1. Home
  2. Prezentacije
  3. Škoda Octavia restilizovana
Škoda Octavia restilizovana
7

Škoda Octavia restilizovana

3.91K
7
Podelite sa prijateljima:

Širom sveta je već prodato 7,15 miliona automobila po imenu Škoda Octavia, počev od 1996. godine. Pričamo o četiri generacije češkog vozila. Poslednji naraštaj od njih je predstavljen 2019. godine, a sada je došlo vreme za planirano restilizovanje: i liftbek i karavan su debitovali u isto vreme.

Glavna razlika u odnosu na verziju pre umivanja je bila vidljiva pri razmatranju farova, u kojima svetlosni potpis sada postaje dvostruk. I iako Octavia i dalje ima dva fara, ti delovi koji se nalaze u blizini rešetke hladnjaka sada su oblikovani kao „četvorooki” restilizovani model prethodne generacije A7. Uz doplatu se nudi druga generacija adaptivne matrične tehnologije osvetljenja sa dva modula tipa LED. Ali, više nema zasebno pozicioniranih svetala za maglu.

Zadnje signalne grupe su sada standardno u potpunosti u tehnologiji LED-a, a animacije dobrodošlice i pozdrava prilikom napuštanja vozila su dostupne uz dodatnu naknadu. Branici su promenjeni, kao rezultat toga, liftbek verzije i karavani su porasli u dužinu na 4.698 milimetara (za 9 mm). Od sada su felne izrađivane samo od lake legure, i dolaziće u prečniku koji varira u skladu sa željom vlasnika, ali uvek u rasponu od 16 do 19 inča. Kupci će se opredeljivati između deset različitih boja osmišljenih za školjku.

Putnička kabina se nije mnogo promenila u procesu modernizacije vozila, ali Octavia više nema u ponudi nikakve analogne instrumente, pa tako standardna oprema uključuje desetoinčne digitalne instrumentacione ekrane i multimedijalni sistem.

Putnici će moći da računaju na glasovnu ispomoć zahvaljujući veštačkoj inteligenciji poznatoj pod komercijalnim nazivom ChatGPT. Dvozonska kontrola rada klima uređaja takođe ne zahteva dodatnu doplatu, za razliku od novog multimedijalnog ekrana od 13 inča.

Ostale opcije uključuju bežično punjenje tempom od 15 vati i USB-C priključke od 45 vati. Ukupno je ponuđeno devet opcija dizajna i unutrašnje opreme za ažuriranu porodicu modela pod imenom Octavia, uključujući novu boju koja (alkoholičare) podseća na konjak. Svi materijali su strogo ekološki – reciklirana tkanina, veštačka koža i plastika, čak se koriste i u dodacima iz linije proizvoda Simply Clever.

Nekada uvodni pogonski blok s indeksom 1.0 TSI, iza kog se skriva trocilindarski turbobenzinski motor, je nestao iz asortimana, uostalom isto kao i kod Volkswagenovog Golfa. Umesto ovog, sada postoji verzija četvorocilindričnog motora 1.5 TSI (115 KS, 220 Nm), očito snižene snage.

Isti motor se i dalje nudi u snažnijoj verziji sa 150 konjića i najviših 250 Nm obrtnog momenta. Izborom će se kupac baviti kada se opredeljuje za šestostepeni manuelni menjač ili sedmostepeni robotizovani menjač tipa DSG, a u drugom slučaju u kućištu se nalazi i 48-voltni sistem lakog hibrida s kaišnim pogonom i litijum-jonskom baterijom.

Turbodizel s kultnom oznakom 2.0 TDI i dalje pružaa dve verzije, ali su sada striktno odvojene po tipu prenosa. Osnovni dizel sa 115 „grla“ i 300 Nm maksimalnog obrtnog momenta se „pari“ samo sa ručnom transmisijom, dok opcija koja stiže s poželjnijih 150 konjskih snaga i 360 Nm, dolazi isključivo s robotizovanim menjačem sorte DSG.

A jedina Octavia sa pogonom na sve točkove se od sada nudi jedino sa turbobenzinskim motorom s oznakom 2.0 TSI, čija je snaga povećana sa 190 na 204 konjskih snaga (obrtni moment je na lanjskom nivou od dovoljnih 320 Nm ). Za izmenu brzina je zadužen DSG.

Škoda Octavia RS, koja se izdvaja i od koje se prosečan Škodoljub naježi, izgubila je dizel motor od 200 konjskih snaga, pogon na sva četiri točka, pa čak i manuelni menjač. Ali turbobenzinski agregat 2.0 TSI sada razvija više nego razigranih 265 konjića (za 20 više no lani) i 370 Nm, a koji se „poljem šire“ u tandemu sa nealternativnim sedmostepenim DSG-ovim „robotićem“.

Sportsko oslanjanje je spušteno bliže tlu za 15 milimetara u odnosu na osnovnu Octaviu. Samo za verziju RS možete naručiti točkove s naplacima od 19 inča (standardni su za inč manji), a podrazumevano su uključeni matrični farovi i sportske kadice umesto normalnih sedišta.

 

Dakle, tim za ažuriranje ovog modela još nije stigao da kroz ruke propusti dopunjive hibride s oznakom Octavia iV, a ni proterenski karavan po imenu Octavia Scout. Prihvatanje porudžbina za već demistifikovane modele biće otvoreno već s krajem februara.

AutoRepublika

(3906)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Nova Oktavija izgleda elegantno, otmeno i razumno. Ne izaziva neko burno odusevljenje vec vlasnika i gledaoca ispunjava tihim zadovoljstvom i spokojstvom! To je najvazniji cinilac za jednu dugotrajnu vezu. 🙂 VW Pasat nikada nije ovako izgledao pa zato ima imidz „radne limuzine“. Nadajmo se samo da rukovodioci VWa nece biti ljubomorni na uspeh Skode i da ce je ostaviti na miru da se dalje razvija u ovom pravcu. „Jeftina Skoda“ je davna uspomena koja sve dublje nestaje u zaboravu, samo se jos starije generacije secaju sta je to „1000 MB“. Svetlosna grafika napred, oko farova, je nepotrebno komplikovana. Samo jedna… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 meseci pre od strane Matija
Bungi

Svaki redizajn Oktavije je nepotrebno komplikovanje.Ono što je interesantno kod novog Pasata je to, da je on maskirani Superb.Škodine unutrašnje ručice za otvaranje vrata, sličan raspored enterijera, retrovizori, dimenzije,… Nikad Pasat nije bio manje elegantan, nedostaje one oštrine, hrabrosti.VW je zaglavio u nekom svom paralelnom svijetu kao i BMW sa Domagojem Đukecom.Naravno, problemi VW su daleko veći i složeniji.

Izmenjeno 2 meseci pre od strane Bungi
MRN

Spolja i „pomozi Bože“. Nije mi ružna, što je najbitnije, jer ima nekih novih i savremeih automobila koji su mi baš vizuelno odbojni.
Ali, unutra, kada pogledam onaj centralni deo enterijera, sa tabletom od 13″ izdignutim visoko gore, a centralnim duvaljkama spuštenim onako nisko, pa još njihov oblik, eh, to mi je baš jezivo.

Matija

U pravu si, srednji deo kokpita morao bi da bude logicnije organizovan!

Rikošet

Za ono za šta je namijenjena Octavia je kroz sve njene generacije izgledala sasvim korektno. Redizajn je sačuvao vlasnike aktuelnog modela od pretjeranog pada vrijednosti, a najveća šteta je što nisu ubacili fizičke komande klima uređaja kao u Superbu i Kodiaqu, jer bi to najviše obradovalo prosječnog ljubitelja Octavie. Interesantno je primjetiti kako su VW i Škoda svoje nove modele: Super, Passat, Tiguan, Octavia i Golf opremili motorima, koji bi se „teško“ izborili sa prvobitno zamišljenim Euro 7 normama, a odlično su prilagođeni za ublažene E7 norme… Zlobnici bi rekli da su znali da od njihove „strogoće“ neće biti ništa… Pročitaj više »

Čiča

Audi A5

M M

Bitno je da i dalje ima TDI, samo nek „dimi“, Bog ga poživeo. I to 2,0, pa nek puknu dušmani. Zato i jeste bestseler. I biće i dalje….. Što se tiče same Oktavije, nebitno. A7 A8, samo nek piči. Nema ovakve sprave da guta balkanske rupe po putevima, ko Okta…. A dizajn? Realno ko ga hebe, to je ovde najmanje bitno. Važnija su sedišta koja mogu da udobno prime moju zadnjicu. A vi se „fanovi“ guzite s Koreanci @ Japanci. Zagledajte multilinkove i sl stvari, a za koje i tačno ne znate čemu služe, gde su dobre aa gde ne… Pročitaj više »