1. Home
  2. Vesti
  3. Mazda MX-5 – turbo vs kompresor (VIDEO)
Mazda MX-5 – turbo vs kompresor (VIDEO)
0

Mazda MX-5 – turbo vs kompresor (VIDEO)

325
0
Podelite sa prijateljima:

Turbo ili kompresor u Mazdi MX-5, pitanje je sad?

Mazdina filozofija, kada je o MX-5 reč se malo promenila od 1989. Sportski dvosed je ostao živahan, performantan i malih dimenzija. Nije „iznedrio“ krosover i razočarao na taj način svoje fanove. MX-5 je u najvećoj meri evoluirao po pitanju rafiniranosti. Svaka sledeća iteracija je bila na neki način bolja od prethodne.

MX-5 je simbol priuštive zabave, tako da su brojne trkačke serije u kojima učestvuje ovaj model, uz dostupnost „mora“ postprodajnih komponenti.

Dve Mazde MX-5 u priloženom videu su prošle kroz temeljan tretman modifikacije. Oba automobila ispod haube imaju 1,8-litarski četvorocilindarski motor, ali je „pojačanje“ drugačije. Model iz prve NA generacije koristi usluge turbo punjača i isporučuje oko 230 ks, dok druga, NB generacija, koristi kompresor i u zbiru raspolaže sa 220 konja. Na papiru, veoma su slični, ali poseduju još nekoliko unapređenja koja ih čine različitim kada je vožnja na stazi u pitanju.

NA MX-5 nema servo asistenciju i ABS, tako da je prilično analogna. S druge strane, NB ima servo i ABS, što je čini lakšom za vožnju kroz 11 krivina, koliko ih ima na stazi.

U sesiji od tri kruga, starija NA je završila sa 1 minut, 21,3 sekunde, dok je NB trebalo 1 minut, 21,9 sekundi. Razlika je zaista minimalna.

Pogledajte video.

 

(325)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments