1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota i Daihatsu nastavili proizvodnju modela koji su bili u centru prevare
Toyota i Daihatsu nastavili proizvodnju modela koji su bili u centru prevare
2

Toyota i Daihatsu nastavili proizvodnju modela koji su bili u centru prevare

493
2
Podelite sa prijateljima:

Brendovi Toyota i Daihatsu su deo japanske Toyota Motor Corporation; prošle godine su umešani u skandal zbog činjenice da su otkrivene činjenice o manipulaciji podacima prilikom sertifikacije automobila za domaće tržište. Poznato je da su japanski regulatori utvrdili da su prilikom sertifikacije novih modela učinjena ukupno 174 prekršaja u 25 testova.

Ranije je objavljeno da su koristeći ilegalne metode, stručnjaci kompanije uspeli da sertifikuju 64 modela. Istovremeno, regulatori i predstavnici brendova nisu otkrili detalje lažnih šema; poznato je samo da utiču na bezbednost i životnu sredinu (verovatno je reč o nivou štetnih materija koje se emituju u atmosferu).

Istovremeno, postalo je poznato da modeli Daihatsu Cast i Toyota Pixis Joy nisu prošli bočne testove sudara, koji su neophodni za sertifikaciju automobila na domaćem tržištu. Kao rezultat toga, krajem 2023. godine doneta je odluka o privremenom obustavljanju proizvodnje nekoliko modela, čiji su rezultati ispitivanja bili u pitanju.

Sada su pres službe Toyote i Daihatsua objavile da će brendovi nastaviti proizvodnju modela koji su bili u centru skandala. Kao rezultat toga, Daihatsu Mira e:S, Hijet Truck, Hijet Cargo i Atrai, kao i Toyota Pixis Epoch i Pixis Van, a i Subaru Pleo Plus („blizanac“ Mire e:S), Sambar Truck bi trebalo da se vrati u proizvodnju u bliskoj budućnosti i Sambar (inženjerske oznake Hijet Truck i Hijet Cargo).

Ponovno pokretanje proizvodnje navedenih modela biće za dve nedelje, 26. februara. Kompanije su saopštile da su svi automobili koji se nalaze na „crnoj listi” prošli sve neophodne ponovljene provere, zbog čega su pušteni na montažnu traku. i mogli su da se vrate na tržište automobila.

Podsetimo, Toyota je nedavno upala u još jedan skandal na tržištu automobila: krajem prošlog meseca se saznalo da je podružnica Toyota Industries Corporation (TICO) počinila niz prekršaja tokom sertifikacionih testova dizel motora automobila marki koji su deo japanske korporacije. Pretpostavlja se da mogu dovesti do netačnosti u merenju snage motora.

Proizvođač je najavio privremeno zaustavljanje isporuka jednog broja vozila. Nova „skandalozna“ lista uključivala je: Toyotu Land Cruiser Prado, Toyotu Land Cruiser 300, Toyotu Hilux (i verzija za domaće tržište i globalna verzija), Toyotu Fortuner, minivan Toyotu Innova, kao i Lekus LX ​​500d i komercijalna vozila – Toyota Dyna/Hino Dutro i Toyota Hiace/GranAce.

Uprkos svim problemima sa kojima se japanska korporacija suočila, nije izgubila svoju poziciju na globalnom tržištu automobila. Pisasmo o tome da je na kraju 2023. Toyota Motor postala svetski lider po broju prodatih automobila četvrtu godinu zaredom: prodato je 11,23 miliona jedinica (7,2% više). Na drugom mestu svetske rang liste je nemački koncern VW, a na trećem korejska grupa Hyundai Motor.

AutoRepublika

(493)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Jbg, da bi bio veliki moraš baš puno i da varaš. Posebno ako si najveći.

Branko

Obzirom da si advokat, znaš sve o tome…😂