1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Zontes predstavio dva nova modela s trocilindarskim agregatima
Zontes predstavio dva nova modela s trocilindarskim agregatima
3

Zontes predstavio dva nova modela s trocilindarskim agregatima

242
3
Podelite sa prijateljima:

Kineska marka angažovana u svetu razvoja i proizvodnje motocikala, Zontes je predstavio dva nova modela koja su pogonjena sveže razvijenim trocilindarskim motorom radne zapremine od 699 kubnih centimetara. Jedan će nositi naziv ZT 703 F, dok će se drugi odazivati na ime ZT 703 RR.

Ljubitelji motocikala kod nas svakako znaju za marku Zontes koja je baš aktivna u poslednje vreme. Proizvodi ove kompanije se najčešće nadmeću s rivalima u segmentu dvotočkaša manje zapremine, obično između 125 i 350 kubnih centimetara.

Kineska marka je privukla pažnju medija tokom prethodnih meseci najpre zbog razvoja novog motora, onog koji je u stanju da izdigne celokupan imidž Zontesa na viši nivo. U pitanju je novi trocilindarski blok koji je komapnija upotrebila za ugradnju, ne jednog, već dueta konceptih motocikala. Kinezi su se ustremili ka dva veoma popularna segmenta tržišta u kategoriji dvotočkaša srednje veličine. Vidimo avanturistički turer ZT 703 F, kao i sportistu po imenu ZT 703 RR.

Sve u svemu, novi modeli se mogu pohvaliti novim aluminijumskim ramom i zadnjom viljuškom konstruisanim da obezbede krutost i stabilnost, dok težinu motocikala drže skromnom. Oba modela poseduju isti trocilindrični motor od 699 kubika, ali svaki motocikl dobija različito podešavanje za svoje specifične stilove vožnje.

S jedne strane, ZT 703 F proizvodi respektabilnih 85 njutn metara najvišeg obrtnog momenta, pri 7.200 o/min i 100 konjskih snaga pri 9.000 o/min. S druge strane, više sportski ZT 703 RR ispumpa 110 konjskih snaga pri 11.000 o/min i 75 Nm maksimalnog obrtnog momenta pri 8.600 o/min.

Kada govorimo o stilu vozila posmatranog kao celina, Zontes se poprilično držao knjiških pravila u smislu putničkih motocikala s atributima i sklonostima ka lakoj terenskoj eksploataciji. Tako ZT 703 F promoviše prednju felnu prečnika od 21 inč, dok je zadnja od 18 inča. Jasan indikator ambicija da se skrajne s dobro poravnatih i asfaltiranih drumova.

Novajlija takođe poseduje uglovitu karoseriju i rasvetu farova i stop svetala u punoj tehnologiji LED-a. Tu je i visok vizir kako bi se minimizirao negativan uticaj vazdušnih strujanja na vozača, posebno pri brzinama kretanja koje su kao „dobar dan“ na autoputevima.

S druge strane, Zontes ZT 703 RR dobija više atletski stil i napred rola gume širine 120 milimetara, dok je ona na zadnjoj osovini od 180 mm. Obe su sedamnaestice. Položaj sedenja, diktiran položajem guvernala i nogostupa, stimuliše i nameće supersportski stil.

Videćemo s kojim cenama će azijski proizvođač izaći pred kupce, konkurencija nije bezazlena, a nije ni mutava. Mnogi su vozači koji trocilindarske agregate smatraju optimalnim kompomisom između izdašnog obrtnog momenta i linearnog razvoja snage, što su udarne osobine dvocilindraša i linijskih četvorocilindraša.

Ipak, na kraju ne sumnjamo da će cenovno pozicioniranje novajlija biti takvo da će se ovaj motocikl uvek uzimati u razmatranje. Naravno, mislim na one vozače koji gledaju na svaki utrošeni dinar…

MotoRepublika

(242)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
voodoo

Vozim Zontes malo više od tri godine i osim redovnih servisa nikakvih problema. Vožen po skoro celoj Srbiji, stigao do Sarajeva i Ohrida u grupi i nikad nije zaostajao. Za svaku preporuku!

Tony - NK

Poslao mi je prijatelj slike RR-a sa sajma u Beogradu i oduševljen sam.
Jedva čekam da ga vidim uživo.