1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. IIHS: Testiranje sudara će postati strože 2025. godine (VIDEO)
IIHS: Testiranje sudara će postati strože 2025. godine (VIDEO)

IIHS: Testiranje sudara će postati strože 2025. godine (VIDEO)

135
6
Podelite sa prijateljima:

Zavod za osiguranje bezbednosti na putevima (Insurance Institute for Highway Safety – IIHS) svake godine otežava osvajanje nagrada Top Safety Pick (TSP) i Top Safety Pick+ (TSP+). Grupa sada iznosi izmene kriterijuma za 2024. i potvrdila je za Motor1 promene koje planira da izvrši na testovima za 2025. godinu.

Postoje značajne promene u kriterijumima za ovu godinu. Za 2024, dobra ocena od IIHS-a je sada neophodna za bočni test sudara sa težom barijerom za nagradu TSP ili TSP+. Prethodno je grupa imala odvojene dnevne i noćne procene prevencije udara pešaka na prednjem delu. Sada ih kombinuju u jedan test sa vožnjama u oba uslova, tako da vozilo ne može da se istakne tokom samo jednog doba dana i dobije nagradu. Prihvatljiv ili dobar rejting je neophodan.

Tokom prošlogodišnjeg testiranja prednjeg preklapanja, IIHS je počeo da postavlja lutku iza vozača. Da bi se dobio Top Safety Pick+ u 2024. godini, vozilo mora da dobije prihvatljivu ili dobru ocenu. Organizacija takođe revidira način na koji se ocenjuje prednji test sudara sa malim preklapanjem. Procene na strani vozača i suvozača sada su jedna kategorija, a ocena je niža od dva rezultata. Svi nivoi opreme vozila moraju da dobiju dobre ili prihvatljive ocene da bi model bio kvalifikovan za bilo koju nagradu.

Stvari će biti još teže sledeće godine, navodi organizacija.

„Ponovo ćemo podići lestvicu sa izazovnijim kriterijumima za Top Safety Picks 2025, iako će ažuriranja biti skromnija“, rekao je portparol IIHS-a Džo Jang za Motor1. „Promene će se odnositi na naš ažurirani test sudara sa umerenim preklapanjem. Dobra ili prihvatljiva ocena na tom testu je jedan od uslova za nagradu Top Safety Pick+ za 2024. U 2025. godini, nagrada „plus“ će zahtevati dobar rejting, dok će redovni Top Safety Pick će zahtevati prihvatljivu ocenu.“

IIHS kriterijumi za dodelu zasnivaju svoje kriterijume za dodelu na kalendarskoj godini, a ne na godini modela vozila. To znači da čak i kada modeli iz 2025. počnu da stižu u izložbene salone kasnije ove godine, organizacija će i dalje koristiti pravila iz 2024. za njihovo testiranje.

Do sada su 22 pobednika Top Safety Pick+ i 49 vozila Top Safety Picka za 2024. godinu. Poređenja radi, bilo je 28 vozila za TSP+ i 20  modela TSP kada je IIHS objavio svoje kriterijume za 2023. godinu.

Pogledajte i video…

AutoRepublika

(135)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Da sam neka „vlast“, odredio bih da svaki tržišno aktuelan model mora biti ponovo testiran svake naredne godine.
Pa da se u svakom trenutku, za sve aktuelno tržišno modele, zna kako svi oni u toj godini stoje sa ocenama na bezbednosnim testovima.
A ne da se nov model testira samo jednom, pa da mu ta ocena „stoji“ narednih 5-6 godina (a i zauvek).

Matija

Izgleda da si ubedjen da proizvodjaci manipulisu rezultate testova pasivne bezbednosti kao i rezultate testova izduvnih gasova?

MRN

Veoma mali broj modela je bio u prilici da ih NCAP testira po dva puta tokom njihovog (dužeg) tržišnog života i uvek je „drugi test“ bar u nekoj disciplini dao lošije ocene i pokazao da je to vozilo, mada je i dalje tržišno aktuelno, u medjuvremenu ipak „bezbednosno zastarelo“ u odnosu na vozila koja su se na tržištu pojavila kasnije u odnosu na njega. Bilo je slučajeva da je “drugi” test (ako ga je bilo) dao i značajno manji broj zvezdica. Pa i “katastrofalan” (npr. “drugi” test Pande ). Kao što može da se desi u skorije vreme da “drugi”… Pročitaj više »

Matija

Test bezbednosti gledan sa strane jednog prosecnog gradjanina: Jednom davno putovao sam autobusom sa mora za Beograd. Noc, put krivuda preko bosanskih brda, sa desne strane dubok ponor cije se dno u mraku ne vidi. Pored mene sedi mladji covek, priblizno smo istih godina. Zapocesmo temu „sta bi se dogodilo kada bi se autobus survao dole?“ Objasnih mu „strucno“ da bi se autobus sasvim zguzvao a putnici pretvorili u fasirano meso. Zamisli se covek, pa upita: „da li bi mogao da se konstruise autobus koji bi mogao da izdrzi survanje u provaliju?“ Odgovorim mu slikovito: „kada bi bacio tenk odavde… Pročitaj više »

Hercegovac

Sve je dobro receno. Pristalica sam da se radi bezbjednosti putnika uvijek kupi auto ne manje od D-segmenta iako mozda nema potrebe za tim posebno ako se auto koristi u gradskoj voznji. Isto tako birao bih marke poput Volvo-a ili premijum marke (BMV, MB, Audi, Lexus, Acura) koje po vokaciji moraju biti bezbjedonije za voznju od tzv. „mainstream“ marki. Potrebna je jos trzvena voznja svakog pojedinca i tada je covjek uradio sve sto je u njegovoj moci da izbjegne tragican ishod, a sve ostalo je u Bozijim rukama.

Laki

👍👍