1. Home
  2. Life
  3. Mazda oživljava razvojni tim za rotacione motore „Wankel“
Mazda oživljava razvojni tim za rotacione motore „Wankel“

Mazda oživljava razvojni tim za rotacione motore „Wankel“

99
3
Podelite sa prijateljima:

Zvuči neverovatno za današnje vreme, ali istina je da Mazda ne samo da oživljava svoj razvojni tim za rotacione motore već i ubrzava istraživanje i razvoj za moderne Wankele? Proizvođač automobila je to rekao u saopštenju za javnost u četvrtak, ulivši nam nadu da će rotacioni motorčići ostati u životu u vremenu koje sledi.

Mazda izričito kaže da se grupa za razvoj rotacionih motora sastoji od 36 inženjera koji su ranije radili na najsavremenijim sistemima pogona. Proizvođač automobila je objavio nekoliko njih poslednjih godina, sa projektima poput motora Skyactiv-X sa kompresijskim paljenjem. Specijalisti za pogonske sisteme imaju zadatak da razviju rotacioni dizajn za aplikacije generatora, slično onome što je već viđeno u MX-30 REV. To možda i nije toliko uzbudljivo, ali u najavi kompanije takođe se navode projekti za goriva koja su ugljenično neutralna.

Ova vest dolazi otprilike dve nedelje nakon što je predsednik i izvršni direktor Mazde Masahiro Moro govorio o Wankelu na Salonu automobila u Tokiju. Tamo je nagovestio da će se takav program pokrenuti, a saopštenje od četvrtka potvrđuje da se to dešava naizgled ubrzanim tempom. Što se tiče prekrasnog koncepta Iconic SP, Moro je rekao:

„Veoma sam srećan i duboko dirnut svom podrškom i ohrabrenjem koje sam dobio za koncept kompaktnog sportskog automobila. Želeo bih da iskoristim ovu priliku da vam se svima zahvalim. Uz vaše ohrabrenje, pokrećemo grupu za razvoj rotacionih motora 1. februara da se približim ovom snu.“

Moroovo mišljenje ponavlja i glavni tehnički direktor Mazde Ičiro Hirose, koji je rekao da je cilj da se napravi „iskorak u istraživanju i razvoju rotacionih motora. U doba elektrifikacije i pokušaja vaspostavljanja ugljenično neutralnog društva, obećavamo da ćemo i dalje pružati atraktivne automobili koji uzbuđuju kupce našim ‘duhom izazova’“.

„Moramo biti realni u pogledu toga šta to znači, s obzirom na to da stari „rotori“ nisu bili toliko efikasni. Takođe su imali problema sa ugljovodoničnih emisija, koje očigledno neće leteti danas, pošto vlade širom sveta „razbijaju“ automobilske kompanije“.

Budućnost Mazdinih sportskih automobila možda neće izgledati kao nekada, ali još uvek postoji mnogo toga čemu se treba nadati.

AutoRepublika

Izvor: The Drive

(99)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Jedan deo mene kaže, WOW , tako Mazda, budi drugačija
Drugi kaže, dokle bre te najave, daj neke rezultate
Treći kaže, da , iako dođe do nekih rezultata, neće to biti ono što je bilo, vankel, benzin itd, već neka ekološki podobna tehnika.
U današnja vremena se s jedne strane podržava da budeš svoj, i da budeš „drugačiji“ od drugih. Ali savremena „demokratija“ okrutno kažnjava i izdvaja svakog ko misli drugačije od onog što bi „trebalo“.

Matija

U internetu je bilo nekoliko informacija na ovu temu. Ostalo je nejasno da li ce novi Wankel biti „range extender“ ili ce biti upotrebljen kao pogonski motor. Kao „range extender“ ima sanse da dozivi realnu upotrebu, pod uslovom da radi u veoma uskoj oblasti broja obrtaja, kada je najekonomicniji. Teorijski i prakticno vec odavno je potvrdjeno da je Wankel motor neekonomican i da daje mali obrtni momenat a broj obrtaja je ogranicen zbog velike obimne brzine klipa i velikog habanja kontaktnih povrsina. Prema tome, nema nikakvu prednost u odnosu na klipni motor, osim sto je manji.

Zex

Mx30 rEv , sa wanklowim motorom troši 9litara kad počne da radi i puni baterije….baš slabo očekivao sam bolje
Ali kad nisu 50 godina ništa uspeli ja ne očekujem ni sad nešto…hej