovde nije uracunata steta koju trpi privreda.

Bungi

To znači da idioti odavno upravljaju svijetom a mi se tješimo da to nije baš tako. 🤔