1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Evropsko tržište motocikala doživljava lep rast tokom 2023. godine
Evropsko tržište motocikala doživljava lep rast tokom 2023. godine
0

Evropsko tržište motocikala doživljava lep rast tokom 2023. godine

69
0
Podelite sa prijateljima:

Sudeći po onome što piše u izveštaju koji potpisuje Evropska asocijacija proizvođača motocikala (European Association of Motorcycle Manufacturers – ACEM), u periodu od prvog dana ove godine do poslednjeg dana septembra na našem kontinentu je prodato za 11,8% više dvotočkaša u odnosu na lanjski uporedni period.

Izraženo u apsolutnim ciframa, ukupan broj novih motocikala koji je u toku pomenuta tri tromesečja dospeo do evropskih kupaca (barem onih na ključnim tržištima) je izneo 873.985 jedinica. Poređenja radi da navedemo da je tokom 2022. godine, koja je takođe bila odlična s aspekta prodaje motocikala, plasirano 781.839 komada u prvih devet meseci.

Vredno pomena je i to što se Italija čini najznačajnijim tržištem dvotočkaša, pošto je iskusila najveći rast u nivou od 19,4%, uz registrovanu prodaju 271.552 novih mašina na dva točka. Drugo (po stopi rasta najvećih tržišta, ne i po broju prodatih komada9 mesto zauze Španija sa 154.019 prodatih jedinica i rast od 13,4%. Na trećem mestu se našla Nemačka s rastom od 9,6% i isporukom 190.490 motocikala. Francuska je četvrta s rastom od 8,7%, ali i ogromnim brojem isporučenih vozila ovog tipa (168.118). U međuvremenu, stvari su bile relativno stabilne u Ujedinjenom Kraljevstvu (-0,4%) i isporuku 89.806 motocikala.

Dok se na tržištu motocikala jasno očitavao progresivan trend, kod mopeda je sasvim druga priča. U istom periodu je preodato samo 155.098 mopeda, što je za četvrtinu manje od prošlogodišnjih 206.927 komada. Istine radi da kažemo da se izveštaj pomenute asocijacije odnosi na tržišta Francuske, Holandije, Nemačke, Italije, Belgije i Španije. Mopedi okupiraju mali procenat tržišta dvotočkaša, ali i njihova kategorizacija varira od jednog do drugog normativnog okvira, to jest tržišta.

Generalni sekretar ACEM-a Antonio Perlot je naveo da je održan trend rasta entuzijazma među kupcima dvotočkaša, bilo da su pobude vezane za puko, čisto uživanje, bilo da se odnose na potrebu prevoza. “Snažna tražnja indikuje dugoročno interesovanje kupaca za dvotočkašima. Tu mislim na prvih devet meseci ove godine, ali i ovo što nam pristiže od prvih informacija za oktobar je veoma ohrabrujuće, posebno za motocikle, dok se tržište mopeda delimično oporavlja.”

Dobro je mesto da kažemo, podsetimo da je nedavno održana EICMA 2023, „razbila“ što se tiče posećenosti i medijske propraćenosti, pa smo svedočili premijerama brojnih motocikala, kako električnih tako i konvencionalnih. Pride je i broj posetilaca bio rekordan ove godine. Više je desetina članaka u sekciji MotoRepublike, posvećenih Salonu motocikala u Milanu.

Naposletku, imamo za izneti još jednu ogradu. U izveštaju ACEM-a se uzima u obzir realizacija 18 motociklističkih brendova, gde su praktično svi viđeniji evropski i velika četiri japanska. Među onim s našeg kontinenta se izdvajaju BMW, Ducati, KTM, MV Agusta, Piaggio i Triumph. Novi igrači, oni iz Kine na prvom mestu, uopšte nisu obuhvaćeni izveštajem, što će reći da je prodaja po obimu bila osetno veća (ali ne znamo za koliko) od pomenutih 873.985 komada.

MotoRepublika

(69)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments