1. Home
  2. Industrija
  3. Porsche je zvanično najavio hibridni 911 i liniju ekskluzivnih sportskih automobila
Porsche je zvanično najavio hibridni 911 i liniju ekskluzivnih sportskih automobila
4

Porsche je zvanično najavio hibridni 911 i liniju ekskluzivnih sportskih automobila

111
4
Podelite sa prijateljima:

Porsche je danas objavio svoje finansijske rezultate za 2023. godinu, koji su odlični po svim ključnim pokazateljima: na primer, profit nakon oporezivanja iznosio je 5,157 milijardi evra u odnosu na 4,967 milijardi u 2022. godini. Prodaja je takođe porasla (vidi tabelu ispod), i, zanimljivo, Porsche 911 se prodaje bolje od Porschea 718, Panamere i Taycana. Međutim, mora se uzeti u obzir da je Panamera nedavno promenila svoju generaciju, a Taycan je ozbiljno ažuriran – mnogi kupci su jednostavno čekali novije automobile.

Svetska premijera aktuelne generacije 992 Porschea 911 održana je u jesen 2018, pa je sada vreme za restilizaciju: ažurirana porodica će biti predstavljena početkom leta i zvanično je najavljeno da će se hibridne verzije pojaviti u asortimanu. Još nema tehničkih detalja, ali prema pisanju najstarijeg magazina Autocar, hibridne verzije će biti sa pogonom na sva četiri točka sa električnom arhitekturom od 400 volti, motor sa unutrašnjim sagorevanjem će pokretati zadnje, a elektromotor prednje točkove.

Hibridni pogon, uključujući bateriju visokih performansi, razvija se u partnerstvu sa hrvatskom kompanijom Rimac, čiji 45-postotni udeo u vlasništvu ima Porsche. Predstojeća vrhunska verzija GT2 RS takođe će biti hibrid, sa maksimalnom snagom od najmanje 800 KS.

Biće i kozmetičkih ažuriranja iznutra i spolja, ali za Porsche 911 oni nisu glavna stvar; pri nadogradnji ovog modela, glavni fokus je tradicionalno na tehnologiji: pogonski sistem, vešanje, aerodinamika, elektronika. Očekuje se da će generacija 992.2 opstati najmanje do 2027. godine, kada će se pojaviti potpuno novi Porsche 911, a takođe će biti hibrid, a ne potpuno električni.

U međuvremenu, do kraja 2024. Porsche očekuje pogoršanje svojih finansijskih performansi zbog visokih troškova razvoja novih modela i velike gustine njihovih premijera i ulaska na tržište: pored pomenutih Panamere i Taycana, Porsche je nedavno predstavio i električni Macan. Ukupno, zajedno sa predstojećim ažuriranim Porscheom 911, postoje četiri velike premijere tokom godine, plus neke odvojene modifikacije, kao što je Taycan Turbo GT. U 2025. očekuje se potpuno električni Porsche 718 na sopstvenoj platformi, zatim električni Cayenne i još jedan veći vodeći krosover, takođe električni. Generalno, ima mnogo troškova, a dodali bismo i više prihoda.

Porsche namerava da poveća profitabilnost malim, ekskluzivnim sportskim automobilima visoke marže koji će se takmičiti sa Ferrarijevim modelima One-Off i Icona , kao i Mercedes-Benzovom nadolazećom linijom modela Mithos. Čudno je da Porsche ranije nije uradio ovu vrstu prilagođenog kroja, ograničavajući se samo na posebne serije postojećih modela. Potražnja za ekskluzivnim automobilima raste širom sveta, a bogati kolekcionari žude za prilagođenim, retkim i skupim Porscheima – nema sumnje da će ekskluzivna linija biti uspešna.

AutoRepublika

(111)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Već su napravili hibrid koji mi se ne sviđa.Ja bih kod 911 izbacio mjenjač i na njegovo mjesto ubacio generator i manju bateriju.Šestoklipni bokser podesiti na atkinsonov ciklus, da što manje troši. Izbaciti sve pogonske poluosovine.U svaki točak elektro motor.Puni hibrid.

Branko

Ti to ozbiljno? Šestoklipni Atkinson boxer bez mjenjačke kutije… pa to ne bi bio 911! Već sad imaš Taycan kom onda samo dodaš range extender set. Elektro motori u kotačima automatski znače velike neogibljene mase… Valjda se zezaš, ili…🤔

Bungi

911 već odavno nije 911.Kad je bal nek’ je maskenbal.

Matija

Hibrid – to je javno odobren nacin da se izigraju propisi. Licno nemam nista protiv, jer propisi nemaju nikakve veze sa realnoscu! Pravo resenje za Porse jeste gorivni motor na vodonik.

Pokusaji sa kombinacijom gorivni motor + generator + baterija + e-motor su samo nepotrebna tehnicka komplikacija, sa vecom tezinom i vecom cenom. Ili baterija ili vodonik – nista izmedju!