1. Home
  2. Vesti
  3. Automobil godine u Kini je Aito M7
Automobil godine u Kini je Aito M7
8

Automobil godine u Kini je Aito M7

305
8
Podelite sa prijateljima:

U Nebeskom carstvu već postoji nekoliko takmičenja za izbor najboljeg automobila godine. Najpoznatija je nagrada Xuanyuan (Sjuanjuan) koja se održava već jedanaest godina. Ali ako su u prvih deset godina organizatori birali jedinog pobednika (2022. godine je to bio krosover Li L9), onda se 2023. nisu usudili da imaju takav luksuz i prošlog decembra proglasili su deset najboljih automobila, i to bez da ih podele u kategorije. Ali za razliku od toga, organizovano je još jedno takmičenje za izbor automobila godine, i to ono prema jednoj od najvećih društvenoj mreža u Kini a koja nosi ime Weibo.

Ova nagrada se ozbiljno razlikuje od naših uobičajenih evropskih i svetskih pandana. Nasuprot tome, u konkursu koji organizuje Weibo kandidate i pobednika biraju, ne profesionalni automobilski novinari, već korisnici pomenutog mikroblog servisa pod nadzorom posebnog žirija i uzimajući u obzir mišljenja samih proizvođača automobila.

Takmičenje je održano u nekoliko faza. Korisnici mreže Weibo su najre zamoljeni da opišu svoja iskustva sa automobilima koji su pušteni u prodaju u protekloj godini. Na osnovu recenzija srećnih vlasnika novih proizvoda, sastavljena je lista od 150 modela.

Organizatori takmičenja iz Weiboa, su po svom nahođenju, u drugoj fazi smanjili broj nominovanih na 60 automobila. Zatim su reč dobili sami proizvođači automobila čiji su se proizvodi našli na listi – od njih je zatraženo da imenuju najbolji model 2023. godine. Zanimljivo je da su Haval, Li Auto, Link & Co i XPeng skromno izabrali dva svoja automobila odjednom.

Lista nominovanih vozila je sužena na trideset modela: Avatr 12, Jetour Traveler, Voyah Free, Li L7, Li L8, Baojun Yunduo, FangChengBao Leopard 5, Changan Qiiuan A05, Haval Raptor, Aion Hiper GT, BYD Seal DM -i 01, Lynk & Co 03++, Lynk & Co 08, Mercedes-AMG SL, Honda Integra, Tank 400 Hi4-T, Denza N7, Volkswagen Tharu, Nio ET5 Touring, Aito M7, Wuling Bingo, Xpeng G6, Xpeng G9, Haval H5 , YangWang U8 , Hyundai Elantra N , Geely Galaxy L6 , IM LS6 , Zeekr 001 FR.

Konačno, u završnoj fazi, autoritativni žiri je ušao u priču i morao je da odredi pobednika. Njegovi članovi su bili: tvorac automobilske publikacije Luobo Baogao, Čen Džen, predsednik Kineskog društva automobilskih inženjera, Fu Juvu, kao i ne sasvim specijalizovani stručnjaci (arhitekta, sportski komentator, svetski šampion u ping-pongu, i čuvar nematerijalne kulturne baštine Kine).

Kao rezultat rada ovog sudskog veća, izabran je automobil godine – bio je to hibridni krosover Aito M7. Da, samo takmičenje i sistem nadmetanja ostavljaju mnogo prostora za tumačenje i otvorena pitanja, ali barem je jedan pobednik, a ne deset…

AutoRepublika

(305)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Uporedite dizajn ovog kineskog pobednika sa dizajnom Dzipa Vagoner ili sa njegovim uzorom, Land Roverom. Kinezi vladaju tehnikom i tehnologijom ali u dizajnu su jos uvek u drugom planu. Za tridesetak godina naucili su kako se konstruise i proizvodi dobar auto, za narednih desetak savladace i dizajn.

s mile

Da li je u pitanju neznanje, ili svedenost skromnost, jer kod nas u EU ima poprilično detalja koji dosta dižu cenu, a zapravo i nemaju neku funkciju osim vizuelne. Možda kinezi jednostavno drže troškove nižim, da im vozila budu pristupačnija.

Ti si iz auto industrije, ti najbolje znaš koliko dodatno podiže cenu svaki detalj, plastike, aluminijuma, svetla, drugačiji farovi, stop sveta, enterijer.
Peugeot 3008 je zaista bogat detaljima, spolja i unutra, i odlično izgleda. Ali to i debelo košta.

Matija

Ukrasni detalji uopste nisu skupi u proizvodnji ali sluze kao mamipare za kupce. 🙂

Svojim komentarom zeleo sam da kazem da nagradjeni auto nema niceg karakteristicnog po cemu bi se razlikovao od ostalih. Dzipu i Roveru to uspeva i ako su oba sa minimumom ukrasa. Radi se o osnovnoj formi karoserije.

BB

E sad se otvara pitanje, koliko su ti ukrasi u stvari automobil… Da li automobil ocjenjujemo na osnovu ukrasa? Dakle, došli smo do toga da je auto u stvari – nakit 😉

s mile

Automobili su definitivno postali „nakit“. U principu lako i jeftino je napraviti auto, sa elementarnim funkcijama. To su svi diplomirali. Sada se dodaju tableti, softveri za zabavu, gomila detalja koji ga ističu, pogledajte samo Pug 3008. On jeste prelep, ali ima toliko detalja koji ga ističu, exterijer i enterijer.

Skoro je izašao tekst o novom golfu B92, gde je u komentarma bilo pitanje, a gde je opis motora, ogibljenja, potrošnje, ubrzanja. Sad je sve to stavljeno pod tepih, a važan je infotejment. Chat gpt…. ogromni ekrani

Matija

Kakvo pitanje? Nefunkcionalni ukrasi su sredstvo za prikrivanje gresaka u dizajnu. Primer BMW. 🙂

MRN

Pa, kako Je glasao šampion ping-ponga? Ili čuvar nematerijalne baštine?
Struka se pita 😁

Mustang

5 metara dug, oko 270 hp, liči na touareg i to sve za 32.000 €
u engleskoj golf košta toliko