1. Home
  2. Liste
  3. Kineski BYD Seal ima veliku šansu da postane svetski automobil godine
Kineski BYD Seal ima veliku šansu da postane svetski automobil godine
1

Kineski BYD Seal ima veliku šansu da postane svetski automobil godine

212
1
Podelite sa prijateljima:

U okviru Sajma automobila u Ženevi koji je u toku, proglašen je Evropski automobil 2024. godine. A objavljivanje tri poslednja finalista takmičenja za Svetski automobil godine tempirano je da se poklopi sa otvaranjem iste izložbe.

Podsetimo, prema pravilima evropske nagrade, model koji učestvuje u njoj mora da bude nov, odnosno u prodaji tokom kalendarske godine, i da bude prisutan na najmanje pet evropskih tržišta. A u konkurenciji za titulu najboljeg automobila na svetu su modeli čiji je obim proizvodnje najmanje 10 hiljada jedinica godišnje, plus moraju se prodavati na najmanje dva kontinenta i na najmanje dva velika tržišta (Kina, Evropa, Indija, Japan, Koreja, Latinska Amerika ili SAD). Takmičenje za Svetski automobil godine ima još nekoliko kategorija, svaka sa svojim uslovima. U svakom slučaju, najbolje automobile biraju automobilski novinari.

Dakle, žiri je proglasio električni krosover Renault Scenic za evropski automobil 2024. godine: model je osvojio 329 poena. Inače, Renaultu je ovo već sedma pobeda u 61-godišnjoj istoriji takmičenja. Drugo mesto ove sezone pripalo je BMW-u serije 5, sa „peticom“ koja nije mnogo zaostala – 308 bodova. Treće mesto zauzima Peugeot 3008/e-3008 sa 197 bodova. Sedam finalista za Evropski automobil godine takođe su bili Kia EV9 (190 bodova), Volvo EX30 (168 bodova), BYD Seal (131 bod) i Toyota C-HR (127 bodova).

Iako električna limuzina BYD Seal nije uspela da postane najbolja na Starom kontinentu, može da osvoji jednako prestižnu nagradu. Kineski model stigao je do TOP 3 finalista za nagradu za svetski automobil godine (World Car 2024)! Uz nju, za ovu nagradu konkurišu još dva električna automobila, a učestvovali su i na evropskom takmičenju.

World Car 2024, TOP 3:

– BYD Seal;

– Kia EV9;

– Volvo EX30.

Modeli koji su ušli u TOP 10, ali su sada potpuno ispali iz konkurencije: Ford Bronco, Hyundai Kona/Kona Electric, Hyundai Santa Fe, Mazda CX-90, Subaru Crosstrek, Toyota Prius i Volkswagen ID.7.

Istovremeno su određena tri finalista u srodnim kategorijama – Gradski automobil godine, Sportski automobil godine, Premijum automobil godine, Električni automobil godine i Najbolji dizajn. A u jednom od njih je i „Kinez“, i to iz iste kompanije BYD.

Gradski automobil godine, TOP 3:

– BYD Dolphin;

– Lexus LBX;

– Volvo EX30.

Eliminisani: Abarth 500e i Suzuki Fronx.

Premijum automobil godine, TOP 3:

– BMW Serije 5/i5;

– Mercedes-Benz E Klasa;

– Mercedes-Benz EQE SUV.

Eliminisani: Lexus LM i Mercedes-Benz CLE.

Sportski automobil godine, TOP 3:

– BMW M2;

– BMW XM;

– Hyundai Ioniq 5 N.

Eliminisani: Ferrari Purosangue i Porsche Cayenne Turbo E-Hybrid.

Električni automobil godine, TOP 3:

– BMW i5;

– Kia EV9;

– Volvo EX30.

Eliminisani: Mercedes-Benz EQE SUV i Volkswagen ID.7.

Najbolji dizajn, TOP 3:

– Ferrari Purosangue;

– Ford Bronco;

– Toyota Prius.

Eliminisani: Volvo EX30 i Zeekr X.

Svi pobednici takmičenja World Car 2024 biće proglašeni na Sajmu automobila u Njujorku, koji se otvara krajem marta. Pobednik prošle sezone bila je električna limuzina Hyundai Ioniq 6; prepoznat je ne samo kao World Auto 2023, već i kao najbolji u kategorijama Električni automobil godine i Dizajn godine.

AutoRepublika

(212)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Uglavnom se slazem sa izborom zirija.
Toyota Prius deluje neverovatno sa svojim takoreci horizontalnim prednjim staklom! Moracu ovo hitno da vidim uzivo!

comment image