1. Home
  2. Vesti
  3. Dacijin sedmosed stiže sledeće godine, i to kao hibrid?
Dacijin sedmosed stiže sledeće godine, i to kao hibrid?
0

Dacijin sedmosed stiže sledeće godine, i to kao hibrid?

102
0
Podelite sa prijateljima:

Nije nikakva tajna da Rumuni uveliko spremaju veliki SUV model koji će se pozicionirati iznad Dustera u Dacijinoj gami. 

Ovaj budući SUV zauzeće mesto Lodgyja u portfoliju rumunske marke. Dacia nije zadovoljna prodajom ovog modela u Evropi jer je prethodne godine isporučeno nekih 29.000 primeraka, što je daleko od rezultata koje beleže ostali automobili ovog niskobudžetnog brenda.

Stoga je rukovodstvo Dacije, ili možda bolje reći Renaulta, rešilo da pomenuti MPV zameni sa popularnijim SUV modelom. Taj nadolazeći model za sada nosi internu kodnu oznaku RJI, i prema prvim informacijama biće postavljen na izduženu CMF-B platformu, koju inače koriste i novi Sandero i Logan, ali i drugi proizvodi Renaulta, poput Clija i Captura… Ono što je već više puta potvrđeno od strane rukovodilaca Dacije, to je da će novi SUV biti sedmosed.

Interesantne su prve i dalje nezvanične informacije o paleti motora. No, kako iste stižu iz francuskih medija može se kazati da su verodostojne. Naime, tvrdi se da će u ponudi biti samo benzinski agregati, što je pomalo čudno za jedan tako veliki SUV koji bi trebalo da bude dugačak više od 4,5 m.

Dakle, uvodna pogonska jedinica biće trocilindarski turbo benzinac u dve varijante, sa 100 i 120 ks. Nakon njega biće dostupan 1,3 TCe, četvorocilindarski turbo benzinski motor koji će biti prisutan u dve konfiguracije, sa 140 i 160 ks. Prema podacima koji dolaze od francuskih automobilskih novinara, treba očekivati i pogonsku jedinicu koja upotrebljava i TNG pored benzina.

Osim toga, CMF-B platforma omogućava i elektrifikaciju, te Francuzi veruju da će budući SUV biti dostupan i sa klasičnom hibridnom postavkom kakvu koristi i Clio 1,6 E-Tech. Dakle, kombinacija atmosferskog 1,6-litarskog benzinca i elektromotora.

Kolege iz zemlje Gala navode da će Dacia predstaviti novi model tokom leta sledeće godine, a da će proizvodnja početi u oktobru. Prvi primerci biće isporučeni početkom 2022. godine. Takođe, za razliku od Lodgyja koji se proizvodio u Maroku, ovaj SUV će se montirati u Rumuniji.

AutoRepublika 

(102)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments