1. Home
  2. Vesti
  3. Poslednji primerak Chryslera 300 sišao sa proizvodne trake
Poslednji primerak Chryslera 300 sišao sa proizvodne trake
36

Poslednji primerak Chryslera 300 sišao sa proizvodne trake

1.08K
36
Podelite sa prijateljima:

Kada je Chrysler oživeo model 300 početkom 2004. godine, malo ko je očekivao da će imati karijeru dugačku približno dve decenije. Već tada je po nekim karakteristikama delovao zastarelo, posebno na temu platforme s oznakom LX koju je Chrysler pozajmio od Mercedesove E Klase pod kodnom oznakom W210 iz sredine devedesetih godina prošlog veka.

Model 300 je od prvog dana imao sve uslove za uspeh, pošto je izgledao fantastično i pokretali su ga glomazni motori sa šest i osam cilindara. Jedno vreme se prodavao fenomenalno, sve dok ga nije nadmašio bratski model Dodge Charger.

Chrysler je nastavio da proizvodi model 300 sve do pre nekoliko dana kada je poslednji primerak sišao sa proizvodne trake u kanadskom gradu Brampton. Isporučeno je više od 1,2 miliona vozila širom sveta, a tokom poslednjih nekoliko godina, 300 se nudio samo kod kuće. I dalje je pružao mnogo za svoju cenu, zbog čega je jedan primerak završio i u mojoj garaži pre nekoliko godina.

Zašto se zvao baš 300? Tu čast je preuzeo od svojih prethodnika, koji su bili u proizvodnji još od 1955. godine. Prvi model je dobio ime po 300 konjskih snaga, a značka je onda opstala i kod naslednika iako su bili značajno moćniji. Više o tome možete da pročitate ovde.

Najmoćnije izdanje modernog modela 300 je bilo ono sa 485 konjskih snaga, što mu je omogućavalo ubrzanje od nule do 100 km/h za 4,4 sekunde i maksimalnu brzinu kretanja limitiranu na 250 km/h. Poslednja serija od 2.200 jedinica je nosila značku 300C i rasprodati su u rekordnom roku.

Šta sve to znači za Chrysler? Pa za sada teško je znati, ali logika kaže da će ponovo postati blizanac spomenutog Chargera. Dodge sprema novu generaciju za 2025. godinu i biće ponuđena u konfiguracijama sa turbobenzincima kao i na struju.

Chrysler navodno nema u planu da ponudi verziju pokretanu motorom s unutrašnjim sagorevanjem goriva i veruje da njegova budućnost leži samo u električnim četvorotočkašima. Sve bi to u teoriji označilo da ćemo opet videti 300 u limuzinskom izdanju, sa električnim motorima, i da bi mogao da debituje nedugo posle Chargera, pa bi tako u izložbeno-prodajne salone stigao kao model za 2026. godinu.

Bilo kako bilo, Chrysler 300 koji pamtimo i volimo je i zvanično u penziji, čime je završena karijera automobila koji je definitivno obeležio američku automobilsku industriju sa početka ovog veka.

AutoRepublika

(1075)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

36 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Ma, bolja je bila Lancia Thema 😀

s mile

Puno godina „vlada“ ovaj model, i nekako mu se godine ne vide. Sviđao mi se kada je izašao, sviđa mi se i sad.

Matija

Prvih desetak godina Krajsler 300 C bio je prodajni hit u Nemackoj , bilo ih je na svakom koraku! Zatim su dosli poostreni propisi o izduvnim gasovima, porezi na emisiju CO2 i poskupljenja goriva tako da je na EU trzistu izgubio tlo pod nogama. Ono sto mi ostaje nejasno u vezi ovog modela jeste zasto je bio nepromenjen celih 20 godina, kada se poslovna strategija americkih proizvodjaca uvek zasnivala na brzim promenama dizajna? Posle prvih 8-10 godina trebalo je 300 C osveziti novim dizajnom. Zasicenje trzista njegovim izgledom dovelo je neminovno do pada prodaje. Da li ce se jos jednom… Pročitaj više »

Yankee

Daleko od toga da je bio nepromenjen. Postojale su 2 generacije i sve je islo po planu dok nije doslo do promene u trendovima kupaca (krosoveri su iznenada postali popularni). Prva generacija se proizvodila do 2005-2010. Druga generacija je debitovala 2011. i bas kada je trebao da debituje naslednik, Chrysler odlucuje da se povuce iz trzista putnickih automobila, tada su nestali Dodge Dart i Avenger, Chrysler 200 i mnogi drugi. Ostali su samo Dodge Charger i Chrysler 300 koji su bili otplaceni i ostavljeni su na trzistu jer su bili toliko-toliko popularni, ali opet ne dovoljno popularni da opravdaju novu… Pročitaj više »

Matija

Ovo sto vidim na slici i to isto gledam vec 10 godina veoma lici na prvi 300C, cak suvise da bi mogao da se nazove „novi model“

Yankee

Ako bi se vodili tom logikom da lici na prethodnika, onda recimo VW Golf nije dobio novu generaciju u zadnjih 25 godina… 😉

Matija

Ko da razgovaram sa klincem u pubertetu! Da, treba da lici, to se zove evolucija! Ali promeniti samo farove ne znaci korak napred. Da li je jos nesto nejasno?

Yankee

Ostaje nejasno zasto ti kriterijumi nisu isti za sve aute. 😉
Ne samo sada vec generalno.

Matija

Moji kriterijumi su uvek isti ali ti ih tumacih prema svojoj inspiraciji. Ne zelim ovde da pisem romane analizirajuci automobile do poslednjeg srafa, nekoliko recenica za globalnu definiciju je sasvim dovoljno. Osim toga imamo sasvim razlicito automobilsko „nasledje“: ja evropsko a ti americko. Cesto se ta dva gledista veoma razlikuju, narocito kada se radi o strategiji razvoja.

Da bi naucio sta znaci evolucija u razvoju jednog modela, poredjaj slike Golfa, od br. 1 do br. 8 pa ces videti slicnosti ali i upadljive promene. Sve to u kontinuitetu od tacno 50 godina!

Yankee

Jasno je meni sta je evolucija. Ono sta mi nije jasno je kako vidis Golfa kao „evoluciju“, a 300 kao „uvek istog“. Ili ne bas tako davno kada si rekao da je Camaro iz 1980ih „evolucija originala“, a Mustang Fox „ne izgleda kao Mustang“… 😉

Matija

Uh! Duge price. Srescemo se jednog dana! 🙂

Milan Grozdanović

I dodatno su ga unistili uvodjenjem Lancije Themae

Matija

Zasto su ga unistili? Varijanta Lancia mi se dopada jer je veoma kutivisana i luksuzna. Na zalost cena je takodje „kultivisana i luksuzna“.

Yankee

Moj Chet. Za sada prezadovoljan.

comment image

Matija

Prvi je bio dobar, nije bilo nekih zalopojki. Verujem da je i drugi OK. Samo, za novu generaciju trebalo je promeniti malo vise a ne samo farove.

Yankee

Jedina zajednicka stvar prve i druge generacije je 5,7-litarski Hemi V8.
Prvi se proizvodio na LX platformi, drugi na novoj LD. Prvi je imao starije 2,7 i 3,5-litarske motore i 4 i 5-stepene automatske menjace, drugi je imao novi 3,6-litarski Pentastar i 8-stepeni automatski menjac. Razlika u enterijeru ogromna.

Matija

Razlika u eksterijeru je nikakva.
Razlika u enterijeru postoji ali ne „ogromna“ – prva generacija ima lepsi enterijer!

comment image

Dizajn kokpita druge generacije vidja se kod mnostva jeftinih automobila.

Izmenjeno 4 meseci pre od strane Matija
Matija

Yankee, kazi nesto na ovu temu!

Yankee

Nemam nesto mnogo da dodam. Mk1 jeste imao lepsi enterijer na prvi pogled, ali je bio izuzetno jeftino uradjen, plastika je bila dno dna po kvalitetu. Ovaj novi model ima daleko kvalitetniji enterijer.

Matija

Sasvim moguce, mene je interesovao samo estetski utisak. Vertikalna konzola kod prve generacije deluje mi originalno i sportski.

BB

Koji je kod tebe motor?

Yankee

3,6-litarski V6 300 ks.
Zajebao sam se sto nisam izabrao V8, racunao sam 300 ks je dovoljno i zaista uglavnom jeste, ali mu definitivno fali onaj „low end“ obrtni momenat koji Hemi V8 ima.

BB

Manje momenta nego Yaris? 😜

To čudo nije turbo? Ne bi trebao biti previše težak (ako je nastao u saradnji sa Mercedesom)…

Koliko troši (ako vi, „ameri“, to uopšte mjerite 😜)?

Yankee

Masa mu je oko 1,9 tona. Obrtni momenat ovog Pentastar V6 je 358 Nm na 4.800 RPM. Motor je atmosferac.
Nije velik potrosac s obzirom na dimenzije i motore. U gradu mu je prosek 23 mpg (10,2 litre na 100 km), na autoputu najbolje sto sam izvukao je 34 mpg (6,9 litara na 100 km) kada sam isao do Minnesote i nazad. Ima 8 brzina menjac tako da retko kada ide preko 2.000 RPM.

Matija

Neverovatno mala potrosnja!!! Moj T-Roc sa 1,3 tone dodje do 10 lit/100 km u gradu.

Laki

Skromna potrošnja zaista!

BB

Ovo su odlični podaci. Koliko ja vidim, tebi malo fali (ili subjektivni osjećaj u odnosu na željenu verziju, koja vjerovatno ima druge mane) obrtnog momenta u donjim obrtajima i to je to. Dakle da je 2.0 tdi bio bi idealan 🤣😂

Yankee

Golf 4 1,9 TDI mi je bio odlican. 🙂

Matija

Veliki Amer samo sa V8!
Jednom je stigao izvestaj u AMSu: u Nemackoj 90% prodatih Mustanga ima V8 motor!

Yankee

Manje od 15% svih prodatih vozila u Americi (tu spadaju i stranci) imaju V8, a tu su ukljucena i lagana komercijalna vozila.

Matija

Razumljivo! Koliko miliona vozila ima u USA?

Yankee

Mislim da se godisnje proda oko 15 miliona.

Matija

Nemacka ima oko 80 miliona aktivnih motornih vozila. U Evropi ima ih 354 miliona.

Yankee

Sudeci po google, na americkim putevima trenutno ima 286 vozila.

Cuore sportivo

Matija ovaj enterijer sto se tebi svidja je za povratiti!!! Ovaj drugi, noviji je prelijep!!! Zadnja stvar, zasto mijenjati izgledu auta ako je lijepo?! Logika ti ta ne valja, a ameri au tu u pravu. Oni ne mijenjaju izgled i svaka im čast!!! Pogledaj samo moju Giuliu, redizajn, smeće

M M

I bi to lamparija – krš samo takav.
Pouzdanost je bila na nivou Juga
Čini mi se da je to bio kao prvi automobil „projektovan“ na kompu, bez testnih – probnih primeraka i rada u radionici.
E takav bi rekao da je i bio, nedorađen